Legutóbbi hozzászólások

  1. Azt tanultam Mestereimtől: A. Jászó Annától, Békési Imrétől, B. Fejes Katalintól, Bozsik Gabriellától, Büky Lászlótól, Deme Lászlótól, Dobcsányi Ferenctől, Keszler…

  2. Az én névadóm, Forray Tamás, 25. Losonci Gyalogezred őrmestere a másik podmeleci temető 32. sírjában van eltemetve két másik hősi…

13. Élő magyaróra tábor – nem csak magyartanároknak

2023.07.09. vasárnap, 17:42

168 megtekintés

Kisfilm a táborról: https://www.youtube.com/watch?v=VNHKCpcIJZM

1.nap, 2023. július 5. szerda

Beteltek Sátoraljaújhely szálláshelyei: 13. Élő magyaróra tábor – közel 50 résztvevővel az ország minden részéből. A magyartanárokat Ringer István múzeumigazgató (Kazinczy Múzeum) és Pölcz Ádám programiroda-vezető (PKÜ Kazinczy Műhely) köszöntötte. Terdikné Takács Szilvia szakértő (PKÜ Kazinczy Műhely) bemutatta az Élő magyaróra-videósorozatot, majd Balázs Géza egyetemi tanár, a Műhely szellemi vezetője osztotta meg gondolatait a nyelvi tudatalatti és a kultúra, folklór viszonyáról jó néhány bennünk élő tudattalan cselekedet, kifejezés (szóbotlás, álom, firkálás, sóhajtozás) kapcsán. Oberczián Géza író és Bíró Máté költő bemutatta a KMI12 programot, felkínálva az iskoláknak a benne résztvevő mai Kárpát-medencei írók-költők személyes bemutatkozását; valamint ehhez kapcsolódó óravázlatokat. Csütörtökön Kövecses Zoltán nyelvészprofesszor előadásával folytatódik a nyilvános program a sátoraljaújhelyi Kazinczy Múzeumban.

Részletes program itt: https://petofiugynokseg.hu/…/magyarora_tabor_meghivo.pdf

2. nap, 2023. július 6. csütörtök

„A Balaton-felvidéken egy szakralitás és bor pályázaton nem mondhattam el, ezért egy másik borvidéken elmondom” kezdte előadását Kövecses Zoltán, az ELTE professor emeritusa, majd pedig a fogalmi metaforák elméletét mutatta be az útszéli keresztek, a kápolnák, a szőlő és a bor példáján. Előadása a nyelvészeten túlmutatóan arra is kereste a választ, hogy az individualista társadalomban a közösség és táj élménye úgy jelenik meg, mint szeretetet sugárzó formáló erő. Vagyis megtestesülnek a dolgok, a metaforák valósággá válnak. Széplaki Erzsébet érdemes tankönyvíró nyelvtani játékba vonta be a magyartanárokat. A délutáni szakmai kirándulás első megállóhelye Alsóregmec volt, ahol egykor Kazinczyt letartóztatták és ahonnan elhurcolták hosszú rabságba. Majd következett a csodálatosan felújított fűzérradványi kastély és maga a fűzéri vár. Ezeken a helyeken békén hagyják az érdeklődőket, hogy szabadon járják be az élethű helyszíneket. „Valószínűleg soha nem láttam volna ezeket a csodákat, ha nem jövök el az Élő magyaróra táborba”, mondta egy dunántúli résztvevő. A táborozók a vacsorát Telkibányán költötték el.

3. nap, 2023. július 7. péntek

„A magyartanár határhelyzetben van a tudomány és nevelés között” kezdte Madáchról szóló előadását dr. Hauber Károly (Türr István Gimnázium, Pápa). A Tragédia egyik következtetése: Az Úr azt üzeni: ne tudd, és azt mondja: bízz. Mert mi lenne, ha tudnánk a válaszokat? Fölvetődött, hogy a Tragédia elemezhető lenne a fogalmi metaforák (pl. utazás) alapján is. Tuba Márta (Gárdonyi Géza Gimnázium, Érd) Petőfi szerelmi metaforáit mutatta be. Czomba Magdolna (Bessenyei Gimnázium, Kisvárda) és Terdikné Takács Szilvia szakértő (PKÜ Kazinczy Műhely) a magyartanárok kérdéseit gyűjtötték csokorba.

A MAGYARTANÁR apostol, sámán, misszionárius: ha mi nem hozunk szóba valamit, akkor az végleg elvész a tanulók számára.

A Nemzeti Színházban történt bejelentés után az ÉLŐ MAGYARÓRA TÁBORBAN, 2023. július 7-én Sátoraljaújhelyen rajtolt az oldott, közéleti ANYANYELVI PIKNIK, amely sok helyen felbukkan majd a legkisebb falutól a fővárosig. A meghívott vendég dr. Hujber Szabolcs (Eszterházy Károly Katolikus Egyetem) magyartanár, dalszerző volt, aki kellő humorral mutatta be a dalszövegkultúrát, és elmondta, hogy ki lesz az első, igazán világhírű magyar énekes (mi már tudjuk, de nem adjuk tovább). A dalszövegek lényege, hogy a refrént „csordavokálban” lehessen üvölteni. Az esztétikailag értéktelen szövegek életeket tudnak menteni, ezek szerint, bár nem tudjuk, de Szabolcs szövegeinek is volt ilyen hatása. A pikniket Petőfi 200 vetélkedő és nyelvi tanácsadás zárta.

Az első ANYANYELVI PIKNIK programja:

🎼 Kultúra és dalszövegek (Hujber Szabolcs egyetemi adjunktus, EKKE)

📚 Petőfi-szótár (kvíz, Kahoot) (Pölcz Ádám)

✅ Élő nyelvi tanácsadás: Balázs Géza – Minya Károly – Pölcz Ádám

Az ANYANYELVI PIKNIK, a Petőfi Kulturális Ügynökség Kazinczy Műhelyének új, több korosztályt is megszólító játékos ismeretterjesztő foglalkozása. Az egyórás, színes – ahogy mondani szokták: interaktív – programban tematikus nyelvi, irodalmi, művészeti bemutató, vetélkedő és nyelvi gyorsszolgálat szerepel.

🌍 Következő állomás: Kapolcs, 2023. július 22. és 23.

4. nap, 2023. július 8. szombat

Petőfi 1847-ben ezen a napon Diósgyőrben járt, és három napra rá itt volt Széphalomban, ahol most az Élő magyaróra tábor Petőfi-szótár napját rendeztük meg. Ennek előhangjaként Lőrincze Péter személyesen adta át A Magyar Nyelv Múzeumának édesapja, Lőrincze Lajos saját kezű céduláit tartalmazó iratszekrényét. A Petőfi utazásait bemutató kiállítást Nyiri Péter múzeumigazgató ajánlotta. Bartal Csaba, a Múlt-Kor történelmi folyóirat főszerkesztője a Petőfi halálával kapcsolatos ismereteket gyűjtötte össze, és felvillantotta a reményt, ha a fehéregyházi tömegsírokat feltárnák, akkor választ is kaphatnánk a nagy titokra. A Múlt-Kor egyébként szívesen ered nyomába történelmi titkoknak. „2000-ben írtam egy tanulmányt, beküldtem egy történelmi lapnak, azt mondták, nem közöljük, de közölheted, ha alapítasz egy lapot.” Így jött létre a Múlt-Kor történelmi folyóirat. Minya Károly főiskolai tanár (Nyíregyházi Egyetem) a Petőfi-utánzérzésekről, Dénes Ágota tanárnő (Csögle) Petőfi Vas megyei legendáriumáról tartott előadást. Balázs Géza (SZFE) Petőfi-szótár címmel foglalta össze a Petőfi-kultusz kulcsszavait. És ezután következett a Kazinczy-kert és a sátoraljaújhelyi vár…

Kisfilm az Élő magyaróra táborról: https://www.youtube.com/watch?v=VNHKCpcIJZM

Előadóink voltak:

•Pölcz Ádám nyelvész, programiroda-vezető (ELTE TÓK, PKÜ Kazinczy Műhely)

•Oberczián Géza (KMI12)

•Bíró Máté (KMI12)

•Kövecses Zoltán nyelvész, professor emeritus (ELTE)

•Széplaki Erzsébet érdemes tankönyvíró

•Hauber Károly (Türr István Gimnázium, Pápa)

•Tuba Márta (Gárdonyi Géza Gimnázium, Érd)

•Czomba Magdolna (Bessenyei Gimnázium, Kisvárda)

•Terdikné Takács Szilvia (PKÜ Kazinczy Műhely)

•Hujber Szabolcs nyelvész (Eszterházy Károly Katolikus Egyetem)

•Lőrincze Péter a Magyar Nyelvőr védnöki testületének tagja, Lőrincze Lajos fia

•Nyiri Péter A Magyar Nyelv Múzeumának igazgatója

•Bartal Csaba a Múlt-Kor történelmi magazin főszerkesztője

•Minya Károly nyelvész (Nyíregyházi Egyetem)

•Dénes Ágota tanárnő (Csögle)

•Balázs Géza nyelvész, néprajzkutatató (SZFE, PKE)

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

A Nyelvünk és Kultúránk elektronikus változatát – E-Nyék – a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság 2013. október 31-én bejegyezte.
Címünk: H-1072 Budapest, Rákóczi út 38. I/2.
E-mail: anyanyelvi@mnyknt.hu