Legutóbbi hozzászólások

  1. Azt tanultam Mestereimtől: A. Jászó Annától, Békési Imrétől, B. Fejes Katalintól, Bozsik Gabriellától, Büky Lászlótól, Deme Lászlótól, Dobcsányi Ferenctől, Keszler…

  2. Az én névadóm, Forray Tamás, 25. Losonci Gyalogezred őrmestere a másik podmeleci temető 32. sírjában van eltemetve két másik hősi…

A 3. Aranyosszigeti magyar anyanyelvi és olvasótáborról

2019.06.28. péntek, 22:46

1 512 megtekintés

NICK FERENC (ARANYOSAPÁTI)

 

A Falvak Kultúrájáért Alapítvány, 2019. júnus 17–21. között harmadik alkalommal rendezte meg a Vásárosnamény melletti Aranyosapátiban az Aranyosszigeti magyar anyanyelvi és olvasótáborát (nemzeti olvasótábor).

 

A gyermekek és kísérő tanáraik a tábor ünnepélyes  megnyitásaként felvonták az „országzászlót”, majd tisztelegtek a kultúra lovagja címmel elismert írók, költők, nyelvészek és műfordítók, valamint folkloristák és mesemondók lovagi emlékoszlopainál a Kultúra Lovagrendje Emlékparkjában. A nap vendége a 92 éves Jusztus Józsefné (Mariska néni) volt, aki a tiszaszalkai idősek otthonában az irodalommal, a nyelvápolással és a helytörténeti írásokkal tölti napjait. (Minden nap hallgatja az Édes anyanyelvünk című rádióműsort, és örült, hogy levelezett a műsor készítőjével, sőt már másodszor személyesen találkozott is vele itt, Aranyosapátiban.) Mariska néni visszaemlékezéseivel és humorával kápráztatta el közönségét. A táborozók meglátogatták a falu görögkatolikus templomát, és tájékoztatót hallgattak meg a vallás és a templom történetéről, végül elénekelték nemzeti imádságunkat, a himnuszt. A vacsorát ismerkedési est követte.

 

Június 18-a az Anyanyelvi Konferencia napja volt. A reggelit követően a nyelvekről, a nyelv és a kultúra összefüggéseiről, és a magyar nyelv humoráról szólt dr. Balázs Géza (Budapest), az Anyanyelvi Konferencia elnöke. Majd a Nyelvi illemtan rejtelmeibe vezette be a hallgatóságot Blankó Miklós (Budapest), az ELTE egyetemi hallgatója. A programot a Hunor Hotel vadászati kiállításának megtekintése követte. A táborzók délután irodalmi zarándoklaton vettek részt. A buszos kiránduláson a résztvevők és előadók megismerkedtek Bereggel, majd átkelve a Tiszán Szatmár irodalmi nevezetességeivel. Szatmárcsekén Kölcsey Ferencre a református templomban és a csónakosfejfás temetőben emlékeztek. Milotán a költő versével színesítve ismerték meg Kecskési Tollas Tibor zaklatott életét és nemzetmentő szerepét. Tiszacsécsén ellátogattak Móricz Zsigmond eredeti szülőházához, és tartalmas idegenvezetéssel emlékházához. Útban hazafelé Nagyaron adódott alkalom a Petőfi Sándorra való emlékezésre. Az út során a tivadari és az ugornyai Tisza-szakaszon a „tiszavirágzás” nyomait keresték eredménytelenül. (Mert a tiszavirgázás két napot késett…) A vacsorát zenés-irodalmi est követte. A bemutatkozások között beszámolót láthattak és hallhattak – a magyar önkéntes csoport partiumi tagja előadásában – tavasszal, Kongóban végzett házépítő akcióról.

 

Június 19. a könytárosok napja volt. A fiatalok nagy érdeklődéssel hallgatták dr. Pusztay János (Szombathely) Hogyan mondok verset? című előadását, és közös munkával vettek részt a „Szondi két apródja” című vers feldolgozásában. Magyar nyelvünk fontossága és külhoni megítélését Moritz László (Stockholm) MNYKNT alelnöke foglalta össze. Kovács Ferenc (Osló, Norvégia) bemutatta legújabb kötetét. A nyíregyházi Móricz Zsigmond Megyei Könyvtár tíz fős küldöttsége megismerketette a fiatalokat az exlibris-készítéssel. Kvízjátékuk központi témája – az emlékév jegyében – II. Rákóczi Ferenc élete és az általa vezetett szabadságharc eseményei volt. Este a várépítészet történetét Faragó György tanár (Budapest) mutatta be. Gáspár Ferenc író, a Magyar Kultúra Lovagja (Budapest) érdekes történelmi eszközökkel illusztrálta Történelmi regények ihletői című előadását.

 

Június 20. a „kihívás napja” volt. A táborlakók a megyei könyvtár segítségével 12 akadályra kibővített „Vitéz ő szolgái rudat hánynak vala” – ügyességi vetélkedőn négy fős csapatokban indulhattak. A délutánt a gyermekek a Szilva gyógy- és termálfürdőben tölthették. Nem múlt el a tábor végére sem a gyermekek héten megszokott szorgalma, mert az anyaországiak nekiláttak a palacsintasütésnek, amellyel a vacsorát egészítették ki. Az est vendége a Venezuelai Magyar Cserkészek Szövetségének két vezetője, Szabadics Zsuzsa és Gábor volt, akik tájékoztatták a tábor lakóit a venezuelai általános helyzetről. Megjelenésük célja az ifjúsági kapcsolatok létesítése, a magyar nyelvű cserkészélet beindítása. Ki mit tud? volt a búcsúest programja. A versek és énekek mellett a citerabemutatót interneten élőben közvetítette a Háromhatár Hírei online újság. Az eseményen felvett riportokat másnap a térségi Som Rádió, és június 30-án a Vasárnapi Újság programjában a Kossuth rádió sugározta. A távoli földrészről érkezett vendégek ezúttal a cserkészek életét mutatták be, és szóltak terveikről.

 

Június 21-én az országzászló bevonásával zárult a 3. Aranyosszigeti magyar anyanyelvi és olvasótábor.

 

Az elmúlt évben a táborban létrejött kapcsolatok alapján partiumi gyermekek sikerrel szerepeltek a nagybarcai Kecskési Tollas Tibor szavalóversenyen, így szerezték meg a részvételi lehetőséget. Sajnos idén nem tudtuk megoldani a kiváló vajdasági versmondók fogadását. Első alkalommal fogadtunk a magyar kultúra napja gálán „Örökség serleggel” kitüntetett ifjúsági közösséget. Az indulás kedvező tapasztalatai folytatásra ösztönöznek bennünket. Az olvasótábor szervezési időszakában egy felvidéki szervezet közvetítésével támogattuk a bécsi szavalóversenyt, ennek eredményeként csak a következő évben várhatók onnan is fiatalok. Példaértékűnek tartjuk, hogy a táborral egyszerre tudtuk bemutatni a hazánkban élő más nemzetiségek világát, valamint a határon túlon és az emigrációban élők magyar kultúrájának támogatását. Ezt a kezdeményezésünket az tenné teljessé, ha a jövőben a tábor megjelenhetne programjával a kulturálisan hátrányos helyzetű beregi településen is. A Móricz Zsigmond Megyei Könyvtár javasolja, hogy keressünk lehetőséget a könyvtárosok szakmai táborának megrendezésére. A táborban 24 fiatal mellett 9 vett részt.

 

Az olvasótábor támogatói: Magyar Nyelv és Kultúra Nemzetközi Társasága (Anyanyelvi Konferencia), Anyanyelvápolók Szövetsége, Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtár (Nyíregyháza).

 

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

A Nyelvünk és Kultúránk elektronikus változatát – E-Nyék – a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság 2013. október 31-én bejegyezte.
Címünk: H-1072 Budapest, Rákóczi út 38. I/2.
E-mail: anyanyelvi@mnyknt.hu