Legutóbbi hozzászólások

  1. Azt tanultam Mestereimtől: A. Jászó Annától, Békési Imrétől, B. Fejes Katalintól, Bozsik Gabriellától, Büky Lászlótól, Deme Lászlótól, Dobcsányi Ferenctől, Keszler…

  2. Az én névadóm, Forray Tamás, 25. Losonci Gyalogezred őrmestere a másik podmeleci temető 32. sírjában van eltemetve két másik hősi…

A magyar kultúra napja Grácban

2013.06.12. szerda, 17:38

2 543 megtekintés
Csizmár Orsolya, Karl-Franzens-Universität, Graz

A magyar kultúra napja kifejezésről elsőként talán a himnusz születésnapja vagy Kölcsey Ferenc jut eszünkbe, ám a 2013. június 7-én Grácban megrendezett magyar kultúra napja (avagy Tag der ungarischen Kultur) nevű rendezvény ennél jóval sokoldalúbb volt.

Az esemény nagyszerű lehetőséget kínált az egyetem elméleti és alkalmazott fordítástudományi programjában résztvevő magyar diákoknak és a magyarul tanuló osztrák hallgatóknak arra, hogy bemutathassák nyelvi és prezentációs készségüket, valamint jó alkalom volt arra is, hogy gyakorolják a nagyobb csoport előtt történő előadást. Ami talán mégis igazán különlegessé tette ezt a rendezvényt, az a mesterszakos tolmácshallgatók bemutatkozása volt, hisz egész nap tolmácsolást biztosítottak az előadások iránt érdeklődőknek.
A tanulók prezentációi a magyar kultúra széles spektrumát mutatták be. Az átfogó magyar nyelvvel és a nemzet szimbólumaival kapcsolatos előadásokat a konkrétabb, irodalmi és történelmi témák követték (pl. az 1848-as szabadságharc és az 1956-os forradalom), majd híres magyar személyiségeket elevenítettek fel az előadók a sport és a tudomány területén (pl. Szent-Györgyi Albert, Puskás Ferenc vagy Egerszegi Krisztina).
Az egésznapos előadássorozatot a tanszék menzája által kínált magyaros ebéd szakította félbe, ahol zöldborsólevestől túrógombócon át a hortobágyi húsos palacsintáig számos magyar specialitást kóstolhattak meg az érdeklődők. A nagyszerű ebéd után folytatódtak az előadások, ezúttal a változatos témák a magyar irodalom jelentőségén kívül érintették a magyar és osztrák munkaerőpiac összehasonlítását és egyéb kultúrpolitikai kérdéseket is.
A napot Zita Veit „Liebe, Wein und Freiheit… Pusztaromantik im Dienste der deutschen Romantik” című könyvének bemutatója folytatta, majd az ő nevéhez fűződő „Zweisprachige Lebensgeschichten in Graz – Kétnyelvű élettörténetek Grazból” nevű projekt gyümölcsét tekinthették meg az érdeklődők az épület előterében. A kétnyelvű kérdés-felelet alapú történetek még láthatók a Merangasse 70. szám alatt. A nap megkoronázásaként Balázs Géza, a budapesti ELTE professzora tartott egy rendkívül érdekes előadást, mely a „Szólások, közmondások és nyelvtörténet” címet viselte. Az előadást az egyetem a gráci magyar öregdiák egyesülettel közösen szervezte.
Először volt idén gráci magyar kultúra napja, de szívből reméljük, hogy nem utoljára. Bátran elmondható, hogy nemcsak a rendezvényen megjelent érdeklődőknek, de az előadóknak és a szüntelen dolgozó tolmácshallgatóknak is nagyszerű élményt nyújtott ez a nap.

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

A Nyelvünk és Kultúránk elektronikus változatát – E-Nyék – a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság 2013. október 31-én bejegyezte.
Címünk: H-1072 Budapest, Rákóczi út 38. I/2.
E-mail: anyanyelvi@mnyknt.hu