Legutóbbi hozzászólások

  1. Az én névadóm, Forray Tamás, 25. Losonci Gyalogezred őrmestere a másik podmeleci temető 32. sírjában van eltemetve két másik hősi…

  2. Kedves Professzor Úr! Köszönöm! Hálával gondolok és is Önre. Nekem küldött írását a Beszéd - nyelv - játék c. írásomről…

A művészet és a nyelv születése

2021.10.15. péntek, 10:56

447 megtekintés

Dr. ARATÓ BALÁZS elnök (Budapest)

Balázs Géza könyvének bemutatójára

 

„A művészet mélyen van kódolva az emberben, pontosan olyan mélyen és ráadásul együtt, szövetségben, mint a nyelv. Művészet és nyelv útja, fejlődése, átalakulása, torzulása hasonló tényezőkkel függ össze.” – állapítja meg Balázs Géza a közelmúltban megjelent, A művészet és a nyelv születése című művében (MNYKNT-IKU, 2021).

 

Tisztelettel és szeretettel köszönötöm kedves vendégeinket az ebből az alkalomból rendezett ünnepélyes könyvbemutatón és kiállításon a Nemzeti Színházban.

 

Balázs Géza professzor úr legújabb könyve nem csupán elméleti alapvetésében támaszkodik Hamvasra, hanem jelentősége révén is a neves filozófus és gondolkodó műveivel említhető egy sorban.

 

A rendkívül gazdag elméleti alapvetést követően a szerző elénk vetíti a művészet és a nyelv közös születésének folyamatát a velünkszületettség, az ösztönös viselkedésformák, a gondolkodási-művészi alapformák, valamint az állatok kommunikációja irányából. Mindeközben megállapítja, hogy már a dallam is kommunikáció, ebből fejlődött ki a nyelv.  Elénk tárul a természetben, a művészetben és a nyelvben megjelenő szimmetria párhuzama, az index, az ikon és a szimbólum hármassága, a dallam és a nyelv bonyolult összefüggésrendszere, végül pedig a mű utolsó szerkezeti egységében a szerző a világutazó jártasságával kalauzol bennünket ismeretlen nyelvi tájakra. A könyv bővelkedik az újszerű, ám gazdagon és biztosan alátámasztott tézisekben, melyeket a szerző logikusan és közérthetően fejt ki egy olyan, sajnos ritkaságszámba menő tudományosság jegyében, amely nem kinyilatkoztat, hanem érvel, nem elefántcsonttoronyba zárkózik, hanem észlel, és nem elidegenedik, hanem közkinccsé tesz.

 

A műben összegződő tudás és ismeretanyag Balázs Géza eddigi munkásságának szintézise, mely méltán emeli a szerzőt a kötetben megjelenő szellemóriások magasságába. Balázs Géza, a legnagyobb magyar nyelvész, diáknemzedékek kiváló tanára és példaképe, a fáradhatatlan alkotó és szervező most olyan művel gazdagította a kultúrtörténetet, amely sokrétűsége és multidiszciplinaritása révén is egyedülálló. Felemelő érzés, és köszönöm kedves vendéglátónknak, Vidnyánszky Attila főigazgató úrnak, hogy ilyen magasztos helyen, a magyar kultúra fellegvárában ünnepelhetjük a szerzőt és műve megjelenését.

(A könyvbemutatóról készült képek az Események rovatban tekinthetők meg. A szerk.)

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

A Nyelvünk és Kultúránk elektronikus változatát – E-Nyék – a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság 2013. október 31-én bejegyezte.
Címünk: H-1072 Budapest, Rákóczi út 38. I/2.
E-mail: anyanyelvi@mnyknt.hu