Legutóbbi hozzászólások

  1. Azt tanultam Mestereimtől: A. Jászó Annától, Békési Imrétől, B. Fejes Katalintól, Bozsik Gabriellától, Büky Lászlótól, Deme Lászlótól, Dobcsányi Ferenctől, Keszler…

  2. Az én névadóm, Forray Tamás, 25. Losonci Gyalogezred őrmestere a másik podmeleci temető 32. sírjában van eltemetve két másik hősi…

Magyar kórusélet a Kárpát-medencében

2009.04.03. péntek, 12:06

2 533 megtekintés
Magyar kórusélet a Kárpát-medencében
Maróti Gyula
Magyar kórusélet a Kárpát-medencében
Maróti Gyula (1912-2003) szinte egész életét a magyar kóruskultúra szolgálatának szentelte. Ifjúkorának meghatározó élményeit a munkás kórusmozgalomban szerezte. 1948-tól 1980-ig különböző posztokon (a Bartók Szövetség, majd a Népművelési Intézet osztályvezetőjeként, végül a KÓTA főtitkáraként) vezető szerepet játszott a magyar kóruséletben. Egyetemi előadóként ugyancsak a zenei-művészeti népművelés ügyét szolgálta. Kutatóként a magyar kórusmozgalom zene- és művelődéstörténeti kérdései foglalkoztatták.
Cikkei, tanulmányai, könyvei, idős korában megvédett egyetemi doktori disszertációja – mind e tárgykörnek részterületeivel vagy egészével foglalkoztak. Dolgozatai megkerülhetetlen forrásai a témával foglalkozóknak.
Mindvégig fáradhatatlanul dolgozott – a jelen kötet is ennek bizonyítéka. A lektorálás utáni átdolgozásra a Sors sajnos már nem adott időt a szerzőnek. A szükséges „utómunkálatok” elvégzését Gurmai Éva zenetörténésznek köszönhetjük.
Maróti Gyula elkötelezettségének kétszeresen is jele e munka, hiszen élete főtémájának összefoglalását a hazai és a külhoni magyar szakembereknek és érdeklődőknek szánta, a Magyar Nyelv és Kultúra Nemzetközi Társaságában kifejtett tevékenysége szerves részének tekintette. Maróti Gyula könyve mindkét szempontból méltó az olvasók figyelmére.
Könyvadatok
336 oldal
Magasság: 23,5 cm
Szélesség: 16,7 cm
A könyv ára: 2600 Ft

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

A Nyelvünk és Kultúránk elektronikus változatát – E-Nyék – a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság 2013. október 31-én bejegyezte.
Címünk: H-1072 Budapest, Rákóczi út 38. I/2.
E-mail: anyanyelvi@mnyknt.hu