Legutóbbi hozzászólások

  1. Azt tanultam Mestereimtől: A. Jászó Annától, Békési Imrétől, B. Fejes Katalintól, Bozsik Gabriellától, Büky Lászlótól, Deme Lászlótól, Dobcsányi Ferenctől, Keszler…

  2. Az én névadóm, Forray Tamás, 25. Losonci Gyalogezred őrmestere a másik podmeleci temető 32. sírjában van eltemetve két másik hősi…

„Szabadságom lett a börtönöm”

2009.04.03. péntek, 12:09

2 737 megtekintés
Szabadságom lett a börtönöm
Némethy Kesserű Judit
„Szabadságom lett a börtönöm”
Az argentínai magyar emigráció története 1948-1968
Az utóbbi években egyre több, az emigrációs magyarsággal foglalkozó tudományos írás látott napvilágot. A dél-amerikai magyar emigráció élete azonban mind a mai napig alig ismert és feltárt terület. Némethy Kesserű Judit könyve az Argentínába 1948 körül érkezett magyar bevándorlók életének, szellemi eredményeinek ismertetésével foglalkozik, 1968-al bezárólag. A könyv az argentínai magyar kolónia sokoldalú kulturális munkáját, a magyar emigráció 48-as hullámának intézményesülését, pezsgő szellemi életét mutatja be, főleg a nyomtatásban megjelent magyar anyagok alapján.
A szerző, életútja révén, maga is erősen kötődik a 1948-as emigrációs hullámhoz, hiszen még gyermekkorában került ki Argentínába.
Hogy mégse essen a szubjektivitás hibájába, leíró, objektív adatokhoz kötött feltérképezést nyújt. A könyv igen gazdagon dokumentált munka: bibliográfiai teljességre törekszik, gondosan és alaposan feldolgozza az ide vonatkozó magyarországi levéltári anyagot is. Ugyanakkor nemcsak a száraz tényekre támaszkodik, hanem a még élő tanúk elbeszéléseit is felhasználja, hogy a lehető legteljesebb képet rögzítse az argentínai magyar emigráció szellemi teljesítményéről, kulturális tevékenységéről.
Némethy Kesserű Judit könyve alapos, átgondolt munka, amely új anyagokkal gazdagítja a migrációs folyamat során kialakult szórvány-magyarság helyzetképét és forrásul szolgálhat az esetleges későbbi kutatásokhoz is.
A könyv ajánlható mindazoknak, akik egy, az anyaországitól eltérő pályát követő magyar kultúra intézményeinek fejlődésére, eredményeinek számbavételére kíváncsiak és érdeklődnek a nyugati magyarság sorsa iránt.
Könyvadatok
430 oldal
Magasság: 24,4 cm
Szélesség: 17 cm
Kötés: puha
A könyv ára: 4950 Ft + postaköltség, utánvéttel

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

A Nyelvünk és Kultúránk elektronikus változatát – E-Nyék – a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság 2013. október 31-én bejegyezte.
Címünk: H-1072 Budapest, Rákóczi út 38. I/2.
E-mail: anyanyelvi@mnyknt.hu