Legutóbbi hozzászólások

  1. Azt tanultam Mestereimtől: A. Jászó Annától, Békési Imrétől, B. Fejes Katalintól, Bozsik Gabriellától, Büky Lászlótól, Deme Lászlótól, Dobcsányi Ferenctől, Keszler…

  2. Az én névadóm, Forray Tamás, 25. Losonci Gyalogezred őrmestere a másik podmeleci temető 32. sírjában van eltemetve két másik hősi…

AK-Hírlevél, 2020. november 2. (65. szám)

2020.11.02. hétfő, 15:11

1 036 megtekintés

A Magyar Nyelv és Kultúra Nemzetközi Társasága/Anyanyelvi Konferencia (1970-)

AK-Hírlevél, 2020. november 2. (65. szám)

Összeállította: Balázs Géza

14. anyanyelvi konferencia (2020. november 2–3.)

 

A konferencia fővédnöke Áder János köztársasági elnök

A konferencia védnöke: Szili Katalin miniszterelnöki megbízott, az Országgyűlés volt elnöke

A konferencia szervezőbizottsága: Balázs Géza elnök, Cservenka Judit alelnök,

Moritz László alelnök, Blankó Miklós főtitkár

 

A járványhelyzet miatt májusról novemberre halasztott anyanyelvi konferencia bevezető előadásait az egyre növekvő járványveszély miatt az interneten (www.mnyknt.hu) tesszük közzé.

 

50 éve alakult meg az Anyanyelvi Konferencia, a Magyar Nyelv és Kultúra Nemzetközi Társaságának elődje. A 2020. november 2-i jubileumi megemlékezés fővédnöke: Áder János köztársasági elnök. Védnöke: Szili Katalin miniszterelnöki megbízott, az Országgyűlés volt elnöke, aki részt vett és köszöntőt mondott az ünnepségen, amelyet a járvány miatt, a hozzá kapcsolódó XIV. Anyanyelvi Konferenciával együtt online követhetnek a Társaság tagjai, valamint az érdeklődők.

A MNYKNT elnöke, Balázs Géza nyelvészprofesszor köszöntőjében e fontos jubileumi évnek a körülmények ellenére is jelentős eredményeiről beszél: a tagság örvendetes növekedéséről, és fiatalodásáról, valamint 2020-ban két olyan könyv kiadásáról, amely nagy figyelmet kapott a sajtóban: a Nyelvünk és kultúránk 50 fiatal szemszögéből (szerk. Blankó Miklós, Cservenka Judit), valamint a Trianon-kislexikon (írta: Molnár Zsolt).

A félévszázados út főbb állomásait a Társaság alelnöke, Cservenka Judit szerkesztő-újságíró idézi fel, végül Moritz László alelnök mond pohárköszöntőt.

 

A XIV. Anyanyelvi Konferencia kiemelt témája Trianon 100. évfordulója. Ennek kapcsán három áttekintő előadás hangzik el: Balázs Géza Trianon a magyar nyelvben, Fráter Zoltán irodalomtörténész, egyetemi docens Vérző Magyarország és Dévavári Zoltán történész Perben a pusztulással címmel tart rövid előadást.

 

Az esemény videófelvétele a MNYKNT honlapján (www.mnyknt.hu) tekinthető meg.

 

Az MNYKNT elnöksége az évforduló alkalmából látogatást tesz a Kossuth téri Trianon-emlékműnél és koszorút helyez el a Reiner Frigyes téri emlékműnél. (MNYKNT, MTI)

 

A videók megtekinthetők a honlapon az alábbi linkekre kattintva (de itt rá lehet kattintani):

 

MNYKNT 50 — ünnepi videófelvétel (23 perc)

https://www.youtube.com/watch?v=cwjS8104MxE&ab_channel=mnykntMNYKNT

 

 

Balázs Géza: Trianon a magyar nyelvben (16 perc)

https://www.youtube.com/watch?v=pk7GUHxPix8&ab_channel=mnykntMNYKNT

 

Fráter Zoltán: Vérző Magyarország (21,30)

 

https://www.youtube.com/watch?v=n7cpjRsRs9M&ab_channel=mnykntMNYKNT

 

 

Dévavári Zoltán: Perben a pusztulással (8 perc)

 

https://www.youtube.com/watch?v=IaEHjJ1el8k&ab_channel=mnykntMNYKNT

 

 

Az 50. évfordulóra emléklapot készítettünk, amelyet interneten elküldünk tagjainknak.

 

Péntek János nyelvészprofesszor (Kolozsvár) levele az emléklap kapcsán:

 

Tisztelt Főtitkár Úr!

 

Köszönöm az emléklapot, és köszöntöm én is az 50. évforduló ünnepi konferenciáját.

A fél évszázadból számomra negyedszázad jutott, 25 év, amíg a vezetőségben is képviselhettem az erdélyi anyanyelvi mozgalom, az anyanyelvi kultúra ügyét. Életem, szakmai pályám fontos része volt ez az időszak, maradandóak élményként is a barátságok, a magyar nyelvterület közös tavaszi körüljárása olyan helyszínekkel, mint Beregszász, Kassa, Bécs, Szabadka, Kovászna és Kézdivásárhely, Kolozsvár és Marosvásárhely. Éltünk a lehetőséggel, hogy végre nyelvhazánknak tekinthettük és érezhettük a Kárpát-medencét. Mágikus határjárás volt ez, védelmező szándékkal, a nyelvmegtartás bátorításával. És fontos volt a budapesti központ, a Társaság ügyszeretettel dolgozó mindenkori munkatársai, fontosak voltak az eszmecserék és a viták. Szándékosan nem említek neveket: kortársaimról, nyelvtársaimról van szó, olyanokról is, akik sajnos már nem élnek, és akiknek magam is sokat köszönhetek. Köszöntöm őket, akiket még köszönthetek, és köszöntöm a Társaság mai tagjait és vezetőit, az emlékkonferencia résztvevőit.

Péntek János

 

Tallózás a további válaszok között:

 

Hála és köszönet a küldeményért! Barátsággal Nick Feri

 

Köszönettel vettem a megtisztelő és kitüntető emléklapot. Papp László

 

Nagyon szépen köszönöm, és számomra hatalmas megtiszteltetés, ha továbbra is tag lehetek, és kivehetem részemet a közös munkából. Örömmel teszem. Arató Balázs

 

…köszönöm szépen. Remélem, hogy eredetiben is megkapom, mert kinyomtatva nem tökéletes. A jövő héten csak lélekben tudok veletek lenni.

Szíves barátsággal: Máté László (Kassa)

 

Köszönöm figyelmüket, sajnos éppen karanténban vagyok, s amúgy sem tudnám egyelőre személyesen megköszönni az Emléklapot, de remélem egyszer csak vége lesz ennek a fránya járványnak, és feljutok Pestre. Tisztelettel Szabó Zsolt (Kolozsvár)

 

…nagyon köszönöm, és további sok 50 évet kívánok a Társaságnak, erőt is kitartást, és sok sok elégtételt az értékteremtő munkájában! Tisztelettel és üdvözlettel, Bereczki Kinga, Sepsiszentgyörgyről…

 

Nagyon kedves ötlet volt ez az emléklap. Már ki is nyomtattam és eltettem emléknek. Mindenkinek az AK. tagságából kellemes karácsonyt és vírusmentes napokat kívánok. Gajdos-Berry Márta

 

Az Anyanyelvi Konferencia fennállásának 50. évfordulója alkalmából nevemre kiállított Emléklapot köszönöm. A szervezetnek az elkövetkezendő 50 esztendőben (s majd az utána következő években is) eredményes, jó tevékenységet kívánok. Baráti üdvözlettel: Muzsnay Árpád (Szatmárnémeti)

 

…meglepett levelük s az emléklap még inkább. Annál is inkább, mert évek óta elmaradtam a tagdíjjal, tehát érdemtelen vagyok ily figyelmességre, elismerésre. Máriás József

 

Kedves Miklós!

Nagyon köszönöm kedves levelét, az Ön és Balázs Géza Elnök Úr jókívánságait  és az Emléklapot! További eredményes munkát, sikereket  kívánok, az együttműködés reménységével és szándékával! Tisztelettel Dr. Koncz Gábor

 

Hálásan köszönöm megtisztelő és nagy örömömre szolgáló értesítését az idén félévszázados Anyanyelvi Társaság nékem adományozott emléklapjáról. Szíveskedjék kérem, tolmácsolja hálás nagyrabecsülésemet az Elnökségnek! Isten áldása kísérje az Anyanyelvi Társaságot nemzetünket építő hűséges szolgálatában. Külön gratulálok Dr Balázs Géza elnök úrnak a Magyar Érdemrend tisztikeresztje megtisztelő kitüntetés elnyeréséért.

Tisztelettel és szívélyes üdvözlettel Dr. v. Békássy N. Albert, gyermekonk. em. egyet. tanár, A NyEMRLSz világi elnöke (Svédország)

 

A járványveszély végén, amikor feloldódnak a korlátozások, rövid időn belül megrendezzük a 15. anyanyelvi konferenciát.

 

A programot támogatta a Nemzeti Kulturális Alap.

 

Legfrissebb kiadványaink:

 

Molnár Zsolt: Trianon-kislexikon

Molnár Zsolt középiskolai történelemtanár Trianon-kislexikona csaknem 900 címszavával segít eligazodni az 1920-hoz vezető történelmi események és az annak hatására kialakult jelenségek útvesztőjében. A kötet nemcsak általános és középiskolai tanulóknak, tanáraiknak ad támpontot a témához kapcsolódó tanórák során, hanem a Trianont megismerni akaró érdeklődők számára is tárgyilagos ismertetést nyújt a történelmi eseménysorral kapcsolatos fogalmak, földrajzi nevek és személynevek magyarázataiban.

 

Nyelvünk és kultúránk 50 fiatal szemszögéből. Szerk.: Cservenka Judit és Blankó Miklós

Nagy sikerű könyvünk bemutatójáról szinte minden médium tudósított. Megjelent kötet terjesztését a kulturális kormányzat fontosnak tartotta, és támogatja az utánnyomást. A kötet megvásárolható az e-nyelv.hu könyvesboltjában.

 

A Nyelvünk és Kultúránk egyes számai a szerkesztőségben igényelhetők (2013-től összevont számok).

 

MNYKNT – Hasznos tudnivalók

Bankszámlánk adatai (nemzetközi és hazai) utaláshoz (tagdíjfizetés): SWIFT KÓD: BUDAHUHB. Nemzetközi IBAN bankszámlaszám: HU49-10100716-01517103-00000004. Magyarországi utaláshoz: Budapest Bank 10100716-01517103-00000004. Ezeken a számlaszámokon folyamatosan várjunk tagjaink tagdíjbefizetéseit (2015. május 15. óta 3000 Ft/év, diákoknak 1500 Ft/év)

Honlap: www.mnyknt.hu, információk: anyanyelvi@mnyknt.hu

Paypass-befizetési lehetőség itt: www.e-nyelv.hu Könyvesbolt (bankköltség nélkül).

 

Az E-NYÉK folyamatosan várja a tagság híreit, cikkeit, hozzászólásait.  Elérhetőségek: Anyanyelvi Konferencia: 1072 Bp., Rákóczi út 38. I/2. E-mail: anyanyelvi@mnyknt.hu. Balázs Géza, az E-NYÉK szerkesztője:  +36-30-474-9601, e-mail: balazs.geza@gmail.com.

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

A Nyelvünk és Kultúránk elektronikus változatát – E-Nyék – a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság 2013. október 31-én bejegyezte.
Címünk: H-1072 Budapest, Rákóczi út 38. I/2.
E-mail: anyanyelvi@mnyknt.hu