Legutóbbi hozzászólások

  1. Azt tanultam Mestereimtől: A. Jászó Annától, Békési Imrétől, B. Fejes Katalintól, Bozsik Gabriellától, Büky Lászlótól, Deme Lászlótól, Dobcsányi Ferenctől, Keszler…

  2. Az én névadóm, Forray Tamás, 25. Losonci Gyalogezred őrmestere a másik podmeleci temető 32. sírjában van eltemetve két másik hősi…

AK-Hírlevél, 2020. október 15. (63. szám)

2020.10.15. csütörtök, 08:00

998 megtekintés

A Magyar Nyelv és Kultúra Nemzetközi Társasága/Anyanyelvi Konferencia (1970-)

AK-Hírlevél, 2020. október 15. (63. szám)

Összeállította: Balázs Géza

 

  1. anyanyelvi konferencia (2020. november 2–3.)

 

A konferencia fővédnöke Áder János köztársasági elnök

A konferencia védnöke: Szili Katalin miniszterelnöki megbízott, az Országgyűlés volt elnöke

A konferencia szervezőbizottsága: Balázs Géza elnök, Cservenka Judit alelnök, Moritz László alelnök, Blankó Miklós főtitkár

 

A járványhelyzet miatt májusról novemberre halasztott anyanyelvi konferenciát az egyre növekvő járványveszély miatt az interneten (részben online bekapcsolódási lehetőséggel) tartjuk meg, de szervezünk egy valóságos sétát és koszorúzást is. A tervezett program a következő:

 

November 2. (hétfő)

16.00 Köszöntő az mnyknt.hu oldalon: Szili Katalin miniszterelnöki megbízott, az Országgyűlés korábbi elnöke, Balázs Géza elnök és Cservenka Judit alelnök

17.00 Trianon-előadások az mnyknt.hu oldalon:

Dévavári Zoltán történész (Veritas): Perben a pusztulással. Trianon a magyar történelemben

Fráter Zoltán irodalomtörténész (ELTE): Vérző Magyarország

Balázs Géza nyelvész (ELTE, MNYKNT): Trianon és a magyar nyelv

 

18.00 Élő találkozó (online bekapcsolódási lehetőséggel a világ minden részéről, a kapcsolódási lehetőséget – valószínűleg Zoom programban – néhány nappal korábban küldjük ki az MNYKNT összes tagjának). Az élő találkozót köszönti Moritz László alelnök. Az élő találkozón hozzászólásra azoknak biztosítunk 2-3 perc lehetőséget, akik ezt előre, 2020. október 30-ig jelzik az iroda@anyanyelvi.hu e-mail-címen.

 

Nov. 3. (kedd)

16.30 Trianoni kiállítás és koszorúzás. Vezeti: Molnár Zsolt történelemtanár, a Trianon-kislexikon szerzője. A séta a pesti Vigadónál kezdődik, ahol megnézzük a „Mert nem lehet feledni…” című emlékkiállítást. A koszorúzás a Parlamentnél, a nemrég felavatott trianoni emlékműnél lesz. A koszorúzáson részt vesz Szili Katalin miniszterelnöki megbízott, valamint az MNYKNT vezetősége.

 

Az 50. évfordulóra emléklapot készítünk, amelyet interneten elküldünk tagjainknak.

 

A járványveszély végén, amikor feloldódnak a korlátozások, rövid időn belül megrendezzük a 15. anyanyelvi konferenciát.

 

 

Nov. 4. (szerda) Alkalmazott nyelvészeti ankét (2.)

Rendezi: Magyar Nyelvstratégiai Kutatócsoport. Társrendező: ELTE BTK. Támogató: Nemzeti Kulturális Alap.

 

 

Nyelvterápia: irodalom, mese, könyv, zene

 

A szimpózium célja: Egy pszichológiai és nyelvészeti megalapozottságú, az alkalmazott (hasznos) nyelvtudomány körébe sorolható részdiszcíplina bemutatása és terjesztése. Többek által elszigetelten művelt tudományterület összekapcsolása, érdeklődő egyetemi hallgatók számára való bemutatása. A különböző művészetterápiás módszerek összekapcsoló eleme: a nyelv. A biblioterápia olvasmányok felhasználásával segít lelki problémák megelőzésében, kezelésében. A fogalom számos rokon nemzetközi változata: bibliotherapy, poetry therapy, literature therapy, literatherapy, bibliocounselling, bibliopsychology, bookmatching, library therapeutics, guided reading, biblioguidance. A terápiás célú olvasás alapja hagyományosan a szépirodalom, a mese. A zene (és jelen esetünkben) a zenéhez kapcsolódó nyelv (ének, szöveg) terápiás jelentősége ugyancsak figyelemreméltó.

 

A járványveszély miatt a rendezvényt az interneten közvetítjük és közreadjuk az e-nyelv.hu oldalon.

 

Jankovics Marcell (MMA): A kozmosz köldökzsinórján

 

Balázs Géza (ELTE): A nyelv gyógyító ereje

 

Zágorecz-Csuka Judit (Maribori Egyetem): A szépirodalom önismereti és gyógyító ereje (Andersen meséinek biblioterápiás elemzése és gyakorlati példák alapján)

 

Gombos Péter (SZIE Kaposvári Campus): Tabutémák a kortárs ifjúsági irodalomban – hogyan segíthet az irodalom?

 

Vörös Klára (SZIE Kaposvári Campus): Biblioterápia és nyelvi hatás

 

Propszt Eszter (Szegedi Tudományegyetem): Irodalmi jelentésstruktúrák szerepe a mindennapi jelentésstruktúrák alakításában

 

Nagy Dániel (ELTE): „Mert olyanokat éltünk meg, amire ma sincs ige.” Traumák, zene és a nyelv gyógyító képessége

 

 

Trianon-kislexikon

 

Minden eddigi kiadványunknál sikeresebb lett a szeptemberben megjelent Trianon-kislexikonunk (Molnár Zsolt munkája),  amelynek bemutatójáról (Három Szerb Kávéház) szinte valamennyi médium tudósított. (A tudósítások, ismertetések listája a honlapon megtekinthető.)

Molnár Zsolt középiskolai történelemtanár Trianon-kislexikona csaknem 900 címszavával segít eligazodni az 1920-hoz vezető történelmi események és az annak hatására kialakult jelenségek útvesztőjében. A kötet nemcsak általános és középiskolai tanulóknak, tanáraiknak ad támpontot a témához kapcsolódó tanórák során, hanem a Trianont megismerni akaró érdeklődők számára is tárgyilagos ismertetést nyújt a történelmi eseménysorral kapcsolatos fogalmak, földrajzi nevek és személynevek magyarázataiban.

 

Nyelvünk és kultúránk 50 fiatal szemszögéből. Szerk.: Cservenka Judit és Blankó Miklós

 

Nagy sikerű könyvünk bemutatójáról ugyancsak szinte minden médium tudósított. Megjelent kötet terjesztését a kulturális kormányzat fontosnak tartotta, és támogatja az utánnyomást. A kötet megvásárolható az e-nyelv.hu könyvesboltjában.

 

A Nyelvünk és Kultúránk egyes számai a szerkesztőségben igényelhetők (2013-től összevont számok).

 

Az alábbi új könyvek megvásárolhatók a www.e-nyelv.hu könyvesboltjában:

Nyelvünk és Kultúránk 50 fiatal szemszögéből. L. évf. 200. szám. Szerk.: Blankó Miklós—Cservenka Judit (MNYKNT, 2020)

A gyermek szemiotikája. Szerk.: Balázs Géza—Pölcz Ádám (MSZT, 2020.)

Büky László: Karinthy és a nyelv (MSZT, 2020)

Hálózatkutatás. Hálózatok a nyelvben. Szerk.: Balázs Géza—Imrényi András—Simon Gábor (MSZT, 2020)

Adamikné Jászó Anna: Retorikai kisszótár (IKU, 2020)

Veszelszki Ágnes: Karanténszótár (IKU, 2020)

Balázs Géza: Nyelvszokások. A nyelvszokások mint szimbolikus nyelvi cselekvések (Inter-IKU, 2020)
Balázs Géza: Pálinkás szavak szótára (IKU, 2020)

Molnár Zsolt: Trianon-kislexikon (MNYKNT-IKU, 2020)

 

MNYKNT – Hasznos tudnivalók

Bankszámlánk adatai (nemzetközi és hazai) utaláshoz (tagdíjfizetés): SWIFT KÓD: BUDAHUHB. Nemzetközi IBAN bankszámlaszám: HU49-10100716-01517103-00000004. Magyarországi utaláshoz: Budapest Bank 10100716-01517103-00000004. Ezeken a számlaszámokon folyamatosan várjunk tagjaink tagdíjbefizetéseit (2015. május 15. óta 3000 Ft/év, diákoknak 1500 Ft/év)

Honlap: www.mnyknt.hu, információk: anyanyelvi@mnyknt.hu

Paypass-befizetési lehetőség itt: www.e-nyelv.hu Könyvesbolt (bankköltség nélkül).

 

Az E-NYÉK folyamatosan várja a tagság híreit, cikkeit, hozzászólásait.  Elérhetőségek: Anyanyelvi Konferencia: 1072 Bp., Rákóczi út 38. I/2. E-mail: anyanyelvi@mnyknt.hu. Balázs Géza, az E-NYÉK szerkesztője:  +36-30-474-9601, e-mail: balazs.geza@gmail.com.

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

A Nyelvünk és Kultúránk elektronikus változatát – E-Nyék – a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság 2013. október 31-én bejegyezte.
Címünk: H-1072 Budapest, Rákóczi út 38. I/2.
E-mail: anyanyelvi@mnyknt.hu