Legutóbbi hozzászólások

  1. Az én névadóm, Forray Tamás, 25. Losonci Gyalogezred őrmestere a másik podmeleci temető 32. sírjában van eltemetve két másik hősi…

  2. Kedves Professzor Úr! Köszönöm! Hálával gondolok és is Önre. Nekem küldött írását a Beszéd - nyelv - játék c. írásomről…

Aranyosszigeti olvasótáborunk

2017.08.15. kedd, 11:35

853 megtekintés

MORITZ LÁSZLÓ (STOCKHOLM, BUDAPEST)


 

Évtizedeken át az Anyanyelvi Konferencia, a Magyar Nyelv és Kultúra Nemzetközi Társasága szívügyének tekintette a fiatalság, különösen a határainkon túli fiatalok anyanyelvi oktatását és anyanyelvének ápolását. E célból számos sikeres anyanyelvi tábort rendezett a Balatonon és Sárospatakon.

Az utóbbi évtizedben szünetelni látszott ez irányú elkötelezettségünk. Miután társaságunk visszakerült a kormány évi költségvetésébe, anyagi lehetőség nyílt e fontos tevékenység újraindításához. Ennek eredményeként került sor, ez év június 17–24 között, a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Aranyosapátiban (Aranyosszigeten) a magyar anyanyelvi és olvasótábor létrehozására. 

 

alt
 

Az MNYKNT (Anyanyelvi Konferencia), a Falvak Kultúrájáért Alapítvány, a Magyar Olvasástársaság és a Kárpátaljai Magyar Iskolai Könyvtárakért Alapítvány közös szervezésében lebonyolított táborban huszonhat 12-14 év közötti tanuló vett részt a Felvidékről, Kárpátaljáról, Erdélyből(Partium) és Magyarországról. Olyan tanulók, akik magyar irodalmi vagy szavalóversenyeken díjazást értek el. A fiatalok csapatokban, tanáraik kíséretében érkeztek, és a Magyar Kultúra Lovagrend által épített és  fenntartott, teljesen új épület kétágyas szobáiban  lettek elszállásolva.

A Felvidékről a Nagyszelmenci Gimnázium (vezető tanár Kerékgyártó Diána), Kárpátaljáról a Csongori Általános Iskola (Hadar Krisztián), a munkácsi Szent István Középiskola, a beregszászi Kossuth Lajos Középiskola, Partiumból a szatmárnémeti Református Gimnázium (Higyed István), a nagyváradi Szacsvay Imre Általános Iskola (Csorba Krisztián Károly) és a helybéli illetőségű (aranyosapáti), de a kisvárdai II. Rákóczi Ferenc Gimnáziumban tanuló Kanalas Noémi és Kanalas Zsolt (tanár Pálffy Jolán) érdemelték ki az egyhetes táborozáson való részvételt. Itt kell megemlíteni a felvidéki Nagyszelmenci Gimnázium csapatának rendkívüli teljesítményét, hiszen megnyerték a Dobó István-emlékversenyt, a Szent László-emlékverseny nagyváradi döntőjét és az Arany János helyi szavaló versenyt. 

A Felső-Tiszatáj gazdag kulturális háttérrel rendelkező vidék, számos gazdag program szervezésére adott lehetőséget. Ennek keretében került sor „irodalmi zarándoklatra” Szatmárcsekére, Tiszacsécsére, a lakatlan Nagygécre, valamint a Megmaradás templomához. Felkerestek Petőfi emlékeket is, a program pedig a Túrban való fürdőzéssel zárult.

Színvonalas esti irodalmi műsorokkal zárultak a napok: Szent László-emlékest, Mindannyiunk atyja, Arany János tanár úr – Sudár Annamária előadóművész estje, Toldi – Kuncz László előadóestje, Dobó István-történelmi vetélkedő – „Repül a nehéz kő, ki tudja hol áll meg” – vetélkedő. Cselenyák Imre író bemutatta Áldott az a bölcső című Arany Jánosról szóló életregényét. A programokban szerepelt még református, katolikus és görögkatolikus templomlátogatás, zenés ismerkedési est, a tiszavirágzás  megtekintése, tábortűz. 

A Magyar Kultúra Lovagrendje Emlékparkjában a résztvevők tisztelegtek a Magyar Nyelv és Kultúra Nemzetközi Társasága volt elnökei, vezetőségi tagjai: Bárczi Géza, Czine Mihály, Lőrincze Lajos kopjafáinál.

A táborozás alkalmat adott kapcsolatteremtésre, magyar irodalmi és történelmi ismereteik bővítésére, de főképpen magyar nyelvi és irodalmi identitástudatuk és elkötelezettségük erősítésére. Az búcsúest záróakkordjaként két fiatal lány elénekelte a hirtelen összeállt zenészek gitár- és zongorakísérete mellett az Örökségem című dalt, fogadalmat téve anyanyelvünk megőrzése és átadása mellett.

Nagy elismerés illeti a tanárok áldozatos munkáját, hiszen a fiatalok lelkében elvetett mag élteti a magyar irodalom, a költészet és történelmünk szeretetét.  Fölemelő volt látni ezt a huszonegynéhány lelkes fiatalt, akik kis szigetet alkotva ebben a bizonytalan identitású, minden értékrendet leseprő világban, megerősödtek anyanyelvi és kulturális identitásukban. Búcsúzáskor a fiatalok kifejezték azon óhajukat, hogy jövőre ismét visszatérhessenek, tarsolyukban az újabb irodalmi versenyek trófeáival. Ehhez kívántunk sok sikert.

Köszönet illeti Nick Ferencet, a Falvak Kultúrájáért Alapítvány elnökét, a Magyar Kultúra Lovagrendje tagját mint a táborvezetőt, valamint segítőit, támogatóit: Vraukóné Lukács Ilona (Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtár), EMMI,  Anyanyelvápolók  Szövetsége, és nem utolsósorban az MNYKNT (Anyanyelvi Konferencia). A táborban az MNYKNT-t Moritz László alelnök képviselte. Az MNYKNT elnöksége a jövőben is elkötelezetten támogat hasonló rendezvényeket. 


A kép forrása, valamint további információk itt.

 

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

A Nyelvünk és Kultúránk elektronikus változatát – E-Nyék – a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság 2013. október 31-én bejegyezte.
Címünk: H-1072 Budapest, Rákóczi út 38. I/2.
E-mail: anyanyelvi@mnyknt.hu