Legutóbbi hozzászólások

  1. Azt tanultam Mestereimtől: A. Jászó Annától, Békési Imrétől, B. Fejes Katalintól, Bozsik Gabriellától, Büky Lászlótól, Deme Lászlótól, Dobcsányi Ferenctől, Keszler…

  2. Az én névadóm, Forray Tamás, 25. Losonci Gyalogezred őrmestere a másik podmeleci temető 32. sírjában van eltemetve két másik hősi…

Bemutattuk a Trianon-kislexikont

2020.09.29. kedd, 23:03

1 360 megtekintés

Trianon-kislexikon A-tól Z-ig címmel jelent meg Molnár Zsolt kötete, amelynek célja, hogy segítsen eligazodni az 1920-hoz vezető események és a hatásukra kialakult jelenségek útvesztőjében. A bemutatót 2020. szeptem ber 29-én a Három Szerb Kávéházban tartottuk.

Szilágyi Péter, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős miniszteri biztosa a keddi budapesti könyvbemutatón elmondta, hogy a Magyar Nyelv és Kultúra Nemzetközi Társasága és a Magyar Nyelvi Szolgáltató Iroda közös kiadványa a trianoni békeszerződés megkötésének 100. évfordulója alkalmából, a nemzeti összetartozás évében jelent meg. Mint kiemelte, ez az év az erős magyar közösségek éve is, a nemzetpolitikai államtitkárság tematikus éve, amelyben meg kívánják mutatni mindazokat a sikereket, eredményeket, amelyeket a magyarok elértek az elmúlt száz évben. „Száz évvel azt követően, hogy ezt a tragédiát ránk mérték, mi itt vagyunk, egyre erősebbek vagyunk, egyre jobban össze tudunk fogni, nemcsak az anyaországban, hanem a külhonban és a diaszpórában egyaránt” – hangsúlyozta. Elmondta: a kötet, amelyben több mint 800 címszó található, elsősorban iskolásoknak készült. Hiánypótló munkáról van szó, hiszen fontos, hogy minden fiatal tisztában legyen a múlttal, azzal, hogy mi történt a nemzettel az első világháború végén, 1920-ban, milyen veszteségeket szenvedtünk el és mindezek ellenére hol tartunk most – fogalmazott.

Dunai Mónika országgyűlési képviselő a szerző lakhelyének, Rákosmentének a képviseletében mondott köszöntőt, kiemelte az, hogy ezen alkalomból három dolgot is ünnepelünk: emlékezünk a tragikus trianoni döntés 100. évfordulójára, ismét köszönthetjük az idén 50 esztendős Magyar Nyelv és Kultúra Nemzetközi Társaságát, és megünnepelhetjük Molnár Zsolt Trianon-kislexikon című művének születését. Dunai Mónika kifejezte, büszke, hogy Rákosmentén olyan tanárok vannak, mint Molnár Zsolt, akik a tehetséggondozás mellett ilyen fontos kiadvány megírását is vállalják.

Balázs Géza professzor, Társaságunk elnöke arról beszélt, hogy milyen nagy szükség van az értékeket átadó tanítókra, tanárokra, és milyen jó, ha egy tanár, úgy mint Molnár Zsolt, kutatói munkával is foglalkozik. Kiemelte, hogy legjobb tanítványaikat mindig a jó közoktatásbeli tanároknak köszönhetik, így fonódik egybe a munkájuk.

Molnár Zsolt Cservenka Judit alelnökkel beszélt a kötetről. Mint elhangzott, a Trianon-kislexikon az IKU-Tár sorozat 18-19. száma, amely a békekötés eseménytörténetét és Trianon máig ható utótörténetét is összefoglalja. A kötet nemcsak általános és középiskolai tanulóknak, tanáraiknak ad támpontot a témá­hoz kapcsolódó tanórák során, hanem a trianoni döntés körülményeit, következményeit megérteni akaró érdeklődők számára is tárgyilagos ismertetést nyújt a történelmi eseménysorral kapcsolatos fogalmak, földrajzi nevek és személynevek magyarázataival.

Az eseményen fellépett László Attila énekes és a Kult Szó Egyesület. Konferált Blankó Miklós főtitkár, Moritz László alelnök pedig pohárköszöntőt mondott.

       

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

A Nyelvünk és Kultúránk elektronikus változatát – E-Nyék – a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság 2013. október 31-én bejegyezte.
Címünk: H-1072 Budapest, Rákóczi út 38. I/2.
E-mail: anyanyelvi@mnyknt.hu