Legutóbbi hozzászólások

  1. Azt tanultam Mestereimtől: A. Jászó Annától, Békési Imrétől, B. Fejes Katalintól, Bozsik Gabriellától, Büky Lászlótól, Deme Lászlótól, Dobcsányi Ferenctől, Keszler…

  2. Az én névadóm, Forray Tamás, 25. Losonci Gyalogezred őrmestere a másik podmeleci temető 32. sírjában van eltemetve két másik hősi…

Egy diák gondolatai a Partiumi Szabadegyetemről

2022.10.26. szerda, 08:48

175 megtekintés

FERENCZI NÁTÁNÁEL (Partiumi Keresztény Egyetem, Nagyvárad)

Egyszerre felejthetetlen és leírhatatlan az az érzés, élmény, amit nyújtani tudott nekem a 4., illetve a 7. partiumi szabadegyetem. Sok, érdekfeszítő előadást hallhattunk, élménydús kirándulásokon vehettünk részt, mindezek mellett megadatott a lehetőség a szórakozásra is. A tanulmányi kirándulásokból kettőt szeretnék kiemelni: irodalmi kirándulás Szabó Pál emlékházához, illetve a Szatmár környéki kirándulás, kevéssé ismert német településeken.

2019 júliusában a magyar-román határ menti Biharugrán jártunk, ahol Szabó Pál irodalmi emlékházat néztük meg. Szabó Pál egykori parasztháza. A kiállítás felidézi Szabó Pál Lakodalom (1941),  Keresztelő (1942), Bölcső (1943) című regényeinek (trilógiájának) világát, illetve a regényekből készült, Bán Frigyes rendezte film, az 1930-as években játszódó Talpalatnyi föld világát.  Szabó Pál nevét ma már kevesen emlegetik, a trilógiáját is kevesen olvassák, így az emlékháznak sincs sok látogatója. De egy ilyen kirándulás mégis lehetővé teszi, hogy az ember visszaemlékezzen és tanuljon a történelem okozta borzalmakból, fájdalmakból, sőt mindez lehetővé teszi, hogy belelásson jelenkori világunk történéseibe is. Ez a séta, a múltba való utazás megrázó, de egyben felejthetetlen élményt nyújtott számomra.

A másik hasonló élményt nyújtó kirándulást idén tettük a romániai Szatmár és környékére. Nem köztudott, hogy itt is éltek német telepesek, s ma is megtalálhatók a német kulturális és nyelvi hagyományok. Csanáloson román-német-magyar háromnyelvű felirat  a városházán:  Primăria/Rathaus/Községháza. Nem messze a községházától egy nagy emléktáblát láthattunk, amelyen a Szovjetunióba kényszermunkára elhurcolt, többnyire német (sváb) származású csalánosiak nevei voltak láthatók, amtöbbnyire német, sváb származásúak voltak. A helyi – megmaradt – németek őrzik hagyományaikat, gyűjtik a néprajzi tárgyakat, őrzik népdalaikat, és megkínáltak bennünket a rétesre emlékeztető specialitásukkal, a strudlival.

A partiumi szabadegyetem – immár hét éve – nemcsak a kirándulásról, az előadásokról, a szórakozásról, hanem a kapcsolatteremtésről is szól. A nyári egyetem lényege az új iránti vágy, kíváncsiság, tapasztalatcsere, megismerés, amelyekre egy egyetemi óra keretén belül nem igazán jut idő.

A szerk. megjegyzése: Az MNYKNT 7 éve rendezi meg Berettyóújfaluban a partiumi szabadegyetemen a  nagyváradi Partiumi Keresztény Egyetemmel, más egyetemekkel összefogva, újabban a Bihari Népművészeti Egyesülettel közösen.

 

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

A Nyelvünk és Kultúránk elektronikus változatát – E-Nyék – a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság 2013. október 31-én bejegyezte.
Címünk: H-1072 Budapest, Rákóczi út 38. I/2.
E-mail: anyanyelvi@mnyknt.hu