Legutóbbi hozzászólások

  1. Azt tanultam Mestereimtől: A. Jászó Annától, Békési Imrétől, B. Fejes Katalintól, Bozsik Gabriellától, Büky Lászlótól, Deme Lászlótól, Dobcsányi Ferenctől, Keszler…

  2. Az én névadóm, Forray Tamás, 25. Losonci Gyalogezred őrmestere a másik podmeleci temető 32. sírjában van eltemetve két másik hősi…

Első Bihari Nyári Egyetem – berettyóújfalusi oldal…

2016.07.28. csütörtök, 10:49

3 960 megtekintés
BALÁZS GÉZA (BERETTYÓÚJFALU)

A Magyar Nyelv és Kultúra Nemzetközi Társasága a Partiumi Keresztény Egyetem szakmai közreműködésével megszervezte az első Bihari Nyári Egyetemet. A számos nyári egyetem között ennek különlegessége, hogy a határ két oldalán rendezik: Berettyóújfaluban és Nagyváradon (Félixfürdőn). A téma: Határtalanul: helyi és nemzetközi kulturális hatások. A kulcsszavak: nyelvi tájkép, interkulturális hatások, Biharország (Partium) a Kárpát-medencében, kétnyelvűség, transzszilvanizmus, irodalmi emlékhelyek… A nyári egyetem magyarországi szakasza 2016. július 25—29. között zajlott Berettyóújfaluban.


alt

{gallery}biharinyariegyetem2016{/gallery} 


* A helyiek azt mondják: berettyóújfalusi, a bevándorlók: berettyóújfalui. Egyébként város, és 1920—1950 között Csonka-Bihar megye székhelye volt. (Csonka-Bihar helyesírását a Manyszi állapította meg.)

* Az areális (területi) nyelvészettel összekapcsolható a nyelvi tájkép felfogása.

* A nyelvi tájkép informatív, közvetítő és szimbolikus funkcióval bír. (Pólófelirat egy berettyóújfalusi kamaszon: Üldöz a tudás, de én gyorsabb vagyok!)

* A turista, a túlélő, a bevándorló, az állampolgár közötti különbség.

* Bessenyei György, a bihari remete lakóháza Bakonszegen: „A nemzet, mely az általános míveltséggel, a korszellemmel nem halad, elpusztul; mert az irodalom, mely a fejlődő eszmék méhétől nem gyarapodik, elvéznul.” „A tudománynak kulcsa a nyelv”. „Miért nem lehete egy nemzetnek mulatságára annak anyanyelvén írni?”

* Bihar a Kárpát-medence első centrumtérsége. A királyi magyar állam második fővárosa Várad, hercegség. Biharország pedig egész Magyarország kicsiben.

* Gravitációs irányok, fókuszpontok, vonzáskörzetek változása: vasút, Trianon, autópálya… (A Debrecen-Nagyvárad között épülő autópálya átrendezi a vonzáskörzeteket.)

* Nagykereki, Bocskai-kastély – élő kastély: e-pont, könyvtár, kiállítás, esküvők és diplomaünnepségek; falunap, parasztolimpia – hívogató szalmabála-jelenetekkel.

* Kismarja: Bocskai István sírja…

A nyári egyetem 27-én átköltözött Nagyváradra.

(Folytatjuk!)
Első Bihari Nyári Egyetem – félixfürdői oldal


0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

A Nyelvünk és Kultúránk elektronikus változatát – E-Nyék – a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság 2013. október 31-én bejegyezte.
Címünk: H-1072 Budapest, Rákóczi út 38. I/2.
E-mail: anyanyelvi@mnyknt.hu