Legutóbbi hozzászólások

  1. Azt tanultam Mestereimtől: A. Jászó Annától, Békési Imrétől, B. Fejes Katalintól, Bozsik Gabriellától, Büky Lászlótól, Deme Lászlótól, Dobcsányi Ferenctől, Keszler…

  2. Az én névadóm, Forray Tamás, 25. Losonci Gyalogezred őrmestere a másik podmeleci temető 32. sírjában van eltemetve két másik hősi…

Emlékezés – Szétszakított Magyarország

2013.05.08. szerda, 06:30

2 758 megtekintés
A magyar zene ünnepe New Yorkban
Papp László, New York, Carnegie Hall

Az Amerikai Szimfonikus Zenekar (American Symphony Orchestra) májusi programját magyar zeneszerzők műveinek szentelte. Szétszakított Magyarország (Hungary Torn) címmel négy zsidó származású szerző művét és Dohnányi Ernő miséjét hallhatta a New York-i Carnegie Hall hatalmas termét megtöltő közönség.

Leon Botstein karmester az eseményt a néhány nappal azelőtt elhunyt világhírű gordonkaművész, Starker János emlékének szentelte. Botstein jól ismeri és értékeli a magyar zenét, nemcsak mint annak lelkes propagálója, de mint a budapesti Kelet-európai Egyetem tanára és támogatója is. Elmondta, hogy 1915-1919 között Magyarországon a zene tanszak hallgatóinak mintegy fele zsidó volt. A numerus clausus bevezetése után ezek nagy része külföldre, főleg Németországba ment, majd Hitler uralomra jutása után tért vissza Magyarországra. A Liszt Ferenc Zeneakadémián ugyanakkor Hubay Jenő és Dohnányi Ernő igyekezett a rendeletek kijátszásával lehetőséget biztosítani a tehetséges zsidó hallgatóknak a továbbtanulásra.
A programban két ősbemutató és két amerikai bemutató szerepelt. Pártos Ödön Yizkor (Emlékezés) című művének Bársony Péter volt a szólistája mélyhegedűn. Pártos a háború előtt vándorolt ki Palesztinába, ahol a Palesztin, majd az Izraeli Filharmónia keretében az izraeli zenei élet jelentős szereplője lett. Művét a holokauszt áldozatai emlékének szentelte. A Kodály-tanítvány Weiner László nyitányát csak egyszer adták elő Magyarországon, Rajter Lajos vezényletével. Ez volt most a második bemutató. Weiner 1944-ben mint munkaszolgálatos halt meg az ukrán fronton. Gyopár László miséjének Credo-tételét most először hallhatta közönség, mert zsidó származása következtében őt is munkaszolgálatra hívták be és szintén Ukrajnában halt meg, mielőtt művét egyszer is bemutathatták volna. Sikerült azonban a kottákat egy barátjának átadni, aki megőrizte azokat. Nádor Mihály hegedűversenyének ősbemutatója (World-premiere) volt az est legnagyobb sikere. Kelemen Barnabás virtuóz játékát felállva hosszan tapsolta a közönség. Nádor is barátjának adta át műveit megőrzésre 1944-ben, ő maga is a zsidóüldözés során pusztult el.
Dohnányi Ernő miséjét a szegedi Dóm avatására komponálta 1930-ban, amelyet Amerikában most mutattak be először. A Collegiate Chorale Singers énekkarral és négy szólistával, valamint orgonakísérettel előadott mű szintén nagy sikert aratott. Dohnányi a Zeneakadémia igazgatója volt, és Bartókkal, Kodállyal együtt, mint az akkori magyar zene legjelentősebb képviselőjét tartják számon. Viszont ő, nem úgy mint Bartók és Kodály, részt vett a háború alatti közéletben és ezért sokan kritikával illették. Ennek ellenére felmentették a kollaboráns vád alól, az Egyesült Államok befogadta, ahol a floridai egyetemen Tallahassee-ban tanított 1960-ban bekövetkezett haláláig. Mint elismert zongoraművész gyakran hangversenyezett Amerika-szerte.
A két magyar szólista jól ismert és elismert művész Amerikában. Bársony Péter a Liszt Ferenc Zeneakadémia tanára, rendszeresen tanít Magyarországon, Angliában, Németországban és az Egyesült Államokban. A Keller vonósnégyes tagjaként és több nagy zenekar szólistájaként járja a világot. 2012-ben Liszt Ferenc-díjjal tüntették ki.
Kelemen Barnabás 2002-ben, 23 évesen 250 pályázó előtt nyerte meg az indianapolisi hegedűversenyt. 2010/11-ben Arnheimban a Music Sactrum artist-in-residence program művésze, a Budapesti Fesztivál Zenekar és a Concertgebouw Chamber Orchestra, valamint számos magyar és külföldi zenekar szólistája. Ligeti és Kurtág műveinek előadójaként népszerűsíti a magyar zeneszerzőket a világban. 2012-ben Kossuth-díjjal tüntették ki.
Való, hogy Magyarország sokszor szenvedett a szétszakítottságtól, de most, New York-ban egy estén, büszkén lehetett ünnepelni a magyar zenét. Megható volt látni azt a lelkes, elismerő fogadtatást, ahogy az amerikai közönség értékelte a magyar zeneműveket. Persze, magyarok is szép számban vettek részt az eseményen, Dán Károly főkonzul és sok ismert személyiség volt jelen New York és környéke magyar közösségeiből.

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

A Nyelvünk és Kultúránk elektronikus változatát – E-Nyék – a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság 2013. október 31-én bejegyezte.
Címünk: H-1072 Budapest, Rákóczi út 38. I/2.
E-mail: anyanyelvi@mnyknt.hu