Legutóbbi hozzászólások

  1. Azt tanultam Mestereimtől: A. Jászó Annától, Békési Imrétől, B. Fejes Katalintól, Bozsik Gabriellától, Büky Lászlótól, Deme Lászlótól, Dobcsányi Ferenctől, Keszler…

  2. Az én névadóm, Forray Tamás, 25. Losonci Gyalogezred őrmestere a másik podmeleci temető 32. sírjában van eltemetve két másik hősi…

„Erdély Lőrinczéje”. Murádin  László 90

2020.12.02. szerda, 10:17

861 megtekintés

 

 

MÁLNÁSI FERENC (Kolozsvár)

 

A címbe emelt jelzős szerkezettel köszöntötte Péntek János a 85 éves Murádin Lászlót a Kolozsvári Akadémiai Bizottság (KAB) ünnepi ülésén: Nagy örömmel köszöntöm ezzel a jelzővel a 90. életévébe lépett magyar nyelv és irodalom tanárt, a nyelvföldrajz, a romániai magyar nyelvjárások fáradhatatlan kutatóját, az európai nyelvatlasz munkatársát, a Nyelv- és Irodalomtudományi Közlemények (NyIrK) volt főszerkesztőjét, a nyelvművelőt, aki Lőrincze Lajos emberközpontúnak nevezett elvével ért egyet: „nem a nyelvet, hanem a beszélő nyelvi tudását kell művelni, gazdagítani, és ezzel bátorítani kell a nyelvhasználatot”.

 

A KAB az ő szakmai pályájának a bemutatásával indította el az Erdélyi magyar nyelvészek-sorozatát, benne életműve bibliográfiai adataival: 1955-től 2015-ig,   az Igaz Szó, Utunk,  Igazság, Előre, NyIrK, Tanügyi Újság,  Új  Élet,   A Hét,  Magyar Nyelv… stb. lapokban, folyóiratokban megjelent írásai számbavételével. S kötetei közül az Anyanyelvünk művelése, A romániai magyar nyelvjárások atlasza, A szavak titka,  Anyanyelvi mozaik (Nyelvművelő írások),   Babér és koszorú (Válogatott nyelvművelő írások)  címűekkel, hogy csak néhányat említsünk.

 

Murádin László tanár úr Lőrincze-díjas, B. P. Haşdeu-díjas, a Csűry Bálint-emlékérem tulajdonosa, életművéért kapta a Magyar Köztársasági Érdemrend lovagkeresztjét, a Magyar Tudományos Akadémia köztestületi tagjaként „A Tudomány Erdélyi Mestere” díját vehette át.

 

Horváth Imre: Előtte ballagok …  című verse jut eszembe: „Fáradni / láthatott / egy egész / félszázad. / Behordom / immáron / a rétről / szénámat. / Nyomomban / az estem / de árnya / nem ér el, – / előtte / ballagok / megrakott / szekérrel.”

 

Nagy tisztelettel és szeretettel köszöntjük a Mestert, köszönjük, hogy édes anyanyelvünk illatos, nyelvi szénáját betakarította, hogy bármikor fordulhatunk hozzá, hogy feltárja előttünk szavaink, anyanyelvünk titkait,  hogy elkalauzoljon anyanyelvünk ösvényein. Isten éltesse, Tanár Úr!  Diákjai nevében is jó egészséget kíván: Málnási Ferenc.

 

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

A Nyelvünk és Kultúránk elektronikus változatát – E-Nyék – a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság 2013. október 31-én bejegyezte.
Címünk: H-1072 Budapest, Rákóczi út 38. I/2.
E-mail: anyanyelvi@mnyknt.hu