Legutóbbi hozzászólások

  1. Azt tanultam Mestereimtől: A. Jászó Annától, Békési Imrétől, B. Fejes Katalintól, Bozsik Gabriellától, Büky Lászlótól, Deme Lászlótól, Dobcsányi Ferenctől, Keszler…

  2. Az én névadóm, Forray Tamás, 25. Losonci Gyalogezred őrmestere a másik podmeleci temető 32. sírjában van eltemetve két másik hősi…

Fábián Antónia: A nagyváradi vár – ma

2024.02.28. szerda, 16:39

43 megtekintés

A nagyváradi vár a város egyik fénypontja, vonzza a turistákat és a város lakóit is. A vár számtalan érdekes felfedeznivalót rejt a történelem, a kultúra rajongóinak. Nincs olyan diák Nagyváradon, akinek ne lett volna legalább egy történelemórája a várban. Ezért a várat a kisebb osztálykirándulások törzshelyének is nevezhetnénk. A várnak persze nagyobb szerepe is van annál, hogy megismertesse az emberekkel a történelmet. Minden évben sok változatos rendezvény, fesztivál és koncert színhelye. A legnépszerűbb események közé tartozik a középkori fesztivál, a majális/Festum Varadinum és a különféle koncertek.

A középkori fesztivál

Románia egyik legnagyobb középkori fesztiválja minden év júniusában kerül megrendezésre a nagyváradi várban, s mintegy 50 embert vonz. A középkori fesztiválon lovagok és középkori figurák vonulnak fel, vannak középkori táncok, korhű játékok gyerekeknek, tűzzsonglőrök, vadállat-idomítás. A rendezvények a bástyás vár minden zugát betöltik, nemcsak a falakon belül, hanem a várat körülvevő egykori sáncban is.

A majális/Festum Varadinum

Széchenyi Miklós nagyváradi megyéspüspök 1914-ben körlevelében engedélyezte Szent László egyházmegyei ünnepét a húsvét utáni negyedik vasárnap. A Püspök így okolja meg az ünnepet a pápához küldött felterjesztésében: „Szent László emlékét nem ülhettük megillető módon június 27. napján, amit a munkaidő, a hatóságok távolmaradása, az iskolai ifjúság hazaszéledése idézett elő, pedig Szent Lászlót mint a legdaliásabb magyar királyt, mint a vitézség, igazságszeretet és életszentség személyesítőjét, mint a nagyváradi püspökségnek és káptalannak az alapítóját, ki annyi szeretettel vonzódott az általa alapított Nagyvárad városához, hogy ezt választotta ki még testének nyugvó helyéül is: ezt a Szent Lászlót úgy kell ünnepelnünk, hogy abban a hatóságok, iskolák és egyes emberek a keresztény katolikus és magyar lélek nemes büszkeségével és örömével osztozzanak. A Főtisztelendő Székeskáptalanom meghallgatása után tehát azt kértem az apostoli szentszéktől, hogy szent alapítónknak és az egyházmegyém pártfogójának ünnepét olyan időben tarthassuk, amikor a magyar társadalomnak minden tagja bevonható az ünneplésbe…”Ettől kezdve az 1892-ben készítetett hermával a székesegyház kertjében megtartották a Szent László-körmenetet. 1992-ben jött létre a Varadinum ünnepségsorozat – ekkor ünnepelték Szent László király szentté avatása 800. évfordulóját. Ekkor újra visszaállt az eredeti formája az ünnepnek, újra volt körmenet a székesegyház parkjában. 1995-ben Szent László király halálának 900. évfordulóján még nagyobb hangsúlyt kapott ez az ünnepség. 2010-től egyházmegyei zarándoklati nappá nyilvánította a főpásztor Szent László ünnepét.

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

A Nyelvünk és Kultúránk elektronikus változatát – E-Nyék – a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság 2013. október 31-én bejegyezte.
Címünk: H-1072 Budapest, Rákóczi út 38. I/2.
E-mail: anyanyelvi@mnyknt.hu