Legutóbbi hozzászólások

  1. Azt tanultam Mestereimtől: A. Jászó Annától, Békési Imrétől, B. Fejes Katalintól, Bozsik Gabriellától, Büky Lászlótól, Deme Lászlótól, Dobcsányi Ferenctől, Keszler…

  2. Az én névadóm, Forray Tamás, 25. Losonci Gyalogezred őrmestere a másik podmeleci temető 32. sírjában van eltemetve két másik hősi…

Halmai Tamás: Nyitott falak városa – a Somogy vármegyei magyar nyelv hete megnyitójára

2024.04.17. szerda, 10:54

213 megtekintés

Talán négy-öt alkalommal jártam Kaposváron. De minden ottlétemmel teljesebb sorsot kaptam ajándékba.

Hol a Berzsenyi Társaság rendezvényére voltam hivatalos (Egerszegi Edit ügyvezetői munkájára ma is hódolattal gondolok), hol verspályázat eredményhirdetése kínálta magát apropóul. Meglátogattam a hely somogyi szellemeit Szirtes Gáborral (a Pro Pannonia Kiadó kötelékében) és Bartusz-Dobosi László író barátommal is.

Mikor a keszthelyi Helikon Napokon Iancu Laura költészetéről adtam elő, akkor is azt éreztem: egy darabka Kaposvár költözött a Balaton partjára.

Kaposvárban nemcsak a kisvárosi lépték vonz, amelyet emberre szabtak a múltak, hanem az eleven szellem is, melyet a kultúraszervezés mai fáradhatatlanjai bűvölnek közös életté – és közösségi adománnyá. Hogy vándor szívvel is megfürdőzhetünk a városka irodalmi aurájában: sokak érdeme. Lőrincz Sándor író-újságírótól a Somogy folyóirat lélekdús illetékeseiig.

A szellem tiszta levegőjéért máshol és máshogy élő jóakaróinknak is köszönet jár. Elsősorban – és részemről – Takáts Gyulának.

            Mikor a Jelenkor folyóirat hasábjain méltató kritikát közöltem a költő Hol is a Volt című verseskötetéről (mely utolsó, életében megjelent verseskönyve volt), kisvártatva kézzel írt üdvözlőlap fogadott a pécsi Művészetek Háza portáján: az idős művész az ismeretlen kritikusnak személyes sorokkal köszönte meg a figyelmet. Ez a gesztus persze nem a recenzió állagáról, hanem Takáts Gyula emberi minőségéről árulkodott.

Az orfeuszi nádasok felett című esszékötetem megjelenéséért – ebben a szép kivitelben, a Takáts Gyula Irodalmi Alapítvány gondozásában – többeknek tartozom hálával, de kiemelten Stamler Ábelnek és Parill Orsolyának. Takáts Gyula drangalagi költészetével, azaz Csu Fu-verseivel foglalkozom benne, a szerepjátékos magyar lírai hagyomány e különleges darabjaival. Mert aki pannon szellemet, orpheuszi mértéket, keleti derűt és tájköltészeti metafizikát keres, Takáts Gyula poézisének kései kiteljesedésében megtalálja.

És még annyi csodát, amennyi három világba se férne bele. Legföljebb ha Kaposvár nyitott falai közé.

A Somogy vármegyei magyar nyelv hete megnyitója 2024. április 19-én 16:00 órakor lesz Kaposváron a Takáts Gyula-emlékházban (10:00 órakor Szennán, másnap, április 20-án pedig Szőlősgyörökön lesz anyanyelvi piknik).

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

A Nyelvünk és Kultúránk elektronikus változatát – E-Nyék – a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság 2013. október 31-én bejegyezte.
Címünk: H-1072 Budapest, Rákóczi út 38. I/2.
E-mail: anyanyelvi@mnyknt.hu