Legutóbbi hozzászólások

  1. Azt tanultam Mestereimtől: A. Jászó Annától, Békési Imrétől, B. Fejes Katalintól, Bozsik Gabriellától, Büky Lászlótól, Deme Lászlótól, Dobcsányi Ferenctől, Keszler…

  2. Az én névadóm, Forray Tamás, 25. Losonci Gyalogezred őrmestere a másik podmeleci temető 32. sírjában van eltemetve két másik hősi…

Hatvanadik évét ünnepelte a connecticuti Pannonia Klub

2013.03.28. csütörtök, 20:18

2 937 megtekintés
Papp László (USA)

Örömmel számolhatunk be a magyar megmaradás és siker élményeiről Amerikából. Az elmúlt száz évben ide került néhány millió magyar, akik – ha már magukban nem, de utódaikban, szívükben – megvannak és megmaradnak magyarnak.
Magyarságuk létező elem, tartalmilag jobb is lehet, mint az otthoni átlag, ahol sokaknak magyarságuk csak adottság – átélés, nemzetélmény, összehasonlító lehetőség nélkül.

A Connecticut állam nyugati részén, Fairfield központtal alakult meg 60 évvel ezelőtt, néhány évvel az 56-os menekültek érkezése előtt, a Pannonia Klub. A cél az itt élő magyarok, valamint a régebben érkezettek leszármazottai számára a magyar nyelv és kultúra megtartását segíteni, hagyományaikat őrizni. Dicséretes, hogy sok más amerikai magyar egyesülettel szemben erejükhöz mérten az itteni magyar fiatalok tanulását kívánják támogatni ösztöndíjakkal. Nem úgy, mint mások, akik minden támogatást a Kárpát-medence segítésére szánnak, nem gondolva arra, hogy ha az amerikai magyarság elveszti magyar kötődését, nem lesz módja többé az összmagyarság segítésére sem.
A Cafe Budapest gála estet március 2-án tartották a Monroe város impozáns Waterview termében. A bált hét gyönyörű fiatal pár tánca nyitotta meg. A táncokat Fenyvesi Dóra, az Ohio University tánc szakának hallgatója tanította be. Az este programját dr. Somogyi Balázs vezette. Dán Károly New York-i főkonzul üdvözlete után Deer Zsuzsanna mutatta be a Justin Margitay Balogh ösztöndíjat átadó Balogh házaspárt, akik a nyertes egyetemi hallgatóknak kiosztották az ösztöndíjakat. A program után a 150 résztvevő vidáman táncolta végig az est további részét a Kis Péter vezette „Fan Factory” zenéje mellett.
A Pannonia Klub minden tagja és vezetősége önkéntesen szolgálja a közös ügyet, évente két alkalommal rendez baráti összejövetelt, amelyek egyben a Klub fenntartásához szükséges anyagi bevételt is biztosítják. A Cafe Budapest tavaszi eseménye mellett nyaranta a fairfield-i tengerparton tartják a „Hosszú forró nyár” című táncos esti rendezvényüket. Ezeknek az esteknek a bevétele ad lehetőséget a Magyar Studies of America nevű magyar iskola, valamint a Külföldi Magyar Cserkész Szövetség támogatására. A fairfield-i magyar iskolában óvodás és kisiskolás gyermekek tanulnak hetente egyszer magyarul, valamint felnőttek, akik hiányolják, hogy szüleik őket nem tanították meg őseik nyelvére és most szeretnék ezt a hiányt pótolni.
A magyar gyermekek aztán szavalással, énekléssel a karácsonyi ünnepélyen mutatják be szüleiknek és a nagyközönségnek szavalással a tanultakat. A klub a magyar nemzeti ünnepek alkalmával, március 15-én és október 23-án rendezi a környék magyarsága számára a megemlékezéseket.
A Connecticut állambeli Fairfield város valamikor jelentős magyar közösség otthona volt, és a környéken még ma is sok magyar származású család él. Az első közösségi épületet Ciglár József hozta létre 1898-ban, amelyet a Rákóczi Hall építése követett 1904-ben. Testvérsegítő egyesületek alakultak itt, amelyek utódja az Amerikai Magyar Református Egyesület alapította Kossuth ház Washingtonban. Mindennél ékesebben őrzi a XX. század kezdetén Fairfielden megtelepedettek emlékét a 14 magyar utcanév. A frissen érkezett magyarok közül többen nemsokára saját üzleti vállalkozásba kezdtek. Így Ranchy János, Greenbaum Samu és Dezső János alapította meg 1914-ben gróf Károlyi Mihály tiszteletére a „Károlyi Park”-nak nevezett lakótelepet, ahol az utcákat magyar hőseikről nevezték el. Az Andrássy, Apponyi, Baross, Hunyadi, Rákóczi utcákat jelző táblák ma is egy jómódú környék útjelzői. A Krisztus Egyesült Református Gyülekezete és a Szent Imre katolikus templom nem csak lelki táplálékkal szolgál a magyar híveknek, hanem helyet ad számos magyar rendezvénynek is. A Szent Imrében tartják most a Pannonia Klub március 15-i emlékműsorát. Az okóber 23-i ünnepség megrendezését viszont a város múzeuma vállalta, a környék magyar történelmét és hagyományát bemutató kiállítással egybekötve.

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

A Nyelvünk és Kultúránk elektronikus változatát – E-Nyék – a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság 2013. október 31-én bejegyezte.
Címünk: H-1072 Budapest, Rákóczi út 38. I/2.
E-mail: anyanyelvi@mnyknt.hu