Legutóbbi hozzászólások

  1. Azt tanultam Mestereimtől: A. Jászó Annától, Békési Imrétől, B. Fejes Katalintól, Bozsik Gabriellától, Büky Lászlótól, Deme Lászlótól, Dobcsányi Ferenctől, Keszler…

  2. Az én névadóm, Forray Tamás, 25. Losonci Gyalogezred őrmestere a másik podmeleci temető 32. sírjában van eltemetve két másik hősi…

II. Rákóczi Ferenc-esszékonferencia

2019.06.29. szombat, 14:33

1 489 megtekintés

MNYKNT (Budapest)

 

*A sátoraljaújhelyi levéltár a történelmi Magyarország legrégebbi egyben megmaradt levéltára. Feltűnő, hogy a hivatalos iratokban már a 17. századtól tömeges a magyarnyelvűség. Eredeti Rákóczi Ferenc kéziratokat mutatott be a történész-levéltáros Oláh Tamás.

 

* Két egymásra épülő, egymásra és a korra is reflektáló Rákóczi-film: Rákóczi hadnagya (1951), A Tenkes kapitánya (1963) – Fráter Zoltán előadása (a Rákóczi hadnagya című film megnézése után).

 

* Rákóczi „irodalma” – az irodalom „Rákóczija” – Blankó Miklós előadása Rákóczi irodalmi tevékenységéről, és Rákóczi irodalomban tükröződő alakjáról.

 

* Háromszoros csavar van Thaly Kálmán „hamis kuruc dalaiban”: 1. nagy dérrel-dúrral leleplezték 10 maga írta kuruc versét és ez maradt meg a köztudatban, ámde: 2. ő már korábban leleplezte magát, csak oda kellett volna rá figyelni, de persze megvolt az oka arra, hogy 3. mégis elrejtse magát a bujdosó versekben, mert maga is bujdosott…  – Balázs Géza egy korai igazságügyi nyelvészeti példáról.

 

* Rákóczi Ferenc hamvainak 1906-os hazahozatala, sajtóvisszhangja. Halász Csilla fényképes és sajtóillusztrációkkal színesített előadása.

 

Sátoraljaújhely-Széphalom, 2019. június 22.

A programot támogatta a Nemzeti Kulturális Alap.

 

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

A Nyelvünk és Kultúránk elektronikus változatát – E-Nyék – a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság 2013. október 31-én bejegyezte.
Címünk: H-1072 Budapest, Rákóczi út 38. I/2.
E-mail: anyanyelvi@mnyknt.hu