Legutóbbi hozzászólások

  1. Múlhatatlan tisztelettel, figyelemmel és érdeklődéssel voltam, vagyok és maradok POMOGÁTS BÉLA professzor úr személye és életműve iránt. Professzor Úr bölcs…

Ki volt Színi Sebő Zoltán?

2019.04.04. csütörtök, 22:24

1 775 megtekintés

DÉNES LÁSZLÓ (NAGYVÁRAD)

 

Érmindszenten járva – amit a román kommunisták 1957-ben „átkereszteltek” Sat Ady Endre-re, a magyar kommunisták pedig ennek nyomán Adyfalvára – megcsodáltam a költő szülőházának falán lévő, különös formájú és kivitelezésű homokkő szobrot, Színi Sebő Zoltán alkotását. Ez valójában egy félalakos dombormű, azt nem sikerült kiderítenem, hogy eleve ilyennek készült-e, egyes források szerint 1935. szeptember 24-én avatták föl a kis nádfedeles régi ház homlokzatán. A dombormű avatásán Tabéry Géza méltatta Ady Endrét.

 

Forrás: Dénes L. FB

 

A szobrász egy különös és tragikus sorsú, érdekes ember lehetett, nem tudni róla sokat, Nagyváradon született, Albániában halt meg, s noha csak szobrászként van feltüntetve az online világenciklopédiában, egy budapesti aukción nemrég egy 1930-as, Balaton-part című festménye is feltűnt. Korabeli sajtóhírek szerint a visszatéréskor ő restaurálta azt a Szigligeti Ede-szobrot, amit 1941 februárjában állítottak vissza a váradi színház elé, ahol ma is áll. Viszont az életrajzában az is szerepel, hogy emlékét „a nagyváradi városi ravatalozó homlokzati domborműve őrzi”. Ez egy rejtélyes megfogalmazás, talán a helytörténészek utánajárhatnának, mi van mögötte, ugyanis „városi ravatalozóként” a váradiak az itteni köztemetőben lévő, 1936-ban felhúzott, krematóriumként is szolgált épületet értik, ahonnan manapság is temetnek, s amit városi kápolnának is neveznek, ám ennek homlokzatán semmiféle dombormű nincsen. Vagy volt, és eltüntették, vagy nem ezen állt valaha Színi Sebő Zoltán (írják Színi-Sebőnek is) domborműve…

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

A Nyelvünk és Kultúránk elektronikus változatát – E-Nyék – a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság 2013. október 31-én bejegyezte.
Címünk: H-1072 Budapest, Rákóczi út 38. I/2.
E-mail: anyanyelvi@mnyknt.hu