Legutóbbi hozzászólások

 1. Azt tanultam Mestereimtől: A. Jászó Annától, Békési Imrétől, B. Fejes Katalintól, Bozsik Gabriellától, Büky Lászlótól, Deme Lászlótól, Dobcsányi Ferenctől, Keszler…

 2. Az én névadóm, Forray Tamás, 25. Losonci Gyalogezred őrmestere a másik podmeleci temető 32. sírjában van eltemetve két másik hősi…

Lőrincze Péter ajándéka az adai könyvtárnak

2023.04.26. szerda, 09:40

342 megtekintés
Lőrincze Lajos hagyatékából egy 1746-os szótárt adományozott 2023. április 25-én az idei magyar nyelv hete alkalmából Lőrincze Lajos fia, Lőrincze Péter a szerbiai adai könyvtárnak. Itt született Szarvas Gábor a Magyar Nyelvőr alapítója, és 2020-ban egy kis emlékszobát is berendeztek Szarvas Gábor emlékére. Balázs Géza a Magyar Nyelvőr mai felelős szerkesztője az 1970-ben indult Szarvas Gábor emlékünnepség dokumentumát, a Magyar Nyelvőr új számait, valamint a 150 éves Magyar Nyelvőr történetéről szóló könyvét ajándékozta a könyvtárnak. 2020-ban volt az 50. adai rendezvény, a Szarvas Gábor alapította Magyar Nyelvőr pedig 2022-ben volt 150 éves. Balázs Géza hosszú éveken át volt a rendezvény előadója, Lőrincze Péter viszont első ízben járt Adán.

1 hozzászólás

 1. Csoma Anikó

  Nagyon nehéz egy szeretett ember féltett értékétől megválni, ha ő már az emlékeinkben él. Nagyon nehéz megtalálni a méltó helyet, ahol az elmúlást kicselezve, további szolgálatot tehet a szellemisége.
  Ez itt és most teljesült.
  A nemes gesztus kapcsán jutott eszembe, hogy a Magyar Rádió arhívumából érdemes lenne kimenteni és tanárokhoz, fiatalokhoz eljuttatni Lőrincze Lajos műsorait, melyek szórakoztatva, élvezetesen tanították a magyar nyelvet. Óriási szükség lenne arra, hogy ismét a hétköznapjaink kincsévé váljon minden gondolata.

  Válasz

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

A Nyelvünk és Kultúránk elektronikus változatát – E-Nyék – a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság 2013. október 31-én bejegyezte.
Címünk: H-1072 Budapest, Rákóczi út 38. I/2.
E-mail: anyanyelvi@mnyknt.hu