Legutóbbi hozzászólások

  1. Azt tanultam Mestereimtől: A. Jászó Annától, Békési Imrétől, B. Fejes Katalintól, Bozsik Gabriellától, Büky Lászlótól, Deme Lászlótól, Dobcsányi Ferenctől, Keszler…

  2. Az én névadóm, Forray Tamás, 25. Losonci Gyalogezred őrmestere a másik podmeleci temető 32. sírjában van eltemetve két másik hősi…

Magyar nyelv napja a Nemzeti Színházban

2023.11.14. kedd, 19:11

110 megtekintés

A Kárpát-medencei Kossuth-szónokverseny felfrissített (korszerűsített) rendezvényének immár másodszor helyszíne a Nemzeti Színház. A döntőt idén is a magyar nyelv napjához kapcsolták. 2023. november 11-én Balázs Géza három bejelentésével kezdődött a program.

Sátoraljaújhely városa fölvette „A magyar nyelv városa” címet, hárman megkapták a frissen alapított Magyartanárdíjat, valamint nyelvstratégiai témában együttműködési megállapodást kötött a Magyarságkutató Intézet és a Petőfi Kulturális Ügynökség. 

Balázs Géza kezdeményezésére és szakmai ajánlásával Sátoraljaújhely város közgyűlése határozatot hozott a „Sátoraljaújhely, a magyar nyelv városa” cím felvételére. A településnévtáblát Demeter Szilárd, a PKÜ vezérigazgatója adta át Szamosvölgyi Péter polgármesternek.

A 2023. évi magyartanárdíjasok: Széplaki Erzsébet (középen), dr. Hauber Károly (balról), dr. Adamik Tamás professzor, aki felesége, Adamikné Jászó Anna nevében vette át a díjat (jobbról). A kép bal szélén Rátóti Zoltán, Szamosvölgyi Péter, Kásler Miklós, jobb szélén: Demeter Szilárd és Balázs Géza

Az ünnepélyes megnyitó után kezdetét vette a Kárpát-medencei Kossuth-szónokverseny döntője. A döntőbe jutott versenyzők Madách Imre és Petőfi Sándor bicentenáriumának tiszteletére a következő témák közül választhattak, majd pedig a hat legjobb versenyző vitafórumon mérte össze tudását, talpraesettségét.

1. „Óh, e zűr között / Hová lesz énem zárt egyénisége…”  (Madách Imre: Az ember tragédiája) – Hogyan szerezzük vissza napjainkban a paradicsomi életérzés?

2. „Gyere ki a vízből, hadd öleljelek meg” (Petőfi Sándor: János vitéz) – Az odafigyelés lenne korunk szeretetnyelve?

Eredmények:

I. helyezett: Kondor Balázs, a győri Kazinczy Ferenc Gimnázium diákja (felkészítője Lőrinczy Anna)

II. helyezett: Búzás Balázs, az ELTE szabad bölcsészet szakos hallgatója

III. helyezett: Vadnai Erika, az Újvidéki Egyetem hallgatója (felkészítője Móricz Virág Kinga)

A Mathias Corvinus Collegium különdíjat ajánlott fel a legjobban megírt kötelező beszédet elmondó versenyzőnek. A különdíjat Kovács Domonkos, a Kodolányi János Egyetem kommunikáció és médiatudomány szakos hallgatója kapta (felkészítője Kriszt László).

Két évtizedes hagyomány, hogy a legszebben beszélő versenyzőt is kiemeli a zsűri. Az elismerést idén Lakatos Lolita, a miskolci Fráter György Katolikus Gimnázium és Kollégium diákja kapta (felkészítője Szitás Benedek). A versenyző a Magyar Nyelv és Kultúra Nemzetközi Társasága által felajánlott könyvcsomagot vehette át.

A verseny régi támogatójának számít a Tinta Könyvkiadó. A kiadó által a leggazdagabb szókincsű versenyzőnek felajánlott különdíjat Molnár Panna, a kézdivásárhelyi Nagy Mózes Főgimnázium diákja vehette át (felkészítője Nagy-Babos Edit).

Ugyancsak évek óta megválasztja a zsűri a legjobb női szónokot, aki idén a 3. helyezett Vadnai Erika lett. Az elismerést a Magyar Asszonyok Érdekszövetsége ajánlotta fel és adta át.

A leghatásosabb szónoknak járó különdíjat az ELTE Tanító- és Óvóképző Kara ajánlotta föl, az elismerést pedig Bódis Bence, a Budapesti Corvinus Egyetem nemzetközi gazdálkodás szakos hallgatója érdemelte ki.

A legötletesebb videónak járó különdíjat a Petőfi Kulturális Ügynökség ajánlotta föl. Az elismerést 2023-ban Dáné Janka, a Magyarországi Német Általános Művelődési Központ diákja (felkészítője Major Hajnalka) kapta.

A zsűri elnöke Rátóti Zoltán Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművész, a Nemzeti Színház stratégiai igazgatója volt. A zsűri tagjai Aczél Petra egyetemi tanár (MOME), Balázs Géza egyetemi tanár (SZFE), Kiss Róbert Richard Prima Primissima díjas újságíró, Merényi Hajnalka egyetemi adjunktus (ELTE), Katona Kinga színművész (Nemzeti Színház) és Török Ádám influenszer, a Dumaszínház rendszeres fellépője voltak. A zsűrititkári feladatokat Lózsi Tamás és Tóth M. Zsombor egyetemi adjunktusok (ELTE) látták el. A műsorvezetők Juhász Anna és Pölcz Ádám, a PKÜ programvezetői voltak.

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

A Nyelvünk és Kultúránk elektronikus változatát – E-Nyék – a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság 2013. október 31-én bejegyezte.
Címünk: H-1072 Budapest, Rákóczi út 38. I/2.
E-mail: anyanyelvi@mnyknt.hu