Legutóbbi hozzászólások

 1. Azt tanultam Mestereimtől: A. Jászó Annától, Békési Imrétől, B. Fejes Katalintól, Bozsik Gabriellától, Büky Lászlótól, Deme Lászlótól, Dobcsányi Ferenctől, Keszler…

 2. Az én névadóm, Forray Tamás, 25. Losonci Gyalogezred őrmestere a másik podmeleci temető 32. sírjában van eltemetve két másik hősi…

Málnási Ferenc: „Őrizem a szemed…”

2024.01.21. vasárnap, 14:23

732 megtekintés

KOVÁCS ANDRÁS FERENC EMLÉKÉRE. KAF (1959. július 17. – 2023. december 30.) Kossuth-díjas, erdélyi magyar költő, esszéíró, műfordító, a Látó szépirodalmi folyóirat volt főszerkesztője. Emlékét  idézem… Pár éve még felhívhattam  diákjaim  figyelmét költészetére,  és megmutathattam az „Adyt orzó Ady-torzó (Kifakult Ady,  fénykép)”  című versének fénymásolt  kéziratát, beszélhettem a két költő  életéről, verseikről.  KAF  szövege Adyról  szóló lírai vallomás. Őszinte tisztelet szólal meg  soraiban. A megszokott központozású  alkotásban pontok helyettesítik az eredeti  Ady-vers  (Őrizem a szemed…) néhány szavát. Ezek a szavak a költemény kulcsszavai, segítenek a szövegértésben.

A költemény 2019 januárjában szület(het)ett,  ekkor jelent meg a  Várad  folyóirat Ady-különszámában.

KAF szövege valóságos és elképzelt elemekből álló világkép, egyrészt az Ady, másrészt a Kovács által elképzelt világkép. Mindkét  szövegben  jóhangzású,  de szomorkás  hangulatú szavak sorakoznak, a sorok  rímelése: a b a b, /  a b x b.

A szavak elsőleges szótári jelentésére ráépülnek a szövegösszefüggésből eredő másodlagos, érzelmi többletjelentések. A szöveg jellemző nyelvtani kifejezőeszközei a cselekvő igék: fogom meg, őrizem, űz, érkeztem,  várok, maradok; a közös főnevek: kezemmel,  kezedet,  szememmel,  szemedet,  világok,  rettenet; és a jelzős szerkezetek: vénülő kezemmel,  vénülő szememmel. A szóképek közül kiemelem a metafora felé mutató szavakat: kezemmel fogom meg a kezedet,  szememmel őrizem a szemedet.

A vers igei állítmányai túlsúlya miatt verbális stílusú verbális stílusú szövegként olvasható. Ady Endre verse  és  Kovács András  Ferenc  verse  is!

4 hozzászólás

 1. Dr. H. Tóth István CSc

  Hálás vagyok Málnási Ferenc professzor úrnak ezért a tisztelgő, megemlékező, mindeközben a magyartanári tanítási gyakorlatot is megtámogató írásáért. Méltó ez a főhajtás, kedves Professzor Úr, Kovács András Ferenc életműve előtt.
  Békés napot kívánok!

  Válasz
 2. Málnási Ferenc

  Kedves Professzor Úr! Köszönöm! Hálával gondolok és is Önre. Nekem küldött írását a Beszéd – nyelv – játék c. írásomről ma is szeretettel őrzöm… Nem tudok többet, történt-e valami az Őn Baláának tett ajánlatáról???
  Tisztelettel üdvözli Málnási Ferenc

  Válasz
 3. Málnási Ferenc

  Elnézést az elírásért… az utolsó sor helyesen?: a Balázs Gézának tett ajánatáról… Tisztelettel Málnáai Derenc

  Válasz
 4. Málnási Ferenc

  ELMÉZÉST… Ferenc… Könnyekkel a szememben gépelem a sorokat… Grétsy Tanár Úr…..
  Tisztelettel Málnási Ferenc

  Válasz

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

A Nyelvünk és Kultúránk elektronikus változatát – E-Nyék – a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság 2013. október 31-én bejegyezte.
Címünk: H-1072 Budapest, Rákóczi út 38. I/2.
E-mail: anyanyelvi@mnyknt.hu