Legutóbbi hozzászólások

  1. Múlhatatlan tisztelettel, figyelemmel és érdeklődéssel voltam, vagyok és maradok POMOGÁTS BÉLA professzor úr személye és életműve iránt. Professzor Úr bölcs…

Miért fáj nekem, nekünk Trianon?

2020.06.04. csütörtök, 17:29

1 242 megtekintés

 

DUPKA GYÖRGY (KÁRPÁTALJA)

 

Ilyenkor a magyar királyi csendőr, majd az „amerikás” nagyapámra és sorstársaira gondolok, akik a Magyar Királyság területén a magyar állampolgárságba beleszülettek. Majd megkérdezésük nélkül, a Trianoni békediktátum után csehszlovák állampolgárok, 20 év múltán  újra magyar állampolgárok, 5 év múltán szovjet állampolgárok lettek. Nagyanyámmal együtt 4 állampolgárságban távoztak körünkből. Apám, anyám és testvérei sem kivétel:  cseh, magyar, szovjet és ukrán állampolgár volt. Ebbe a történelmi kényszer folyamatba már megörökölt szovjet állampolgárként jómagam, családom, feleségem, két fiam is belesodródott. Harmadik fiamat már ukrán állampolgárként anyakönyvezték. Újjászületésünk akkor következett be, amikor felvettük a magyar állampolgárságot is.

 

100 év mérlege: nagyapám, nagyanyám 4, apám, anyám is 4 állam polgára volt. Én is már a harmadiknál tartok.

 

Kísért minket a Trianon átka, Kárpátalja máig tartó tragédiája. Vajon az elkövetkező 100 évben mi következik/következhet még?

 

Forrás: Facebook, 2020. jún. 3.

1 hozzászólás

  1. Málnási Ferenc

    Dupka György kérdésére és is igazolhatom, hogy FÁj, NAGYON FÁJ.. Szüleim, nagyszüleim magyar állampolgárként születtek, 1918-ban román állampolgárok, én 1940. július 14-ém román állampolgár lettem, 1940 szeptemberében magyar, 1944 után újra román, s 2011 óta, a visszahonosításkor, román és magyar állampolgár… Játékszerek vagyunk??

    Válasz

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

A Nyelvünk és Kultúránk elektronikus változatát – E-Nyék – a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság 2013. október 31-én bejegyezte.
Címünk: H-1072 Budapest, Rákóczi út 38. I/2.
E-mail: anyanyelvi@mnyknt.hu