Legutóbbi hozzászólások

  1. Kiadványaink levélben is megrendelhetők (irodavezeto@mnyknt.hu). Kiadványainkat - ajándékként - igyekszünk eljuttatni a Kárpát-medencében, kisebbségben élő magyarsághoz is.

  2. Gratulálok ez nagyon jó cikk. Méltán tükrözi Katika és Feri fáradhatatlan munkáját, amit a kultúráért, a kisebbségért, a barátságért és…

Miért fáj nekem, nekünk Trianon?

2020.06.04. csütörtök, 17:29

1 180 megtekintés

 

DUPKA GYÖRGY (KÁRPÁTALJA)

 

Ilyenkor a magyar királyi csendőr, majd az “amerikás” nagyapámra és sorstársaira gondolok, akik a Magyar Királyság területén a magyar állampolgárságba beleszülettek. Majd megkérdezésük nélkül, a Trianoni békediktátum után csehszlovák állampolgárok, 20 év múltán  újra magyar állampolgárok, 5 év múltán szovjet állampolgárok lettek. Nagyanyámmal együtt 4 állampolgárságban távoztak körünkből. Apám, anyám és testvérei sem kivétel:  cseh, magyar, szovjet és ukrán állampolgár volt. Ebbe a történelmi kényszer folyamatba már megörökölt szovjet állampolgárként jómagam, családom, feleségem, két fiam is belesodródott. Harmadik fiamat már ukrán állampolgárként anyakönyvezték. Újjászületésünk akkor következett be, amikor felvettük a magyar állampolgárságot is.

 

100 év mérlege: nagyapám, nagyanyám 4, apám, anyám is 4 állam polgára volt. Én is már a harmadiknál tartok.

 

Kísért minket a Trianon átka, Kárpátalja máig tartó tragédiája. Vajon az elkövetkező 100 évben mi következik/következhet még?

 

Forrás: Facebook, 2020. jún. 3.

1 hozzászólás

  1. Málnási Ferenc

    Dupka György kérdésére és is igazolhatom, hogy FÁj, NAGYON FÁJ.. Szüleim, nagyszüleim magyar állampolgárként születtek, 1918-ban román állampolgárok, én 1940. július 14-ém román állampolgár lettem, 1940 szeptemberében magyar, 1944 után újra román, s 2011 óta, a visszahonosításkor, román és magyar állampolgár… Játékszerek vagyunk??

    Válasz

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

A Nyelvünk és Kultúránk elektronikus változatát – E-Nyék – a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság 2013. október 31-én bejegyezte.
Címünk: H-1072 Budapest, Rákóczi út 38. I/2.
E-mail: anyanyelvi@mnyknt.hu