Legutóbbi hozzászólások

  1. Azt tanultam Mestereimtől: A. Jászó Annától, Békési Imrétől, B. Fejes Katalintól, Bozsik Gabriellától, Büky Lászlótól, Deme Lászlótól, Dobcsányi Ferenctől, Keszler…

  2. Az én névadóm, Forray Tamás, 25. Losonci Gyalogezred őrmestere a másik podmeleci temető 32. sírjában van eltemetve két másik hősi…

Miért fáj nekem, nekünk Trianon?

2020.06.04. csütörtök, 17:29

1 263 megtekintés

 

DUPKA GYÖRGY (KÁRPÁTALJA)

 

Ilyenkor a magyar királyi csendőr, majd az „amerikás” nagyapámra és sorstársaira gondolok, akik a Magyar Királyság területén a magyar állampolgárságba beleszülettek. Majd megkérdezésük nélkül, a Trianoni békediktátum után csehszlovák állampolgárok, 20 év múltán  újra magyar állampolgárok, 5 év múltán szovjet állampolgárok lettek. Nagyanyámmal együtt 4 állampolgárságban távoztak körünkből. Apám, anyám és testvérei sem kivétel:  cseh, magyar, szovjet és ukrán állampolgár volt. Ebbe a történelmi kényszer folyamatba már megörökölt szovjet állampolgárként jómagam, családom, feleségem, két fiam is belesodródott. Harmadik fiamat már ukrán állampolgárként anyakönyvezték. Újjászületésünk akkor következett be, amikor felvettük a magyar állampolgárságot is.

 

100 év mérlege: nagyapám, nagyanyám 4, apám, anyám is 4 állam polgára volt. Én is már a harmadiknál tartok.

 

Kísért minket a Trianon átka, Kárpátalja máig tartó tragédiája. Vajon az elkövetkező 100 évben mi következik/következhet még?

 

Forrás: Facebook, 2020. jún. 3.

1 hozzászólás

  1. Málnási Ferenc

    Dupka György kérdésére és is igazolhatom, hogy FÁj, NAGYON FÁJ.. Szüleim, nagyszüleim magyar állampolgárként születtek, 1918-ban román állampolgárok, én 1940. július 14-ém román állampolgár lettem, 1940 szeptemberében magyar, 1944 után újra román, s 2011 óta, a visszahonosításkor, román és magyar állampolgár… Játékszerek vagyunk??

    Válasz

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

A Nyelvünk és Kultúránk elektronikus változatát – E-Nyék – a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság 2013. október 31-én bejegyezte.
Címünk: H-1072 Budapest, Rákóczi út 38. I/2.
E-mail: anyanyelvi@mnyknt.hu