Legutóbbi hozzászólások

  1. Azt tanultam Mestereimtől: A. Jászó Annától, Békési Imrétől, B. Fejes Katalintól, Bozsik Gabriellától, Büky Lászlótól, Deme Lászlótól, Dobcsányi Ferenctől, Keszler…

  2. Az én névadóm, Forray Tamás, 25. Losonci Gyalogezred őrmestere a másik podmeleci temető 32. sírjában van eltemetve két másik hősi…

Murvai Olgára emlékezünk

2016.10.10. hétfő, 09:48

1 324 megtekintés

MAGYARI SÁRA (NAGYVÁRAD, TEMESVÁR)

 

74 éve született, 5 éve távozott el örökre. Tagja volt a Magyar Nyelv és Kultúra Nemzetközi Társaságának és a Magyar Szemiotikai Társaságnak. 2017-ben, 75. születésnapján konferenciát tervezünk tiszteletére Szöveg és jelentés címmel. Magyari Sára személyes emlékezése következik.


 alt

Magyari Sára doktori védésének bizottsága: (balról jobbra) Benő Attila, Nádor Orsolya, Szilágyi N. Sándor (elnök, áll), Péntek János és Murvai Olga.

Könyveit olvastam, néhány interjút láttam vele, de személyesen nem ismertem. Mikor kiderült, a doktori védésemen ő lesz az egyik opponens, izgatottan vártam a találkozást. Közben szóltak, hogy a tanárnő nagyon beteg, talán el sem jön az eseményre.

Szeptember 30-ra írták ki a védést a BBTE egyik legszebb termébe, amely régen kápolna volt. Úgy gondoltam, az alkalomhoz és helyhez illő részt mutatok be a disszertációmból: az élet és halál nyelvi képét. Miközben egyedül készülődtem és éppen a bemutatómat tettem fel a gépre, bejött egy asszony: kalappal, nagyon soványan és olyan szemekkel. A készülődő emberek tekintetében van valami, ami már nem köti őket ide. Odamentem, bemutatkoztam. Kedvesen nézett rám.

Azonnal újragondoltam a bemutatót: csak az élet nyelvi képe maradt. Éreztem, mégsem beszélhetek a halálról. Nem lehet.

Mikor elérkezett a bizottsági tagok felszólalása, az elnök úr kérte, maradjon ülve, de ő mégis fennállva tartotta meg beszédét. Az elemző igazságról beszélt, arról, hogyan tehető explicitté az amit tudunk vagy amit hiszünk, valaminta valóság és jelentés kettőssége. A torkomban dobogott a szívem. Tudtam, hogy ez egyszeri pillanat.

A védés végén kikísértem az autóhoz: belém karolt. És akkor rámbízott egy feladatot. Azt mondta: Folytassa a munkánkat! Annyira megilletődtem, hogy kezet csókoltam neki, ő megsimogatta az arcomat és elment.

Október 30-án meghalt. Pontosan 30 nappal a találkozásunk után. De én a születésnapjára emlékezem: 1942. október 10-én született Kolozsváron. Tisztelettel adózom dr. Murvai Olga emlékének. A rámbízott feladatnak pedig örömmel teszek eleget: megérteni, hidat verni, összekötni, keresni azt, ami közös a magyar és a román nyelvben, a kultúrában, az emberben. Nem többséget és kisebbséget látva és keresve, hanem egymás mellett élő embereket.

 Kislexikon:
Murvai Olga (Kolozsvár, 1942. október 10. – Marosvásárhely, 2011. október 30.) erdélyi magyar nyelvész, egyetemi tanár. Kutatási területe a stilisztika, szövegnyelvészet, a magyar mint idegen nyelv oktatása. Szakcikkeit Romániában a Revista de Istorieşi Teorie Literară, Analele Universităţii Bucureşti, Revue Roumaine de Linguistique, TETT, Budapesten a Magyar Nyelvőr, Magyar Nyelv közölte. Szerepelt a Tanulmányok a magyar impresszionista stílusról (1976) című gyűjteményben, válogatásában és utószavával jelent meg a Kriterion Stilisztikai tanulmányok (1976) és Irodalomszemiotikai tanulmányok (1979) című kötete. A NyIrK közölte értekezését a szabad függő beszéd kialakulásáról (1974/1) és annak kommunikáció-elméleti modelljéről (1978/1), illetve mint komplex szemantikai jelről (1978/2). Ugyanitt jelent meg újabb szemiotikai vizsgálata a műalkotás belső felépítettségéről (1980/1). A szövegvizsgálat új útjai (1982) című kötet egyik szerzője. Balázs Gézával közös könyve: A szövegek szövésmintái. Stúdium, Kolozsvár (2002).

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

A Nyelvünk és Kultúránk elektronikus változatát – E-Nyék – a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság 2013. október 31-én bejegyezte.
Címünk: H-1072 Budapest, Rákóczi út 38. I/2.
E-mail: anyanyelvi@mnyknt.hu