Legutóbbi hozzászólások

  1. Azt tanultam Mestereimtől: A. Jászó Annától, Békési Imrétől, B. Fejes Katalintól, Bozsik Gabriellától, Büky Lászlótól, Deme Lászlótól, Dobcsányi Ferenctől, Keszler…

  2. Az én névadóm, Forray Tamás, 25. Losonci Gyalogezred őrmestere a másik podmeleci temető 32. sírjában van eltemetve két másik hősi…

Nagyváradi hallgatók egy budapesti konferencián

2023.03.26. vasárnap, 14:33

131 megtekintés

Valósághajlítás, többletvalóság címmel rendezett főleg fiatal kutatóknak, egyetemistáknak konferenciát, 2023. március 24—25-én a budapesti Bolyai Önképző Kör a Magyar Szemiotikai Társasággal és a Magyar Nyelv és Kultúra Nemzetközi Társaságával karöltve. A társadalmi és értelmiségi felelősség körébe sorolható „transzdiszciplináris” konferenciáikra számos szakterületről és helyről érkeznek előadók. Most öten, a Partiumi Keresztény Egyetem többnyelvűség és multikulturalitás MA hallgatói közül is. A „valósághajlítás” szót 2022 nyarán dobta be a köztudatba Gelencsér András, a Pannon Egyetem rektora: arra utalva, hogy a környezeti problémákból adódó civilizációs összeomlás elkerülhetetlen, ha magatartásunkat a „valósághajlítás” jellemzi, azaz nem veszünk tudomást az objektív világról. Más részről a valósághajlítás jellemez minden emberi befogadást. A konferencián pszichológiai, antropológiai, irodalmi, történeti, művészet- és médiaelméleti példákkal jellemezték a valósághajlítást.

Balázs Géza professzor nagyváradi médiaszemináriumának hallgatói főleg az álhírgyártást, -terjesztést és -értelmezést járták körül. Pápai Erika példákkal illusztrálta, hogyan lehet a demokratikus „független” egyéniségből a modern technológiák és álhírek következtében „függő”. Balázs Emőke bemutatta, hogyan lehet utánajárni egy csodaszernek hirdetett átverésnek. Badar Ivett a 2002. szeptember 11-i New York-i ikertornyok elleni támadás kapcsán született összeesküvés-elméleteket mutatta be – köztük például egy dél-amerikai regényt, amely húsz évvel korábban megközelítő pontossággal írta le a később bekövetkező eseményeket. Napjaink becsapós álhírgyártását elemezte Oláh Karola (a világ legjobb mesterlövészének esete Ukrajnában) és Pap Nóra (hogyan halt meg Petőfi Sándor). Balázs Géza összefoglalójában kiemelte, hogy az álhírgyártás leginkább üzleti kérdés (célja a minél nagyobb közönség bevonása), ám emellett komoly erkölcsi aggályokat vet fel (elértékteleníti az újságírói szakmát), egyes esetekben bűncselekmény is lehet (időskorúak átverése); és minden szempontból gyengíti, rombolja a társadalmat, mert felszámolja a bizalmat. Az előadások írott változata kötetben is megjelenik – benne a nagyváradi hallgatók írásaival. Öt hallgatónknak szerencsére jutott ideje a Budapesttel való ismerkedésre is.

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

A Nyelvünk és Kultúránk elektronikus változatát – E-Nyék – a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság 2013. október 31-én bejegyezte.
Címünk: H-1072 Budapest, Rákóczi út 38. I/2.
E-mail: anyanyelvi@mnyknt.hu