Legutóbbi hozzászólások

  1. Kiadványaink levélben is megrendelhetők (irodavezeto@mnyknt.hu). Kiadványainkat - ajándékként - igyekszünk eljuttatni a Kárpát-medencében, kisebbségben élő magyarsághoz is.

  2. Gratulálok ez nagyon jó cikk. Méltán tükrözi Katika és Feri fáradhatatlan munkáját, amit a kultúráért, a kisebbségért, a barátságért és…

Nyelvmentor program a Partiumban és a Bánságban

2017.03.24. péntek, 22:53

966 megtekintés

 


MAGYARI SÁRA (TEMESVÁR, NAGYVÁRAD)

 

Harmadik alkalommal indult útjára a partiumi, bánsági nyelvmentor programunk. A 2016/2017. tanévben a rendezvénysorozat szervezője a temesvári Start Tanácsadó és Továbbképző Iroda és kedvezményezettje első sorban a nagyváradi Partiumi Keresztény Egyetem Nyelv- és Irodalomtudományi Tanszéke, támogatója pedig a Nemzeti Kulturális Alap.

 

alt
A program elsődleges célja egy olyan kétfázisú rendezvénysorozat létrehozása, amelyben egyrészt neves romániai és magyarországi nyelvészek, nyelvészettel fogalkozó kutatók tartanak egy-egy előadást az egyetemi hallgatóságnak, de mellettük minden érdeklődő számára. Másodsorban egyetemünk hallgatói és oktatói közül néhányan bejárták a Bánság és a Partium nagyobb magyar középiskoláit (Arad, Nagyvárad, Szatmár, Temesvár stb.) egy-egy rendhagyó nyelvtanórával, olyan friss, a tanulókhoz közelálló témákat érintve, mint a chatnyelv, netologizmusok, szótárhasználat, névadási szokások változása, nyelvi tájkép stb. A nyelvmentor program célja az is, hogy felhívja a figyelmet a nyelvtanórák szerepére, fontosságára, ugyanis a romániai oktatásban már évek óta nem létezik a középiskolákban nyelvtanoktatás. A program egyúttal régióközi szerepet is vállal azzal, hogy különböző intézményeket fogjon össze.


alt

A meghívott előadók kiválasztásakor két szempontot érvényesítettünk: egyrészt szándékunk hosszútávon összefogni a Romániában létező magyar nyelvű egyetemi oktatás nyelvészettel foglalkozó szakembereit (Babeş-Bolyai Tudományegyetem, Bukaresti Tudományegyetem, Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem, Partiumi Keresztény Egyetem), másrészt magyarországi kutatókat is megszólítani (Eötvös Loránd Tudományegyetem, Szegedi Tudományegyetem,  Károli Gáspár Református Egyetem, Nyíregyházi Egyetem stb.). Így jutott el hozzánk 2014-ben Veszelszki Ágnes (ELTE), aki a netnyelvészet témakörében tartott előadást, majd Tódor Erika (Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem) volt vendégünk, aki a nyelvi tájkép (különös tekintettel az oktatásra) fogalmáról beszélt. Zsigmond Győző (Bukaresti Tudományegyetem) tartott előadást a ragadványnevek, helységnevek témájáról, Fóris Ágota (Károli Gáspár Református Egyetem) a szótárhasználatról és a szaknyelvekről. Kövecses Zoltán (ELTE) zárta a meghívott előadók listáját, témája A metafora világa – a világ metaforája volt.

A 2015/2016-os tanévben Kádár Edit (BBTE) tartott előadást nyelvtantanítás témakörben, majd Szoták Szilvia (Magyar Nyelvstratégiai  Intézet) volt vendégünk, aki a veszélyeztetett nyelvekről beszélt. Balázs Lajos (Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem) a szülés és születés körüli szokásokról tartott előadást, illetve Tóth Szergej (Szegedi Tudományegyetem) a városi tünettan témakörben adott elő.
alt

A 2016/2017. tanév előadói és előadásai: Sorbán Angella (Sapientia EMTE) nyelv és gazdaság kapcsolata; Minya Károly (Nyíregyházi Egyetem) az élménynyelvtanóra módszertana; Nádor Orsolya (KGRE) a nyelvi jogok. Voigt Vilmos (ELTE, MSZT) vendégelőadása zárja az idei programot, aki a szemiotika és néprajz című előadásával.

Minden tanévben mentor-hallgatók segítik munkánkat. Kiválasztásukkor fontos szempont, hogy magyar szakos hallgatók legyenek, akik tanári pályára készülnek. Eddig 12 hallgató próbálhatta ki magát mentorként ebben a programban. Az ő feladatuk, hogy a vendégelőadóktól hallott témakörök alapján összeállítsanak egy-egy interaktív nyelvtanórát, amelyet aztán ők maguk tartanak meg egy-egy iskolában.

Nagyon hasznosnak találjuk ezt a feladatot, hiszen így hallgatóink kipróbálhatják magukat ismeretlen középiskolások körében, betekinthetnek a különböző régiójú iskolák mindennapjaiba, olyan középiskolásokkal találkozhatnak, akik különböző nyelvváltozatokban beszélnek, különböző szintű a magyar nyelvismeretük is.

A rendezvény eredményességét a résztvevők magas száma is jelzi: a vendégtanárok előadásain tanévenként körülbelül 250 hallgató és gyakorló magyartanár vesz részt. Továbbá fontos az egyetem szempontjából, hogy a hallgatóság nemcsak a magyar alapszakosok (BA) köréből került ki, hanem német, angol, román szakosok is jelen voltak, valamint a mesterkézpős egyetemisták közül (MA) bejártak a tanárképzősök, művészetisek és egyéb szakos hallgatók is.
alt

A középiskolákba, tanévente megközelítleg 350 diákhoz jutottunk el, bejárva Bihar, Arad, Temes, Szilágy és Szatmár  megyét, több mint 15 iskolát látogatva meg.

A program szakmai hatása abban jelentkezik, hogy egyetemünk szakmai megítélése biztosabb alapokra került, együttműködési programok születtek, illetve a középiskolákon keresztül sikerült enyhíteni a nyelvtantanulással, magyar nyelvvel és kultúrával kapcsolatos előítéleteket. Ennek konkrét mérhető eredményei egyrészt a másodéves nyelvészszakirányt választók körén keresztül mérhető, illetve az őszi egyetemi beiratkozások tükrében.

Nyelvmentor programunk így nemcsak az egyetemi munka része, hanem jelzés a középiskolák irányába: lehet és kell a magyar nyelvvel, nyelvtannal foglalkozni. Főként olyan helyzetben, amikor az iskolai tantervek egyre kevésbé teszik ezt már lehetővé.

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

A Nyelvünk és Kultúránk elektronikus változatát – E-Nyék – a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság 2013. október 31-én bejegyezte.
Címünk: H-1072 Budapest, Rákóczi út 38. I/2.
E-mail: anyanyelvi@mnyknt.hu