Legutóbbi hozzászólások

  1. A honlapon ezt a mondatot olvastam: „2021-2022-ben a Trianon-kislexikonból 5000 példányt sikerült társszervezeteken, alapítványokon, egyesületeken, egyetemeken keresztül eljuttatni a Kárpát-medence…

  2. A Balassi kard irodalmi díj nemzetközivé tétele, a magyar irodalom hírnevének a Világban való öregbítése egy állami elismerés is érdemelne.

Nyelvünk változásai egy változó korban

2022.01.09. vasárnap, 19:02

265 megtekintés

FARKAS BRIGITA (Szlovénia, Lendva)

A Jelentés a magyar nyelvről című sorozat negyedik kötete, amely a Petőfi Kulturális Ügynökség Kazinczy Műhelyének gondozásában jelent meg, a magyar nyelv változásait elemzi. A muravidéki magyarság anyanyelvápolási helyzetképét a kötetben Zágorec-Csuka Judit tanulmánya mutatja be.

A közel háromszáz oldalas tanulmánykötet számos témán keresztül felvázolja a magyar nyelvvel kapcsolatos történéseket, valamint áttekintést nyújt a magyar nyelv mai állapotáról, annak hangzásvilágától kezdve egészen a digitalizáció hatásáig. Így a legújabb kötetben, amely az Öt év szavaival és kifejezéseivel (2016–2020) alcímet viseli, terítékre kerül a rovásírás, a kiejtés helyzete napjainkban, a nyelvhasználat a közösségi médiában, a koronavírus-járvány idején született szállóigék és a politikai gyűlöletbeszéd, valamint megtalálhatók benne a 2016 és 2020 közötti időszak legfontosabb új szavai és kifejezései is. A kiadvány különlegessége, hogy kitekint Magyarország határain túlra is, ezzel körképet adva a Kárpát-medencei magyarság nyelvi helyzetéről is. Így a magyarországi nyelvészek mellett határon túli szerzők írásai is megjelentek a kötetben, közöttük Zágorec-Csuka Judit könyvtáros és nyelvészeti kutató tanulmánya is. A szlovéniai magyarság anyanyelvápolásának helyzetképe (2015-2020) című írását a budapesti Petőfi Irodalmi Múzeumban szervezet esemény keretében be is mutatta a közönségnek.

– Balázs Géza, a kötetsorozat szerkesztője kért fel már 2020-ban, hogy írjak egy tanulmányt a muravidéki magyarság nyelvi helyzetéről. Így a tanulmányomban röviden beszámolok a magyar nyelv napjának megünnepléséről, az anyanyelvápolási mozgalomról, a magyar nemzetiség ösztöndíjpolitikájáról, az MMR nyelvművelő műsoráról, valamint a kétnyelvűségi iroda létrehozásáról – nyilatkozta lapunknak Zágorec-Csuka Judit.

 

A 2005-ben indított, ötévente jelentkező kiadványsorozat fontos elemét képezi a magyar nyelvstratégiai tevékenységeknek, hiszen összefoglalja a legfontosabb nyelvi-kulturális eseményeket, amely alapján a kutatócsoport javaslatot tesz a magyar nyelvvel kapcsolatos legfontosabb teendőkre.

 

Megjelent a szlovéniai Népújság online kiadásában (2022. január 4.) Elérés: https://www.nepujsag.net/kultura/11629-nyelv%C3%BCnk-v%C3%A1ltoz%C3%A1sai-egy-v%C3%A1ltoz%C3%B3-korban.html

 

 

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

A Nyelvünk és Kultúránk elektronikus változatát – E-Nyék – a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság 2013. október 31-én bejegyezte.
Címünk: H-1072 Budapest, Rákóczi út 38. I/2.
E-mail: anyanyelvi@mnyknt.hu