Legutóbbi hozzászólások

  1. Múlhatatlan tisztelettel, figyelemmel és érdeklődéssel voltam, vagyok és maradok POMOGÁTS BÉLA professzor úr személye és életműve iránt. Professzor Úr bölcs…

Nyelvünk változásai egy változó korban

2022.01.09. vasárnap, 19:02

310 megtekintés

FARKAS BRIGITA (Szlovénia, Lendva)

A Jelentés a magyar nyelvről című sorozat negyedik kötete, amely a Petőfi Kulturális Ügynökség Kazinczy Műhelyének gondozásában jelent meg, a magyar nyelv változásait elemzi. A muravidéki magyarság anyanyelvápolási helyzetképét a kötetben Zágorec-Csuka Judit tanulmánya mutatja be.

A közel háromszáz oldalas tanulmánykötet számos témán keresztül felvázolja a magyar nyelvvel kapcsolatos történéseket, valamint áttekintést nyújt a magyar nyelv mai állapotáról, annak hangzásvilágától kezdve egészen a digitalizáció hatásáig. Így a legújabb kötetben, amely az Öt év szavaival és kifejezéseivel (2016–2020) alcímet viseli, terítékre kerül a rovásírás, a kiejtés helyzete napjainkban, a nyelvhasználat a közösségi médiában, a koronavírus-járvány idején született szállóigék és a politikai gyűlöletbeszéd, valamint megtalálhatók benne a 2016 és 2020 közötti időszak legfontosabb új szavai és kifejezései is. A kiadvány különlegessége, hogy kitekint Magyarország határain túlra is, ezzel körképet adva a Kárpát-medencei magyarság nyelvi helyzetéről is. Így a magyarországi nyelvészek mellett határon túli szerzők írásai is megjelentek a kötetben, közöttük Zágorec-Csuka Judit könyvtáros és nyelvészeti kutató tanulmánya is. A szlovéniai magyarság anyanyelvápolásának helyzetképe (2015-2020) című írását a budapesti Petőfi Irodalmi Múzeumban szervezet esemény keretében be is mutatta a közönségnek.

– Balázs Géza, a kötetsorozat szerkesztője kért fel már 2020-ban, hogy írjak egy tanulmányt a muravidéki magyarság nyelvi helyzetéről. Így a tanulmányomban röviden beszámolok a magyar nyelv napjának megünnepléséről, az anyanyelvápolási mozgalomról, a magyar nemzetiség ösztöndíjpolitikájáról, az MMR nyelvművelő műsoráról, valamint a kétnyelvűségi iroda létrehozásáról – nyilatkozta lapunknak Zágorec-Csuka Judit.

 

A 2005-ben indított, ötévente jelentkező kiadványsorozat fontos elemét képezi a magyar nyelvstratégiai tevékenységeknek, hiszen összefoglalja a legfontosabb nyelvi-kulturális eseményeket, amely alapján a kutatócsoport javaslatot tesz a magyar nyelvvel kapcsolatos legfontosabb teendőkre.

 

Megjelent a szlovéniai Népújság online kiadásában (2022. január 4.) Elérés: https://www.nepujsag.net/kultura/11629-nyelv%C3%BCnk-v%C3%A1ltoz%C3%A1sai-egy-v%C3%A1ltoz%C3%B3-korban.html

 

 

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

A Nyelvünk és Kultúránk elektronikus változatát – E-Nyék – a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság 2013. október 31-én bejegyezte.
Címünk: H-1072 Budapest, Rákóczi út 38. I/2.
E-mail: anyanyelvi@mnyknt.hu