Legutóbbi hozzászólások

  1. Kiadványaink levélben is megrendelhetők (irodavezeto@mnyknt.hu). Kiadványainkat - ajándékként - igyekszünk eljuttatni a Kárpát-medencében, kisebbségben élő magyarsághoz is.

  2. Gratulálok ez nagyon jó cikk. Méltán tükrözi Katika és Feri fáradhatatlan munkáját, amit a kultúráért, a kisebbségért, a barátságért és…

Országok változnak, kultúrák maradnak (?!…)

2022.06.15. szerda, 23:21

118 megtekintés

Németh Ferenc és Várady Tibor “emlékőrző” kötetét (ma, 2022. június 15-én) a két szerző, valamint Szűts Zoltán, az Eszterházy Károly Egyetem Pedagógiai Karának dékánja mutatta be. Fölelevenítették Nagybecskerek, a Bega parti város művelődéstörténetének fontosabb eseményeit, középpontban az első, Trianon után a határokon túl létrejött művelődési egyesülettel, a Torontálvármegyei Közművelődési Egyesülettel, melynek létrehozásában és működtetésében tevékenyen közreműködött Várady Tibor nagyapja, Várady Imre.  Elhangzott: “a kisebbségi lét értelme az újrapróbálkozás”. A kötet felidézve a sorsfordulókat elsősorban “a feledés veszélyével” igyekszik szembeszállni. Az est házigazdája, Balázs Géza nyitott kérdésként tette föl, hogy a nagyszerű cím: Országok változnak, kultúrák maradnak vajon miként hatna kérdőjellel vagy felkiáltójellel… A jó hangulatú, személyes emlékezésekkel, sőt még humorral is tűzdelt könyvbemutató (tudniillik a fake news egyesek szerint egy nagybecskereki “balfék hír” elszólásból kelt világra, de ezt ne tessék komolyan venni), sőt találkozó (nagybecskerekiek kistalálkozója) a Magyar Írószövetség székházának egy ideig utolsó rendezvénye volt: ugyanis a székházat felújítják. De lesznek még könyvbemutatóink!

    

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

A Nyelvünk és Kultúránk elektronikus változatát – E-Nyék – a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság 2013. október 31-én bejegyezte.
Címünk: H-1072 Budapest, Rákóczi út 38. I/2.
E-mail: anyanyelvi@mnyknt.hu