Legutóbbi hozzászólások

  1. Múlhatatlan tisztelettel, figyelemmel és érdeklődéssel voltam, vagyok és maradok POMOGÁTS BÉLA professzor úr személye és életműve iránt. Professzor Úr bölcs…

Országok változnak, kultúrák maradnak (?!…)

2022.06.15. szerda, 23:21

187 megtekintés

Németh Ferenc és Várady Tibor „emlékőrző” kötetét (ma, 2022. június 15-én) a két szerző, valamint Szűts Zoltán, az Eszterházy Károly Egyetem Pedagógiai Karának dékánja mutatta be. Fölelevenítették Nagybecskerek, a Bega parti város művelődéstörténetének fontosabb eseményeit, középpontban az első, Trianon után a határokon túl létrejött művelődési egyesülettel, a Torontálvármegyei Közművelődési Egyesülettel, melynek létrehozásában és működtetésében tevékenyen közreműködött Várady Tibor nagyapja, Várady Imre.  Elhangzott: „a kisebbségi lét értelme az újrapróbálkozás”. A kötet felidézve a sorsfordulókat elsősorban „a feledés veszélyével” igyekszik szembeszállni. Az est házigazdája, Balázs Géza nyitott kérdésként tette föl, hogy a nagyszerű cím: Országok változnak, kultúrák maradnak vajon miként hatna kérdőjellel vagy felkiáltójellel… A jó hangulatú, személyes emlékezésekkel, sőt még humorral is tűzdelt könyvbemutató (tudniillik a fake news egyesek szerint egy nagybecskereki „balfék hír” elszólásból kelt világra, de ezt ne tessék komolyan venni), sőt találkozó (nagybecskerekiek kistalálkozója) a Magyar Írószövetség székházának egy ideig utolsó rendezvénye volt: ugyanis a székházat felújítják. De lesznek még könyvbemutatóink!

    

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

A Nyelvünk és Kultúránk elektronikus változatát – E-Nyék – a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság 2013. október 31-én bejegyezte.
Címünk: H-1072 Budapest, Rákóczi út 38. I/2.
E-mail: anyanyelvi@mnyknt.hu