Legutóbbi hozzászólások

  1. Kiadványaink levélben is megrendelhetők (irodavezeto@mnyknt.hu). Kiadványainkat - ajándékként - igyekszünk eljuttatni a Kárpát-medencében, kisebbségben élő magyarsághoz is.

  2. Gratulálok ez nagyon jó cikk. Méltán tükrözi Katika és Feri fáradhatatlan munkáját, amit a kultúráért, a kisebbségért, a barátságért és…

Magyar nyelv hete: Színház az egész világ…

2022.04.18. hétfő, 09:04

377 megtekintés

A színház születése óta a nyelv temploma, a magyar színház a magyar nyelvé, és ezáltal a kötődésé; ezért folyt küzdelem mindig és mindenhol a színház megteremtéséért; s nagyvárosaink ezért is törekednek arra, hogy legyen saját színházuk.

A Színház az egész világ, és… rendezvényt Arató Balázs nyitotta meg a Nemzeti Színházban.

Dr. Arató Balázs megnyitó beszéde itt nézhető meg: Dr Arato B koszonto

A magyar nyelv hete rendezvénysorozat ma már nem pusztán nyelvi ismeretterjesztés, hanem a nyelven át a magyar kultúra ünnepe. Ezt bizonyítja Minya Károly a maga nemében egyedülálló könyve: egy nyelvész 50 írása a színházról (Színház és nyelv), három tudományos-nyelvi-kulturális lap: a 150 éves Magyar Nyelvőr, az 1-1 éves Magyar Kultúra Magazin és Uránia, a (nem csak) magyartanárok új, multimediális fóruma, az Élő magyaróra, valamint valóban “élő” bizonyítékul szolgálhat a Nemzeti Színház Csíksomlyói passiója: látvány, ének, (élő)zene, (nép)irodalom… A magyar nyelv hete pusztán egy jelzés; a nyelv nem pusztán közvetítőeszköz, nem élő kapocs a média, a színház, az iskola és persze a család, a mindennapok által kultúránk legbelső jelrendszeréhez. (A színház “jelrendszereiről” az őszi szemiotikai konferencián is szó lesz.) Az MNYKNT, a Manyszi, a PKÜ Kazinczy Műhely és a Nemzeti Színház közös rendezvényéről továbbiak a képtárban: https://e-nyelv.hu/2022-04-17/nemzeti-szinhaz-magyar-nyelv-hete-2022-apr-14/

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

A Nyelvünk és Kultúránk elektronikus változatát – E-Nyék – a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság 2013. október 31-én bejegyezte.
Címünk: H-1072 Budapest, Rákóczi út 38. I/2.
E-mail: anyanyelvi@mnyknt.hu