Legutóbbi hozzászólások

  1. Azt tanultam Mestereimtől: A. Jászó Annától, Békési Imrétől, B. Fejes Katalintól, Bozsik Gabriellától, Büky Lászlótól, Deme Lászlótól, Dobcsányi Ferenctől, Keszler…

  2. Az én névadóm, Forray Tamás, 25. Losonci Gyalogezred őrmestere a másik podmeleci temető 32. sírjában van eltemetve két másik hősi…

Szolyva: Az emlékezés és a szív kegyhelye

2017.05.21. vasárnap, 07:39

2 292 megtekintés
 

Elkészült a kárpátaljai magyarságot, németséget 1944 őszén ért szovjet megtorlásokról szóló ukrán nyelvű film magyar változata. 

 

Az emlékezés és a szív kegyhelye című film a kárpátaljai magyar és német lakosság 1944-1955 közötti internálását és deportálását mutatja be. A film létrejöttét Sieghard Rashford német állampolgár, a Dilizhans-R-vállalat tagja, elnöke támogatta. Ötlet: Sieghard Rashford, Tóth Mihály. Forgatókönyvíró és narrátor: Golovcsuk Okaszana. Szövegíró: Golovcsuk Okaszana, Korszun Olekszij, Fuchs Andrea, Dimitrienko Anna. Operatőr: Gricsiv Olekszandr. Ukrán nyelvből fordította: Szabó Katalin. Szerkesztette: Csordás László, Fuchs Andrea. Narrátor: Marcsák Gergely. Fotók: a Magyar Értelmiségiek Kárpátaljai Közössége archívumából, a Magyarországi Németek Pécs-Baranya Megyei Körének archívumából, a Lembergi Magyar Kulturális Szövetség archívumából, Porovincsák Pétertől, Tóth Antaltól. A szerzői jogok tulajdonosai: Sieghard Rashford, valamint Golovcsuk Okszana és Gricsiv Olekszandr.

 

(Dupka György)

Letölthető, megnézhető itt: https://www.youtube.com/watch?v=PIu2vrJDwww

 
 

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

A Nyelvünk és Kultúránk elektronikus változatát – E-Nyék – a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság 2013. október 31-én bejegyezte.
Címünk: H-1072 Budapest, Rákóczi út 38. I/2.
E-mail: anyanyelvi@mnyknt.hu