Legutóbbi hozzászólások

  1. Azt tanultam Mestereimtől: A. Jászó Annától, Békési Imrétől, B. Fejes Katalintól, Bozsik Gabriellától, Büky Lászlótól, Deme Lászlótól, Dobcsányi Ferenctől, Keszler…

  2. Az én névadóm, Forray Tamás, 25. Losonci Gyalogezred őrmestere a másik podmeleci temető 32. sírjában van eltemetve két másik hősi…

Táj- és néprajz: 8. partiumi szabadegyetem

2023.07.28. péntek, 21:38

125 megtekintés

Szerényen megbújik a nagy rendezvények között a partiumi szabadegyetem, pedig immár a 8. kezdődött ma Berettyóújfaluban nagyváradi, debreceni és budapesti egyetemi hallgatók részvételével. A szabadegyetem a bihari táj művelődéstörténetével ismerkedik a Bihari Népművészeti Egyesület kalauzolásával. 1. nap: Balázs Géza egyetemi tanár a nyelv és folklór tudatalatti rétegéről beszélt, majd következett a bihari művelődéstörténeti vetélkedővel az ANYANYELVI PIKNIK. A program kedden kastélytúrával folytatódik, erre hangolt Verók Attila egyetemi tanár kastélykultúráról szóló előadása.

Este partiumi művelődéstörténeti vetélkedőn mérhették össze tudásukat az érdeklődők Berettyóújfaluban. Az ANYANYELVI PIKNIK, a Petőfi Kulturális Ügynökség Kazinczy Műhelyének új, több korosztályt is megszólító játékos ismeretterjesztő foglalkozása. Az egyórás, színes – ahogy mondani szokták: interaktív – programban tematikus nyelvi, irodalmi, művészeti bemutató, vetélkedő és nyelvi gyorsszolgálat szerepel.

2. nap: Ó- és Újkígyós napja. Házigazdánk Harangozó Imre tanár, néprajzkutató (az MMA tagja) kalauzolt szülőhelyén. A pompásan helyreállított kastélyban csatlakozott a csapatunkhoz körösszegi és adorjáni Csáky Ilona grófnő, Wenckheim Krisztina dédunokája is. A régi kastélyban járt Ferenc József és Sisi. A védőszent búcsúünnepére készülő Szent Anna kápolna és a Wenckheimek csodás, érintetlen sírboltja. Mi a népfőiskola? Az önkéntesség és szabad, természetes tudásátadás. Előkerül a Harangozó Imre gyűjtötte archaikus imádság, és Arany Miatyánk. Meg Szentkatolnai Bálint Gábor családi tulipános ládája is, csak úgy…

3. nap: „A népmese fővárosa: Berettyóújfalu” hangzott el a 8. partiumi szabadegyetem Használható hagyomány – élő örökség című szekciójában Simándi László mesemondótól, néprajzkutatótól. A nádudvari kézműves szakgimnázium, a nádudvari módszer lényege: a „fafej-„, azaz a fantáziafejlesztés, mutatta be a 32 éves iskola módszerét Vetró Mihály népművész-tanár. Bár a megyei múzeumi szervezet megszűnt, szinte mindenhol születnek múzeumi kezdeményezések, csak észre kell ezeket venni, fel kell karolni. Így került a hajdúk szimbóluma, Bocskai István koronája a hajdúszoboszlói múzeumba – mesélte el a korona történetét Bihari-Horváth László igazgató.

4. nap: 55Hogyan emlékezünk olyan történelmi eseményre, amit nem éltünk meg? Járta körül a kérdést János Szabolcs, a Partiumi Keresztény Egyetem tanára. Milyen egy erdélyi város? Tette fel a kérdést és erdélyi-partiumi regények alapján meg is válaszolta Albu-Balogh Andrea irodalomtörténész. Erdély-képek a német irodalomban – erről tartott előadást Tóth Orsolya. Szőllősi Erzsébet egyetemi hallgató Sarmaság helyneveit mutatta be. Kallós Mónika Dobra helyneveiről és borairól szóló előadása már a búcsúestre hangolt. A Bihari Népművészeti Egyesület székházának udvarán szalonnasütéssel zárult a program. Kitesszük a szűrét! Ez az egyesület népművészeti kiállításának címe. A partiumi szabadegyetem jövőre visszatér Berettyóújfaluba.

🤝 A Magyar Nyelv és Kultúra Nemzetközi Társasága, a Partiumi Keresztény Egyetem, valamint a Bihari Népművészeti Egyesület közös rendezvénye.

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

A Nyelvünk és Kultúránk elektronikus változatát – E-Nyék – a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság 2013. október 31-én bejegyezte.
Címünk: H-1072 Budapest, Rákóczi út 38. I/2.
E-mail: anyanyelvi@mnyknt.hu