Legutóbbi hozzászólások

  1. Azt tanultam Mestereimtől: A. Jászó Annától, Békési Imrétől, B. Fejes Katalintól, Bozsik Gabriellától, Büky Lászlótól, Deme Lászlótól, Dobcsányi Ferenctől, Keszler…

  2. Az én névadóm, Forray Tamás, 25. Losonci Gyalogezred őrmestere a másik podmeleci temető 32. sírjában van eltemetve két másik hősi…

Tevékenységünk

2008.11.28. péntek, 16:08

6 261 megtekintés
A Magyar nyelv és Kultúra Nemzetközi Társasága – Anyanyelvi Konferencia (a továbbiakban a Társaság) független egyesület, amely a világ bármely részében – különösen a kisebbségekben – élő magyarság magyar anyanyelvének, kultúrájának, így anyanyelvi és kulturális önazonosságának megtartását, művelését, fejlesztését szolgálja.
A Társaság közvetlen politikai tevékenységet nem folytat, pártoktól független, és azoknak anyagi támogatást nem nyújt.
Feladatát elsősorban a kulturális élet területén végzi. Ennek a tevékenységnek a körébe tartozik: az időszaki tanácskozások és konferenciák, az oktatási és kulturális gyermek- és ifjúsági táborok, tanfolyamok szervezése, a diák-cseremozgalom, a pedagógusok, könyvtárosok, levéltárosok, könyv- és lapkiadók, újságírók és a nemzeti kultúra fenntartását, és terjesztését szolgáló szakemberek továbbképzését elősegítő tanfolyamok és találkozók szervezése, szakelőadók kiküldésének és cseréjének megszervezése, továbbá tankönyvek és más kiadványok, valamint a Nyelvünk és Kultúránk című negyedéves folyóirat megjelentetése.
Feladatának tekinti a Társaság a munkájáról történő tájékoztatást, valamint a magyar anyanyelv és kultúra megtartását, művelését mint alapvető egyéni és kollektív emberi jogot védő tevékenységet is.
A Társaság együttműködik minden olyan magyarországi és Magyarország határain túli társadalmi, kulturális, tudományos, egyházi, ifjúsági szervezettel és intézménnyel, amely a magyarság nemzeti érdekeinek, nyelvének és kultúrájának védelmét és fejlesztését tekinti feladatának, vagy azt támogatja.
A Társaság abban a meggyőződésben vállalja feladatait, hogy a világ minden részében élő magyarság lelki és szellemi egységének helyreállítását, magyar nemzeti tudatának fejlődését szolgálja.
Törekvéseiben a nemzet iránt érzett és vállalt felelőssége vezérli.

Céljaink

Mi az alapvető célkitűzésünk?
Célunk hogy az öt világrész magyarságának segítsünk anyanyelve ápolásában, kultúrája megtartásában, fejlesztésében és magyarságtudata megőrzésében.
Milyen feladataink vannak?
Elsősorban kulturális és pedagógiai tevékenységet folytatunk. Ennek a tevékenységnek a körébe tartoznak:
  • időszaki tanácskozások és konferenciák
  • oktatási és kulturális gyermek- és ifjúsági táborok, tanfolyamok
  • diák-cseremozgalom
  • pedagógusok, könyvtárosok, levéltárosok, könyvkiadók, újságírók és a nemzeti kultúra fenntartását valamint továbbadását szolgáló más szakemberek képzése, továbbképzését elősegítő tanfolyamok és találkozók szervezése
  • a magyar anyanyelv és kultúra megtartását, művelését mint alapvető egyéni és kollektív emberi jogot védő tevékenység
  • szakelőadók kiküldése és cseréje
  • tankönyvek és más kiadványok megjelentetése
  • a Nyelvünk és Kultúránk című folyóirat megjelentetése céljainak megfelelő, rendszeres tájékoztatás
Kikkel működünk együtt?
Együttműködünk minden olyan magyarországi és Magyarország határain túli társadalmi, kulturális, tudományos, egyházi és ifjúsági szervezettel, intézménnyel., amely a magyarság nemzeti érdekeinek: nyelvének, kultúrájának védelmét és fejlesztését tekinti feladatának, vagy azt támogatja.
Abban a meggyőződésben vállaljuk feladatainkat, hogy a világ bármely részén élő magyarság kulturális, szellemi és lelki egységét, magyar nemzeti tudatának fejlődését szolgáljuk.
Munkánkkal azt az európai integrációs folyamatot is előre kívánjuk mozdítani, amely az egyes nemzetek kultúrájának és önazonosságának megtartását, fejlesztését a kontinens egységesülése nélkülözhetetlen feltételének tekinti.

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

A Nyelvünk és Kultúránk elektronikus változatát – E-Nyék – a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság 2013. október 31-én bejegyezte.
Címünk: H-1072 Budapest, Rákóczi út 38. I/2.
E-mail: anyanyelvi@mnyknt.hu