Legutóbbi hozzászólások

  1. Az én névadóm, Forray Tamás, 25. Losonci Gyalogezred őrmestere a másik podmeleci temető 32. sírjában van eltemetve két másik hősi…

  2. Kedves Professzor Úr! Köszönöm! Hálával gondolok és is Önre. Nekem küldött írását a Beszéd - nyelv - játék c. írásomről…

Trianoni kálvária

2020.05.28. csütörtök, 18:04

1 711 megtekintés

MNYKNT (Budapest)

 

Sátoraljaújhelyen, a kettévágott városban, a város fölé magasodó Szár-hegyen épült a Magyar kálvária a trianoni döntés emlékezetére; és figyelmeztetésre. Szepesi Bódog kegyesrendi tanár írja: „Csonka országunknak két őrálló, hűséges leánya van. Az egyik a nyugati határszélen: Sopron, a Civitas fidelissima, a másik az északkelet kapusa: Sátoraljaújhely, amely éppúgy megérdemli ugyanazt a kitüntető címet, mert legnehezebb óráiban és ijesztő szorongattatás közt éppen olyan szívósan állott ellen a cseh inváziónak, mint Sopron az osztrák Anschluss képtelen gondolatának” (1936). A Magyar kálváriát az Országos Szepesi Szövetség kezdeményezte a bibliai kálvária mintájára 1935-ben. A kálvária egyes állomásai a történelmileg nevezetesebb, elszakított 14 város lettek. A későbbiek során kiegészítették, ma 30 határon túli város emléktáblája és verse szerepel a kálvárián. A szerpentinen később kialakították az Anyák terét, a Szár-hegy csúcsán pedig helyet kapott az országzászló és Szent István-kápolna (ma pedig már itt van az átcsúszó- és kabinos kötélpálya egyik állomása). 1945 után a kálvária stációi pusztulni kezdtek, a környezet is elhanyagolttá vált. A rendszerváltozást megelőzően újhelyi értelmiségiek kezdeményezték a kálvária felújítását, amely jelenleg társadalmi szervezetek, iskolák és az önkormányzat támogatását és gondoskodását is élvezi.

 

Forrás: A Sátoraljaújhelyen épült magyar kálvária. Hatodik kiadás. Rákóczi Szövetség (2016)

 

 

 

Kép: Balázs Géza

1 hozzászólás

  1. Málnási Ferenc

    Köszönjük ezt a remek fényképekkel társított beszámolót. Diákjaimmal szervezzük a kirándulást, hogy meglátogassuk… Kolozsvár üzenetét visszük.

    Válasz

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

A Nyelvünk és Kultúránk elektronikus változatát – E-Nyék – a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság 2013. október 31-én bejegyezte.
Címünk: H-1072 Budapest, Rákóczi út 38. I/2.
E-mail: anyanyelvi@mnyknt.hu