Legutóbbi hozzászólások

  1. Kiadványaink levélben is megrendelhetők (irodavezeto@mnyknt.hu). Kiadványainkat - ajándékként - igyekszünk eljuttatni a Kárpát-medencében, kisebbségben élő magyarsághoz is.

  2. Gratulálok ez nagyon jó cikk. Méltán tükrözi Katika és Feri fáradhatatlan munkáját, amit a kultúráért, a kisebbségért, a barátságért és…

„vigasztaló-nagy csöndes ének, lélegzete a mindenségnek” Farkas Árpád (1944. április 3–2021. február 7.) emlékére

2021.02.11. csütörtök, 21:08

286 megtekintés

MÁLNÁSI FERENC (Kolozsvár)

 

Ezzel a versével emlékezzünk Farkas Árpád Kossuth-díjas erdélyi magyar íróra, költőre, a Magyar Művészeti Akadémia tagjára, magyartanárra, a Megyei Tükör újságírójára, a Háromszék főszerkesztőjére. Aki „drámai módon ábrázolta az erdélyi magyartalanítás rémes rettenetét ” fogalmazta meg monográfiájában Cs. Nagy Ibolya.  Sütő András hasonlította Kós Károlyhoz „a transzszilván világlátóhoz, aki az erdélyi nagy télben…  próbálta kifelé dudorászni magát meleg kis dalocskák éneklései közben…”

 

Emlékeimből felbukkan a kolozsvári egyetem könyvtára, magyar tanszéke, ahol fiatalkorunk néhány évét együtt töltöttük, az udvaron Oláh Miklós–Nicolaus Olahus szobra köszöntött bennünket, nap mint nap, a tantermekben Márton Gyula, Szabó T. Attila, Szabó Zoltán, Gállfy Mózes, Antal Árpád, Jancsó Elemér, Balogh Edgár jeles professzor urak töltögették tarisznyánkat mindazzal a tudással, amely  életpályánkon segített szolgálni anyanyelvünket, helyt állni, megmaradni. Most  – képzeletben – „Állok a Temetőkertben…,  várja hát őt is kulcsolt ujjak közt billegő virág képében a kegyelet…,   pislogó,  meleg fénye…” Eszembe jut a költő másik verssora: „Erdély szívéből messzi tengerekig láttam, féltettem a lélekkel csordultig megrakott tájat…,   s énekeltem csak félelemből  rettenet ellen…”

„anyaföldem – minden kincsem, és  koloncom  – menekítem…”  vallottad  egy másik versedben,  melyet oly szívesen olvastam, mutattam be diákjaimnak is. Az ő nevükben is búcsúzom, emléked és szellemed köztünk marad, tisztelettel és kegyelettel őrizzük meg emlékedet.

 

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

A Nyelvünk és Kultúránk elektronikus változatát – E-Nyék – a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság 2013. október 31-én bejegyezte.
Címünk: H-1072 Budapest, Rákóczi út 38. I/2.
E-mail: anyanyelvi@mnyknt.hu