Legutóbbi hozzászólások

  1. Kiadványaink levélben is megrendelhetők (irodavezeto@mnyknt.hu). Kiadványainkat - ajándékként - igyekszünk eljuttatni a Kárpát-medencében, kisebbségben élő magyarsághoz is.

  2. Gratulálok ez nagyon jó cikk. Méltán tükrözi Katika és Feri fáradhatatlan munkáját, amit a kultúráért, a kisebbségért, a barátságért és…

Visszaszorul a magyar nyelv

2016.05.27. péntek, 08:43

1 423 megtekintés
VÍZKELETY SZILVESZTER (BUDAPEST)


Észt, lengyel, székelyföldi romániai és magyar nyelvészek, illetve politikusok tartottak közép-európai nyelvstratégiai fórumot 2016. május 14-én a Petőfi Irodalmi Múzeumban – a nemzetpolitikai államtitkárság védnökségével – közvetlenül a Magyar Nyelv és Kultúra Nemzetközi Társaságának éves közgyűlése után. A fő szervezők a magyar nyelvstratégia szorgalmazói (Balázs Géza, Pomozi Péter és Pusztay János) voltak, meghívott előadók: Birute Klaas-Lang, az Észt Nyelvi Tanács elnöke, Karl Pajusalu akadémikus (Tartui Egyetem), Izsák Balázs, a Székely Nemzeti Tanács elnöke, Banczerowski Janusz, az ELTE professzor emeritusa.


alt
Petőfi Irodalmi Múzeum, Vörös Szalon


A Közép-európai nyelvstratégiai fórum kiemelt gondolatai:

* Észtországban 2004 óta van államilag elfogadott, finanszírozott (egyszer már meghosszabbított) nyelvstratégia.

* Észtországban létezik a független Észt Nyelvi Tanács, amely kapcsolatban áll az ország nyelvészeivel, nyelvstratégiai munkát végző, akadémiai szintű szakembereivel.

* Lengyelországban nyelvtörvény és erős akarat szorgalmazza a lengyel nyelv fennmaradását.

alt
Pomozi Péter, Pusztay János
 

* Romániában még a kiterjesztőnek tűnő törvények is korlátozó módon hatnak a nemzetiségi (pl. a magyar) nyelvhasználatra.

* Magyarországon 2014-ben létrejött ugyan a Magyar Nyelvstratégiai Intézet, de kétéves működése nem mutat szervezett tevékenységet, nem dolgozott ki magyar nyelvstratégiát, nem működik együtt a nyelvstratégiát megalapozó és az intézet megalapítását kezdeményező szakemberekkel, elismert nyelvészekkel, nincs nemzetközi kapcsolata, nem látja és ezért nem tudja orvosolni a problémákat. Így a 2014. III. 4-i kormányrendeletben foglalt alapvető nemzetstratégiai feladatainak sem tud megfelelni.

* A kisebb finnugor népek nyelvi helyzete tragikus képet mutat; nemes feladat lenne Magyarországnak szerepet vállalnia a rokon nyelvek fennmaradásában (például terminológiai és anyanyelvű tankönyvfejlesztéssel).

alt
Birute Klaas-Lang, az Észt Nyelvi Tanács elnöke, Karl Pajusalu akadémikus, egyetemi tanár, Tartui Egyetem, Banczerwoski Janusz, professzor emeritus


* Minden jó szándékú törekvés ellenére a magyar nyelv visszaszorulása (szórványosodás, kétnyelvűvé válás, nyelvfeladás) 25 év alatt folyamatos, több milliós. Különböző statisztikák összevetésével megállapítható, hogy 2060 körül Székelyföldet és Csallóközt nem számítva megszűnik a magyar nyelv használata a határokon túl, de jelentősen visszaszorul Magyarország területén is.

* A magyar nyelvet beszélők számának csökkenése jelentősen meghaladja a népességcsökkenés számát, ennek oka, hogy a beszélők nagy számban hagyják el a magyar nyelvet, nem tartják fontosnak a magyar nyelvet és kultúrát, s ez végső soron identitásváltáshoz vezet.

* Az anyaországi és a határon túli magyarság szakmai kommunikációjának biztosítása érdekében szükség van magyar-magyar terminológiai kutatásokra.

alt
Izsák Balázs, a Székely Nemzeti Tanács elnöke, Balázs Géza
 

* A nyelvstratégiai fórum az észt modell szellemében ciklusokra bontott, modern nyelvstratégiával, megújított, vonzó nyelvművelő programokkal, s a tragikus létszámcsökkenést megakadályozó disszimilációs programmal – melynek része a hatékony presztízstervezés is – tudja elképzelni a magyar nyelv fennmaradását.


A fórum végén bemutatták a Jelentés magyar nyelvről 2010-2015. című kötetet, amelyben tanulmányokban elemzik és szójegyzékekben mutatják meg a mai magyar nyelv állapotát. A kötet elején nyelvi ügyekben ajánlások találhatók a döntéshozók számára. A modern magyar nyelvstratégia következő fontos eseménye lesz a június 15-én Sátoraljaújhelyen kezdődő nyelvésztábor, ahol további megrázó és éles kijelentésekre lehet számítani.

A fórum a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával, az Inter Nonprofit Kft. szervezésében valósulhatott meg.

Fényképek: Manyszi

A rendezvényről készült további képek megtekinthetők az e-nyelv.hu képtárában.


Kapcsolódó nyilatkozatok, elemzések:

Pomozi Péter: Nyelvstratégia – Mérgezett szavak. Hány magyar lesz 2060 után? Magyar Idők, Lugas, 2016. május 14. 13. old.

Pusztay János: Fenyeget a kétfélnyelvűség a külhonban. E-NYÉK

Présház.eu: Közép-európai nyelvstratégiák fordulat előtt. (Beszélgetés Balázs Gézával.) E-Nyelv Magazin

Gecse Géza—Tóth Szilárd: Nyelvművelők összefogása. E-Nyelv Magazin

Balázs Géza szerk.: Jelentés a magyar nyelvről 2010—2015. IKU-Inter Nonprofit Kft., Budapest, 2016.

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

A Nyelvünk és Kultúránk elektronikus változatát – E-Nyék – a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság 2013. október 31-én bejegyezte.
Címünk: H-1072 Budapest, Rákóczi út 38. I/2.
E-mail: anyanyelvi@mnyknt.hu