Legutóbbi hozzászólások

  1. Azt tanultam Mestereimtől: A. Jászó Annától, Békési Imrétől, B. Fejes Katalintól, Bozsik Gabriellától, Büky Lászlótól, Deme Lászlótól, Dobcsányi Ferenctől, Keszler…

  2. Az én névadóm, Forray Tamás, 25. Losonci Gyalogezred őrmestere a másik podmeleci temető 32. sírjában van eltemetve két másik hősi…

Zamárdi szabadegyetem, 2022

2022.09.26. hétfő, 11:25

172 megtekintés

2021-ben rendeztük meg a nulladik zamárdi szabadegyetemet a népi irodalom témájában. A rendezvény díszvendége Salamon Konrád történész volt. 2022-ben következett az első: a Valósághajlítás, amelyre már a szervezőkön, a Bolyai Önképző Körön, a Magyar Nyelv és Kultúra Nemzetközi Társaságán kívül Zamárdi érdeklődő lakossága is meghívást kapott. A szabadegyetem témája és címe: Valósághajlítás – magát a szót a szemközti Pannon Egyetem rektora, Gelencsér András használta nemrégiben, a szabadegyetem díszvendége, Korzenszky Richárd pedig ugyancsak a „túlpartról”, a tihanyi apátságból érkezett.

– Gelencsér András nagy port felvert interjújában arról beszélt, hogy a Föld védelme terén elkéstünk, mert ma is folyamatos a „valósághajlítás”, azaz az alternatív valósággyártás, „már nem tudjuk visszafordítani ezeket a folyamatokat, a civilizációnk néhány évtizeden belül összeomlik”

– Korzenszky Richárd atya, a tihanyi apátság emeritus perjele a túlpartról beszélt: Hol van a túlpart? Hol van a valóság? Van tőlem független valóság, nem tapintható dimenzió, amit nem hajlíthatok, mert van. Az egyetemi hallgatók Richárd atya előadását azért értékelték, mert nem állított, hanem kérdezett, s rávilágított olyan dolgokra, amelyekről csak nagyon ritkán beszélünk.

– Balázs Géza egyetemi tanár, a szabadegyetem ötletadója bevezető előadásában a tudománymívelés és tudománymímelésről formáiról, erőszakos követelményeiről (tudománymetria) beszélt, amely nagyban torzítja a tudományt, s ezzel a valóságot. Tudományvallás, szekuláris miszticizmus van kialakulóban, egyes tudományokban, tudományos iskolákban, egyetemeken – időpocsékolás, köldöknézés, ködevés folyik. A klímakatasztrófa kifejezés és jelenség kapcsán ütköztette a pro és kontra érveket, s előadását azzal zárta, hogy van olyan nézet: a klímakatasztrófa elmarad.

– Arató Balázs egyetemi docens és Jancsó András PhD-hallgató (KRE) Böckenförde liberális-konzervatív német vallásfilozófus gondolatiságát, életelvét mutatta be (a jellegzetes paradoxonokat), amelyek egészen sajátságosan az európai igen-nem gondolkodásban. Elmondták, hogy Böckenförde is egy, a Bolyaihoz hasonló szabadegyetemen kapott indíttatást.

– Györffy Gábor egyetemi docens (BBTE) bemutatta a Föld torzított médiatérképét, eszerint egyes földrészek, országok és persze témák nem is léteznek.

– Bartal Csaba, a Múlt-Kor történelmi magazin főszerkesztője történelmi tévhitekről beszélt: anekdotikusan a maja világvégével kezdve és a gyilkos nyulakkal befejezve. (Részletek a következő magazinokban.)

– Gózon Ákos, az Élet és Tudomány és a Természet Világa főszerkesztője próbára tette a hallgatóságot: a szerkesztőségbe beküldött kérelmek alapján kellett eldönteni, hogy a lap foglalkozni kíván-e egy adott témával. Kiderült, hogy az ismeretterjesztés nem mindig hatékony, például a pandémia idején a helyét átvette a polgári védelem.

– Kenyeres Zoltán, az EKKE adjunktusa konkrét példákon ismertette az internetes átverést. Gondoljunk erre, ha rejtélyes címekkel, sürgetéssel, furcsa e-mail-címekkel találkozunk.

– Dr. Minya Károly (Nyíregyházi Egyetem) a valósághajlítás sajátos, nyelvi módjáról szólt: a nyelvi babonákról, amelyek ellen lassan csaknem száz éve küzdenek a nyelvészek.

– Babcsány András informatikus mérnök (DUE) a képkitöltő programok mintájára készült szövegíró programot mutatott be – jó lesz vigyázni, mert hamarosan így készülnek a szövegek.

A Bolyai Önképző Műhely A hetedik! című tanulmánykötetének alkotói beszéltek a műhelybeli indíttatásról, emlékekről (Filep Tamás, Vikár Míra, Juhász Zoltán, András, Héra Bálint, Tabi Norbert, Rácz Márk, Paár Ádám), majd pedig az újonnan fölvett Bolyai-hallgatók átvehették a felvételről szóló oklevelüket.

Az idei szabadegyetemen mintegy negyvenen vettek részt, Nyíregyházától Sopronig, illetve érkeztek érdeklődők Romániából és Ausztriából is. A nyilvános Zamárdi szabadegyetem 2023 szeptember végén folytatódik. Az MNYKNT a partiumi szabadegyetemmel (július) a romániai-kelet-közép-magyarországi régió, a zamárdi szabadegyetemmel (szeptember) a nyugat-magyarországi régió számára kínál kulturális-tudományos programot.

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

A Nyelvünk és Kultúránk elektronikus változatát – E-Nyék – a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság 2013. október 31-én bejegyezte.
Címünk: H-1072 Budapest, Rákóczi út 38. I/2.
E-mail: anyanyelvi@mnyknt.hu