Legutóbbi hozzászólások

  1. Kiadványaink levélben is megrendelhetők (irodavezeto@mnyknt.hu). Kiadványainkat - ajándékként - igyekszünk eljuttatni a Kárpát-medencében, kisebbségben élő magyarsághoz is.

  2. Gratulálok ez nagyon jó cikk. Méltán tükrözi Katika és Feri fáradhatatlan munkáját, amit a kultúráért, a kisebbségért, a barátságért és…

Anyanyelvi Konferenciáink

2008.11.28. péntek, 15:20

4 729 megtekintés
A Magyar Nyelv és Kultúra Nemzetközi Társasága eredetileg Anyanyelvi Konferencia néven született meg. (Szervezetünk megalakulásáról, eddig eltelt több mint harminc esztendős múltjáról Történetünk című fejezetünkben olvashat részletesebben.) Kezdetben a Magyarok Világszövetsége szervezeti keretében működött, mintegy mozgalomként, a magyarországi és a korabeli politikai helyzet következtében csak magyarországi és a nyugati szórványban élő magyar tudósok (nyelvészek, irodalomtörténészek, zenetudósok), művészek, írók, költők, egyházi és egyesületi vezetők irányításával, közreműködésével. Munkáját választmány irányította, s négyévente tartottak nagyobb összejövetelt Anyanyelvi Konferencia elnevezéssel.
A magyarországi rendszerváltást követően 1992-ben, az esztergomi közgyűlésén lett önálló társadalmi szervezetté, egyesületté: Anyanyelvi Konferencia A Magyar Nyelv és Kultúra Nemzetközi Társasága nevet választva. 1966-ban, Egerben – folytatva a magyar kultúra terjesztésének egészére való törekvésből fakadó megújulást szervezetünk A Magyar Nyelv és Kultúra Nemzetközi Társasága Anyanyelvi Konferencia névvel határozta meg magát. 2000-ben, Marosvásárhelyen pedig a közgyülés határozata értelmében szervezetünk meghatározása: A Magyar Nyelv és Kultúra Nemzetközi Társasága (társadalmi szervezet, egyesület), amely ötévente tart közgyűlést, amely a Társaság legfelsőbb döntő és ügyintéző fóruma. Ezzel egyidejűleg rendezi meg a soron következő Anyanyelvi Konferenciát is, amelyen pedig áttekinti a magyar nyelv és kultúra, a magyar önazonosság megőrzésének és fejlesztésének Magyarországi határokon túli helyzetét.

Normal 0 21 false false false HU X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4

Anyanyelvi Konferenciák

 

Az Anyanyelvi Konferencia első korszaka (1970–1992)

 

I. Anyanyelvi Konferencia, Budapest-Debrecen (KLTE), 1970. augusztus 1-15.

II. Anyanyelvi Konferencia, Szombathely, 1973.

III. Anyanyelvi Konferencia, Budapest, 1977.

IV. Anyanyelvi Konferencia, Pécs, 1981. augusztus 2-8.

V. Anyanyelvi Konferencia, Veszprém, 1985.

VI. Anyanyelvi Konferencia, Kecskemét, 1989.

VII. Anyanyelvi Konferencia, Esztergom, 1992.

 

 Az Anyanyelvi Konferencia – A Magyar Nyelv és Kultúra Nemzetközi Társasága második korszaka (1992–2012)

 

VIII. Anyanyelvi Konferencia, Eger, 1996.

IX. Anyanyelvi Konferencia, Marosvásárhely, 2000.

X. Anyanyelvi Konferencia, Révkomárom, 2005.

XI. Anyanyelvi Konferencia, Budapest, 2006. augusztus 18.

XII. Anyanyelvi Konferencia, Makkosjánosi (Beregszász mellett), 2010.

 

XIII. Anyanyelvi Konferencia, Budapest-Nyíregyháza (tervezett, 2015. május)

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

A Nyelvünk és Kultúránk elektronikus változatát – E-Nyék – a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság 2013. október 31-én bejegyezte.
Címünk: H-1072 Budapest, Rákóczi út 38. I/2.
E-mail: anyanyelvi@mnyknt.hu