Legutóbbi hozzászólások

  1. Azt tanultam Mestereimtől: A. Jászó Annától, Békési Imrétől, B. Fejes Katalintól, Bozsik Gabriellától, Büky Lászlótól, Deme Lászlótól, Dobcsányi Ferenctől, Keszler…

  2. Az én névadóm, Forray Tamás, 25. Losonci Gyalogezred őrmestere a másik podmeleci temető 32. sírjában van eltemetve két másik hősi…

Kell egy csapat – a nyelvstratégiához is

2015.05.30. szombat, 11:43

1 983 megtekintés
A húsz éve formálódó magyar nyelvstratégiát is taglalták a XIII. Anyanyelvi Konferencián Nagyváradon. A hozzászólók – akik a világ minden részéből érkeztek – nemcsak nyelvstratégia, hanem nemzetstratégia kikristályosítására is biztatták, bátorították az elnökséget.

alt
 

Az 1970-ben egyfajta összmagyar nemzeti intézményként elindított Anyanyelvi Konferencia – amely többek között Kodály Zoltán, Illyés Gyula, Bárczi Géza, Nagy Károly együttes kezdeményezésére jött létre a pártállamban – a világban szétszóródott magyarok művelődési összefogását, nemzeti azonosságának megőrzését, sőt fejlesztését segíti. A szervezet elnöke volt többek között Bárczi Géza akadémikus, Lőrincze Lajos professzor. 2012 óta Balázs Géza nyelvészprofesszor tölti be az elnöki tisztet, őt május 15-én Nagyváradon e tisztségében megerősítették.


Az Ausztráliából, az Egyesült Államokból, a Kárpátaljáról és a földkerekség minden sarkából jött hozzászólók fontosnak mondták a kivándoroltak harmadik nemzedékének, és a most kivándorlók gyermekeinek „megszólítását”.


A nagyváradi közgyűlésen a két alelnök – Moritz László és Pusztay János – mellett tiszteletbeli alelnöknek választották Dupka Györgyöt a Kárpátaljáról, Hódi Évát a Délvidékről, Kolár Pétert a Felvidékről, Magyari Sárát Erdélyből – a Partiumból -, Romhányi Lászlót Nagy-Britanniából. Tiszteletbeli elnökségi tag lett sok más kiválóság között Hujber Szabolcs Belső-Magyarországról, Kántor Lajos Erdélyből, Hódi Sándor a Délvidékről, Csicsely Tamás a Várvidékről, Papp László az USA-ból, valamint más kiválóságokat a földgolyó számos pontjáról.


A Présház. Eu hírportál megkérdezte Balázs Gézát, a konferenciákat szervező Magyar Nyelv és Kultúra Nemzetközi Társaságának elnökét: A magyar nyelvstratégia kimunkálásához kialakítható-e olyan öt-tíz fős tudóscsapat, amely képes elviselni az ezzel a feladattal járó stresszt, a gúnnyal elegy bírálatokat?


A professzor elmondta:


– Valaki kikutatta, hogy éppen húsz éve, 1995-ben tettem javaslatot a magyar nyelvstratégiára – az MTA Magyar Nyelvi Bizottságában. Javaslatom lényege a magyar nyelvvel kapcsolatos cselekvések megtervezése, összehangolása, és módszeres kivitelezése. Például olyan kérdésekben,  hogy vonzó és megtartó legyen a magyar kultúra és nyelv, folyamatosan fejlődjenek a szaknyelvek, közérthetőbbé váljon a hivatali nyelv. Ezt csak intézményes alapon lehet elérni. Azóta folyamatosan ezen „ügyködöm”. A kormány felismerve a nyelvstratégia lényegét 2014-ben (a mi javaslatunkra és programunkkal) létrehozta a Magyar Nyelvstratégiai Intézetet. Nagyon örültem. Annak már kevésbé, hogy működésük nem gyakorlatias, nincsenek benne a magyar nyelvi kultúra közéletében. Ezért kénytelen vagyok tovább működtetni a kutatócsoportot, s mindazt a tevékenységeket, amelyeket húsz éve folyamatosan végzünk (kiadványok, előadások, pályázatok, nyelvi tanácsadás). Több civil egyesület vezetőjeként mindent elkövetek egy átfogó anyanyelvi-kulturális mozgalom, egy valódi nyelvstratégia megvalósításáért. Hogy közben vannak ellendrukkerek? Ez természetes, de már régen nem hallom a hangjukat. Vagy elhalkultak, vagy egyszerűen nem érik el az ingerküszöbömet. Aki alkotó- és cselekvőmunkára szánja el magát, vegye természetesnek a kritikát, sőt a gúnyolódást is, és dolgozzon bátran tovább. Csak azzal foglalkoznak ugyanis, aki „cselekszik”, aki él. Napról napra átélem azt az örömöt, hogy közösségben, és már nem csak öt-tíz fős közösségben, hasznosan tevékenykedhetek a magyar nyelvért és kultúráért.


Forrás:
Présház.eu

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

A Nyelvünk és Kultúránk elektronikus változatát – E-Nyék – a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság 2013. október 31-én bejegyezte.
Címünk: H-1072 Budapest, Rákóczi út 38. I/2.
E-mail: anyanyelvi@mnyknt.hu