Legutóbbi hozzászólások

  1. Az én névadóm, Forray Tamás, 25. Losonci Gyalogezred őrmestere a másik podmeleci temető 32. sírjában van eltemetve két másik hősi…

  2. Kedves Professzor Úr! Köszönöm! Hálával gondolok és is Önre. Nekem küldött írását a Beszéd - nyelv - játék c. írásomről…

A magyar kultúra napja Kárpátalján

2018.02.13. kedd, 11:46

826 megtekintés

MORITZ LÁSZLÓ (BUDAPEST, BEREGSZÁSZ, MUNKÁCS) 

2018. január 18. és 19. között emlékeztek meg a magyar kultúra napjáról Beregszászon és Munkácson, a Himnusz megírásának 180. és Kölcsey Ferenc halálának 195. évfordulója  alkalmából.

Beregszászon a Magyar Értelmiségek Kárpátaljai Közössége (MÉKK) elnöke, dr. Dupka György vezetésével emlékeztek  és koszorúztak Kölcsey Ferenc emléktáblájánál, annak a postaépültnek a falán, ahol Kölcsey Ferenc, Szatmárcsekéről begyalogolva, beszekerezve leveleit feladta, közel kétszáz éve.  A szép számmal egybegyűlt beregszászi magyaroknak rövid beszédet mondott  Beke A. Mihály Magyarország beregszászi konzulja,  Pocsai Vince, református lelkipásztor a Magyar Kultúra Lovagja, valamint Moritz László alelnök a Magyar Nyelv és Kultúra Nemzetközi Társasága képviseletében.

Délután kezdődött a Beregszászi Értelmiségi Fórum 2018 nevű rendezvény a beregszászi Európa–Magyar Házban. Vitaindítóként, távollétében felolvasták, Pomogats Béla írását a Himnuszról. A vitában többen felszólaltak, értékelve a magyar kultúra napja, valamint a Himnusz  óriási jelentőségét a magyar nemzet életében, majd sor került a díjak, kitüntetések átadására (kárpátaljai nívódíjak, az Együtt Nívódíj, a Magyar Nyelv és Kultúra Nemzetközi Társasága és a Kárpátaljai Magyar Művelődési Intézet oklevelei).  Zenés irodalmi összeállítással, könyvbemutatóval, képzőművészeti kiállítással folytatódott a fórum.

Másnap, január 19-én a munkácsi várban  Mátyás király emléktáblájánál koszorúzott az UMDSZ és KMMI.  A 2018-as Mátyás király évet méltatta beszédében Dupka György, a MÁKK elnöke.  Az MNYKNT nevében Moritz László alelnök beszélt nagy királyunk kolozsvári születésének körülményeiről és a kolozsvári Mátyás királyt és vezéreit megörökítő , az UNESCO oltalma alatt álló, Fadrusz szoborcsoportról. Az emléktáblára került az MNYKNT koszorúja is.

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

A Nyelvünk és Kultúránk elektronikus változatát – E-Nyék – a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság 2013. október 31-én bejegyezte.
Címünk: H-1072 Budapest, Rákóczi út 38. I/2.
E-mail: anyanyelvi@mnyknt.hu