Legutóbbi hozzászólások

  1. Azt tanultam Mestereimtől: A. Jászó Annától, Békési Imrétől, B. Fejes Katalintól, Bozsik Gabriellától, Büky Lászlótól, Deme Lászlótól, Dobcsányi Ferenctől, Keszler…

  2. Az én névadóm, Forray Tamás, 25. Losonci Gyalogezred őrmestere a másik podmeleci temető 32. sírjában van eltemetve két másik hősi…

A magyar nyelvemlékek „textilbe álmodója”

2018.06.05. kedd, 18:53

1 098 megtekintés

Meghalt Csete Ildikó Magyar Örökség-díjas textilművész, a magyar nyelvemlékek „textilbe álmodója”. 2018. május 18-án búcsúztatták a Farkasréti temetőben.

Csete Ildikó 1940-ben született Sátoraljaújhelyen. 1959-től a Magyar Iparművészeti Főiskola hallgatója. 1961-től a Goldberger Textilgyár tervezője. 1974-től haláláig egyéni művész. Kézzel készített munkáit a természetközeliség, a népművészet kincsestára és a magyarság szolgálatának igénye jellemezte. Kiemelkedő munkái közé tartozik a rovásírásos Szent István intelmei falikárpit-sorozat, az Ópusztaszeri Nemzeti Történelmi Emlékpark kápolnáját díszítő zászlói, a Petőfit, Széchenyit, Kossuthot, Klebelsberget és mások arcát, gondolatait megjelenítő képei, vadludas, búzás, kapros, írásos, tulipános textilkompozíciói, az Ómagyar Mária-siralom szövegét, valamint a Halotti Beszéd-et megidéző vásznai, miseruhái és oltárterítői. Alkotásai férje, Csete György építész templomai mellett középületekben és közgyűjteményekben is megtalálhatók. A Tihanyi alapítólevet megjelenítő kárpitja A Magyar Nyelv Múzeumába került. Balázs Géza nyitotta meg 2005. május 15-én Sárospatakon Csete Ildikó Pannon-tengeri töredékek című kiállítását, valamint 2011. november 12-én Csete Ildikó és Csete György kiállítását Orosházán, a Városi Galériában.

(Manyszi-infó)

Forrás:

Balázs Géza: A Pannon-tengeri töredékek: http://www.napkut.hu/naput_2005/2005_05/065.htm

Balázs Géza: Csete Ildikó és Csete György orosházi kiállításáról. Bárka, 2012/4. 95-97.

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

A Nyelvünk és Kultúránk elektronikus változatát – E-Nyék – a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság 2013. október 31-én bejegyezte.
Címünk: H-1072 Budapest, Rákóczi út 38. I/2.
E-mail: anyanyelvi@mnyknt.hu