Legutóbbi hozzászólások

  1. Múlhatatlan tisztelettel, figyelemmel és érdeklődéssel voltam, vagyok és maradok POMOGÁTS BÉLA professzor úr személye és életműve iránt. Professzor Úr bölcs…

A nemzet aranya: Zamárdiban

2022.08.21. vasárnap, 11:52

141 megtekintés

BALÁZS GÉZA (ZAMÁRDI)

Nemrégiben a zamárdi Rétföld utcai avarsír-feltáráson előkerült egy értékes aranypénz, amelyet rögtön – igaz idézőjelesen – a „nemzet aranyának” neveztek el. Előbb a feltárásról, azután a nemzet aranyáról.

A híradás szerint (nyelvhelyességi és helyesírási javításokkal): „Aranylelet bukkant elő egy avar kori sírból Zamárdiban. Az érem valószínűleg annak az aranyadónak volt a része, amit Bizánc fizetett a béke fejében az avar kagánnak. Az aranyleletet a Kárpát-medence legnagyobb avar kori (6-8. század) temetőjében, Zamárdiban találták. A feltárását 1972-ben kezdték meg a régészek. Az elmúlt években több mint 2800 sírt találtak, további 2000 még feltáratlan… Szakemberek a közösségi oldalon arról számoltak be, hogy idén is folytatódott Zamárdiban a Rétiföldek avar kori régészeti ásatás. 43 avar kori sírból (i. sz. 600-630) került elő értékes régészeti lelet. Találtak bronz lemezekkel díszített favödröket, aranyozott bronz övdíszt és kerámia edényeket is. De mindezek közül a legérdekesebb a „nemzet aranya”. (A régészek szerint) a pénzérem, egy 616-625 között vert, Bizánc valamelyik verdéjében készült, arany, könnyű solidus. Heraclius és Heraclius Constantinus aranypénze volt, a két oldalán az uralkodók láthatók. Az aranylelet egy 35-45 évesen meghalt férfi mellett volt a sírban. Különlegessége, hogy a pereméről kisebb darabokat levágtak, amiből talán a férfi asszonyának készíttetett ékszert. Valószínűleg annak a nagy mennyiségű aranyadónak volt a része, amit Bizánc fizetett a béke fejében az avar kagánnak.” (Krausz Andrea írása nyomán)

A régészek három ló-lovas sírt is feltártak. A díszes lószerszámokkal díszített lovakat a halott lábához külön gödörbe temették.

De miért írják, hogy a „nemzet aranya”? A nemzet aranya (eredeti cím: National Treasure) 2004-ben bemutatott amerikai történelmi és kalandfilm (rendezte: Jon Turteltaub). A film az Amerikai Egyesült Államok történelmi ereklyéiről szól. (Folytatása a 2007-ben megjelent A nemzet aranya: Titkok könyve).

Pontosan hol találták meg Zamárdiban a „nemzet aranyát”? Zamárdit főleg a nagy kiterjedésű nyaralótelepről ismerik. A 70-es út somogyi, dombos oldalán fekszik a falusisas város, amelynek Fő utcája fölött, az egykori papi földek helyén húzódik meg a Rétföld utca. Innen csodálatos kilátás nyílik az egész Balatonra: és pont itt volt az avarok legnagyobb Kárpát-medencei temetője. Sok új ház épül itt, s előtte régészeti feltárást végeznek. Milyen jó lenne, ha a zamárdi avar kori település méltó emlékhelyet is kaphatna.

Kép: MNYKNT

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

A Nyelvünk és Kultúránk elektronikus változatát – E-Nyék – a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság 2013. október 31-én bejegyezte.
Címünk: H-1072 Budapest, Rákóczi út 38. I/2.
E-mail: anyanyelvi@mnyknt.hu