Legutóbbi hozzászólások

  1. Kedves Professzor Úr! Köszönöm! Hálával gondolok és is Önre. Nekem küldött írását a Beszéd - nyelv - játék c. írásomről…

  2. Hálás vagyok Málnási Ferenc professzor úrnak ezért a tisztelgő, megemlékező, mindeközben a magyartanári tanítási gyakorlatot is megtámogató írásáért. Méltó ez…

A magyar cserkészet az emigrációban 1945 és 1956 között

2009.04.03. péntek, 12:05

3 306 megtekintés
Egyensúlykényszer
Marosvári Attila
A magyar cserkészet az emigrációban 1945 és 1956 között
Ez a könyv az 1945-ös magyar emigráció máig legfontosabb és legnagyobb hagyományokkal rendelkező ifjúságneveléssel foglalkozó szervezete, a Külföldi Magyar Cserkészszövetség történetének első szakaszát dolgozza fel.
A menekülttáborokban meginduló cserkészmunka nem volt előzmények nélküli, hiszen a mozgalom társadalmi szerepvállalásának gyökerei az 1910-es, majd – újjászervezését követően – az 1920-as évekre nyúltak vissza. Baden Powell jellemépítő alapelvei: Isten, a haza és az embertársak iránti kötelességteljesítés eszményei hamar termékeny táptalajra találtak Magyarországon, s ez számos kiváló nevelő munkája révén világszerte elismert teljesítményt nyújtó szervezet megteremtését tette lehetővé.
Amivel el tudtak indulni, az a hagyomány, az otthon megszerzett tudás és tapasztalat volt, amelyet menekültként vagy hadifogolyként hazájukból magukkal tudtak vinni. Egy ideig az otthoni cserkészettel párhuzamosan, majd annak erőszakos felszámolását követően egyedül végezték tovább az emberebb ember – magyarabb magyar gondolatkörével kifejezhető jellemépítő munkájukat. Tevékenységükkel olyan űrt töltöttek be, melynek hiánya erőteljesen gyöngítette volna az amúgy is széttagolt magyar emigrációt.
Az 1945 és 1956 közötti évtized minden nehézsége ellenére az emigrációs cserkészet hősi korszaka volt, amely mind gondolati, mind pedig szervezeti téren a mai tevékenység szinte valamennyi feltételét és irányát megalapozta. A mozgalom akkor kijelölt működési koordinátarendszere érdemi változtatást azóta sem igényelt. Az akkori alapítók döntéseinek hatékonyságát és megalapozottságát sok ezer, a szövetség csapataiban nevelődő volt és mai cserkész igazolja. A korszak tényszerű feltárásán túl ezért könyvünkkel az emigrációs magyar cserkészet életrehívóinak teljesítménye előtt is tisztelegni szeretnénk.
Könyvadatok
420 oldal
Magasság: 23 cm
Szélesség: 15,4 cm
Kötés: puha
A könyv ára: 3490 Ft + postaköltség, utánvéttel

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

A Nyelvünk és Kultúránk elektronikus változatát – E-Nyék – a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság 2013. október 31-én bejegyezte.
Címünk: H-1072 Budapest, Rákóczi út 38. I/2.
E-mail: anyanyelvi@mnyknt.hu