Legutóbbi hozzászólások

  1. Múlhatatlan tisztelettel, figyelemmel és érdeklődéssel voltam, vagyok és maradok POMOGÁTS BÉLA professzor úr személye és életműve iránt. Professzor Úr bölcs…

  2. A honlapon ezt a mondatot olvastam: „2021-2022-ben a Trianon-kislexikonból 5000 példányt sikerült társszervezeteken, alapítványokon, egyesületeken, egyetemeken keresztül eljuttatni a Kárpát-medence…

A megmaradás esélyei

2009.04.03. péntek, 12:10

3 109 megtekintés
A megmaradás esélyei
Péntek János
A megmaradás esélyei
Anyanyelvű oktatás, magyarságtudomány, egyetem Erdélyben
„Bár a század- és az ezredforduló küszöbéhez értünk, még mindig nem tudjuk: a nyilvánvaló esélyeken kívül tartogat-e más biztatót is számunkra a jövő? Hol a bénító, lemondó pesszimizmust tapasztaljuk, érezzük magunk körül, hol azt az infantilis optimizmust, amely arra számít, hogy tőlünk függetlenül, a részvételünk nélkül is jóra fordul, jó irányba terelődik a nemzet és a nemzeti közösségek sorsa.
Az égi csodákba kapaszkodunk, új mítoszainkba: Európába, az integrációba, a demokráciába. A 20. Század is tele volt csodavárással, illúzióval, optimizmussal és folyamatosan minden nemzedéknek csalódnia kellett, újabb és újabb traumákat kellett megélnie. Az anyaország határain kívül élő nemzeti közösségeknek elsősorban azt, hogy kívül rekedve alárendelt helyzetbe kerültek, és hogy az új helyzet sokféle kényszerében, szorításában megmaradásuk is bizonytalanná vált.
Ennek a könyvnek az írásai arról szólnak, hogy elsősorban az anyanyelvű oktatásban, az iskolában teremthetjük meg a megmaradás, a jövő feltételeit.
Kolozsvár, 1999”
(Részlet az előszóból)
Könyvadatok
200 oldal
Magasság: 21 cm
Szélesség: 14,8 cm
Kötés: puha
A könyv ára: 880 Ft + postaköltség, utánvéttel

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

A Nyelvünk és Kultúránk elektronikus változatát – E-Nyék – a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság 2013. október 31-én bejegyezte.
Címünk: H-1072 Budapest, Rákóczi út 38. I/2.
E-mail: anyanyelvi@mnyknt.hu