Legutóbbi hozzászólások

Magyarok között a nagyvilágban

2009.04.03. péntek, 12:11

2 611 megtekintés
Magyarok között a nagyvilágban
Pomogáts Béla
Magyarok között a nagyvilágban
Minden esztendőben több alkalommal is körbejárom a Kárpát-medencét: többnyire a Magyar Nyelv és Kultúra Nemzetközi Társasága Anyanyelvi Konferencia küldetésében, annak elnökeként. Járok Kolozsvárra tudományos és irodalmi konferenciákra, Ungvárra értelmiségi találkozókra, Kassára a Kazinczy Ferenc és Fábry Zoltán Napok, Szabadkára a Kosztolányi Dezső Napok összejöveteleire, rendszeresen részt veszek a komáromi, beregszászi, marosvásárhelyi, székelyudvarhelyi, nagyváradi, lendvai, eszéki magyar kulturális szervezetek találkozóin, tanári továbbképző tanfolyamokon vagy éppen ifjúsági kollégiumokon, táborozásokon ezek előadójaként. De többször voltam jelen bécsi, párizsi, londoni, hollandiai magyar irodalmi és kulturális konferenciákon, a Pax Romana és az Európai Magyar Protestáns Szabadegyetem tanulmányi napjain; 1985-ben, 1992-ben és 1998-ban az észak-amerikai kontinensre is eljutottam az ottani magyar szervezetek meghívottjaként.
Volt alkalmam arra is, hogy ismeretséget kössek nem magyar írókkal, tudósokkal. Mindenütt tapasztaltam, hogy a párbeszédnek, a szóértés készségének jövője van. és a népe történelmi igazságait higgadt módon előadó magyar nemcsak hallgatóra, hanem bizonyos rokonszenvre is talál.
Engesztelő utazások ezek a Kárpát-medencében tett körutak. Most is jóleső emlékek futnak át az elmémen és a szívemen: egy kolozsvári beszélgetés magyar írókkal a helyi írótársaság klubjában, egy galántai vacsora baráti asztalnál a Csemadok ottani vezetőivel, egy találkozó a kárpátaljai Visken a magyar iskola növendékeivel, egy eszmecsere a felsőőri magyar plébánián. Vagy csupán csendes beszélgetés a messzi városok felé rohanó kocsiban útitársaimmal arról, miként lehetne egy ifjúsági kollégiummal, egy gyermektáborral, egy gyermeklappal elérni, hogy a nehezen visszaszerzett magyar iskolákat ismét élet töltse meg…
(Részletek a szerző bevezető írásából)
Könyvadatok:
270 oldal
Magasság: 235 mm
Szélesség: 166 mm
Kötés: puha
A könyv ára: 2100 Ft + postaköltség, utánvéttel
ELFOGYOTT

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

A Nyelvünk és Kultúránk elektronikus változatát – E-Nyék – a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság 2013. október 31-én bejegyezte.
Címünk: H-1072 Budapest, Rákóczi út 38. I/2.
E-mail: anyanyelvi@mnyknt.hu