Legutóbbi hozzászólások

  1. Azt tanultam Mestereimtől: A. Jászó Annától, Békési Imrétől, B. Fejes Katalintól, Bozsik Gabriellától, Büky Lászlótól, Deme Lászlótól, Dobcsányi Ferenctől, Keszler…

  2. Az én névadóm, Forray Tamás, 25. Losonci Gyalogezred őrmestere a másik podmeleci temető 32. sírjában van eltemetve két másik hősi…

Magyarok Latin-Amerikában

2009.04.03. péntek, 12:13

2 875 megtekintés
Magyarok Latin-Amerikában
Torbágyi Péter
Magyarok Latin-Amerikában
Az elmúlt egy évszázad során számos tanulmány született az argentínai és a brazíliai szórványmagyarságról, a térség többi országában található kisebb közösségek tanulmányozásával azonban korábban senki sem foglalkozott. Ezért ez a könyv e kis magyar közösségek felkutatásának és a rájuk vonatkozó magyarországi források feldolgozásának eredményeit foglalja össze.
Sok latin-amerikai másod-, illetve harmadgenerációs magyar most kezdi felfedezni gyökereit. Hogy az így kialakult újfajta érdeklődést fenntarthassuk, fontos lenne, hogy a szórványközösségek jobban megismerkedhessenek saját és régióbeli társaik történetével. Hiszen egy közösség, amely nem ismeri saját múltját, nem ismerheti saját gyökereit sem, és így az anyaországhoz fűződő kulturális összetartozás élménye sem maradhat fenn vagy éledhet újjá. Ehhez elengedhetetlen lenne az is, hogy az anyaország végre súlyának megfelelően ismerje fel a nyugati szórványmagyarság eme több tízezer fős csoportja iránti felelősségét és a történelem során oly mostoha sorssal megáldott közösség iránti kötelességét.
Ez a könyv egyfajta útmutatóként kíván szolgálni a gyökereit kereső latin-amerikai magyarságnak, és az őket megismerni vágyó hazai olvasóknak. Hogy a tájékozódást megkönnyítsük, az egyes ország-tanulmányokat kronologikusan dolgoztuk fel; a gyarmati kor utazóit, az 1848-as, a századfordulós, a két világháború közti, a második világháború utáni, illetve az 1956-os kivándorlási hullámok nyomán kialakult szervezeti élet sajátosságait külön fejezetekben mutatjuk be.
Részlet a szerző előszavából
Könyvadatok
344 oldal
Magasság: 24 cm
Szélesség: 17 cm
Kötés: puha
A könyv ára: 2900 Ft + postaköltség, utánvéttel

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

A Nyelvünk és Kultúránk elektronikus változatát – E-Nyék – a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság 2013. október 31-én bejegyezte.
Címünk: H-1072 Budapest, Rákóczi út 38. I/2.
E-mail: anyanyelvi@mnyknt.hu