Legutóbbi hozzászólások

  1. Kiadványaink levélben is megrendelhetők (irodavezeto@mnyknt.hu). Kiadványainkat - ajándékként - igyekszünk eljuttatni a Kárpát-medencében, kisebbségben élő magyarsághoz is.

  2. Gratulálok ez nagyon jó cikk. Méltán tükrözi Katika és Feri fáradhatatlan munkáját, amit a kultúráért, a kisebbségért, a barátságért és…

Magyarok az Újvilágban

2009.04.03. péntek, 12:14

2 625 megtekintés
Magyarok az Újvilágban
Várdy Béla
Magyarok az Újvilágban
Amerikás magyarok – milyen sokszor hallottuk már ezt a kifejezést és milyen sokrétű gondolatsor társul hozzá. Mintegy száz esztendeje indult el a kelet-európai népeknek az a nagy mozgása, amely során magyarok tízezrei is fogták a vándorbotot és ki családjával, ki egyedül indult el az ismeretlen messzeségbe, az Újvilágba, hogy annyi pénzt gyűjtsön magának, amivel azután – az eredeti szándék szerint – hazatérve, javíthat családja sorsán. És milyen sok magyar kényszerült politikai okokból elhagyni hazáját a második világháborút megelőzően, majd azt követően, az 1956-os forradalom után, és bizony milyen sok fiatal szökött (mint akkoriban mondtuk: disszidált) Amerikába a rendszer fojtó pangásából menekülve az ezerkilencszázhetvenes-nyolcvanas években…
Különleges könyvet tart most kezében az olvasó: a szerző maga is kivándorló szülők gyermekeként került Amerikába. Ott nőtt fel, ott végezte tanulmányait, ott alapított családot hasonló sorsú magyar család lányát véve feleségül. Történészprofesszorként a tudományos felkészültség, valamint a lehető leggazdagabb forrásanyag birtokában vezet be bennünket, olvasókat az amerikás magyarok különleges világába.
A magyarság történelme sajátos – újvilági – fejezetének máig ható, tárgyszerű tényei és összefüggései, családtörténetek, a legváltozatosabb, gyakorta különleges emberi sorsok, legendák, tragédiák, egyéni és közösségi törekvések, vágyak és álmok meseszerű, ám mégis valóságot mintázó szövetében találjuk magunkat ezt a maga nemében egyedülálló könyvet olvasva.
Könyvadatok
840 oldal
Magasság: 24,3 cm
Szélesség: 17 cm
Kötés: kemény
A könyv ára: 4900 Ft + postaköltség, utánvéttel

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

A Nyelvünk és Kultúránk elektronikus változatát – E-Nyék – a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság 2013. október 31-én bejegyezte.
Címünk: H-1072 Budapest, Rákóczi út 38. I/2.
E-mail: anyanyelvi@mnyknt.hu