Legutóbbi hozzászólások

  1. Azt tanultam Mestereimtől: A. Jászó Annától, Békési Imrétől, B. Fejes Katalintól, Bozsik Gabriellától, Büky Lászlótól, Deme Lászlótól, Dobcsányi Ferenctől, Keszler…

  2. Az én névadóm, Forray Tamás, 25. Losonci Gyalogezred őrmestere a másik podmeleci temető 32. sírjában van eltemetve két másik hősi…

Kiút a csapdából?

2009.04.03. péntek, 12:20

2 836 megtekintés
Kiút a csapdából?
Kiút a csapdából?
Nyelvi és nyelvhasználati jogok a Kárpát-medencében
Az elmúlt években különféle nemzetközi politikai és társadalmi szervezeteknél sorra készültek olyan dokumentumok, amelyek szabályozni kívánják a kisebbségi és a regionális nyelvek használatát. Ezeket az egyezményeket Magyarország is aláírta.
Ezek az okmányok lényegében megteremtették azt a nemzetközi jogi hátteret, amelyre támaszkodva megköttettek azok az alapszerződések, amelyeket Magyarország Ukrajnával, Szlovákiával és Romániával írt alá.
Ha megpróbáljuk felmérni a jogi következményeket, hogy ti. a szomszéd országokban milyen mértékben, milyen módon hajtották végre ezeknek a nemzetközi szerződéseknek és a Magyarországgal aláírt kétoldalú szerződéseknek az idevonatkozó előírásait, akkor az eredménnyel már nem lehetünk elégedettek.
A Magyar Nyelv és Kultúra Nemzetközi Társasága – Anyanyelvi Konferencia felelősséget érez a Magyarország határain túl élő magyar közösségek nemzeti-anyanyelvi önazonosságának a megtartásáért. Alapvető célkitűzésünk tanácskozásunk megrendezésével – ennek anyagát tartalmazza ez a könyv – tehát az volt, hogy ily módon is elősegítsük a legfontosabb fogalmak tisztázását, egyértelművé tételét, a különféle magyar intézmények, szervezetek együttgondolkodását, együttműködését a nyelvpolitikai és nyelvhasználati jogok lehetőleg maradéktalan érvényesítése érdekében, s hozzájáruljunk ahhoz is, hogy majdan szomszédainkkal együtt keressük a lehetséges kiutat ebből a kelet-közép-európai csapdából.
Könyvadatok
198 oldal
Magasság: 21,3 cm
Szélesség: 13,4 cm
Kötés: puha
A könyv ára: 490 Ft + postaköltség, utánvéttel

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

A Nyelvünk és Kultúránk elektronikus változatát – E-Nyék – a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság 2013. október 31-én bejegyezte.
Címünk: H-1072 Budapest, Rákóczi út 38. I/2.
E-mail: anyanyelvi@mnyknt.hu