Legutóbbi hozzászólások

  1. Azt tanultam Mestereimtől: A. Jászó Annától, Békési Imrétől, B. Fejes Katalintól, Bozsik Gabriellától, Büky Lászlótól, Deme Lászlótól, Dobcsányi Ferenctől, Keszler…

  2. Az én névadóm, Forray Tamás, 25. Losonci Gyalogezred őrmestere a másik podmeleci temető 32. sírjában van eltemetve két másik hősi…

AK-Hírlevél, 2018. augusztus 20. (42. szám)

2018.08.19. vasárnap, 00:02

2 184 megtekintés

Anyanyelvi Konferencia/A Magyar Nyelv és Kultúra Nemzetközi Társasága (1970-)

AK-Hírlevél, 2018. augusztus 21. (42. szám)

Összeállította: Balázs Géza

Az MNYKNT 2018. 2. félévi saját és társult rendezvényei

szept. 28—30. A titok. Semiotica Agriensis, Magyar Szemiotikai Társaság, Eger

A program megtekinthető itt: www.szemiotika.hu

okt. 12—13. Szarvas Gábor Nyelvművelő Napok, Ada (Szerbia)

nov. 5—6. A diaszpóra irodalma, MNYKNT, Nagyvárad

Előadásokkal szept. 15-ig lehet jelentkezni!

nov. 5—6. Az irodalom és a kultúra éltető közege: a lokális és a regionális, PKE Magyar Nyelv- és Irodalomtudományi Tanszék, Nagyvárad

Előadásokkal aug. 31-ig lehet jelentkezni! (A felhívást közreadjuk.)

nov. 8. 25. éves a Szarvas Gábor Nyelvművelő Egyesület, Ada (Szerbia)

nov. 9. Szent Korona. Történelmi emlékülés, Eszterházy Károly Egyetem Gyakorlóiskolája, Eger

nov. 13. A magyar nyelv napja, gálaműsor a Vigadóban, Anyanyelvápolók Szövetsége, MNYKNT, Budapest

A gálaműsoron való részvétel az MNYKNT tagsága számára ingyenes, de regisztrációhoz kötött. A regisztrációról októberi hírlevelünkben adunk tájékoztatást!

nov. 22-23. Új nézőpontok a magyar leírásában: hálózatok és nyelv, ELTE Mai Magyar Nyelvi Tanszék, Budapest

A részletes program megtekinthető a www.e-nyelv.hu honlapon, valamint az ELTE Mai Magyar Nyelvi Tanszék honlapján.

 

Konferenciafelhívás:

A diaszpóra irodalma, 2018. nov. 5—6. MNYKNT, Nagyvárad

Az MNYKNT hagyományos őszi konferenciájának idei témája: a diaszpóra irodalma. Előadásokat várunk a magyar szórványok (diaszpórák) irodalmáról, különösen a következő témákban:

*A diaszpórák irodalmának elméleti megközelítései

*Egyes diaszpórák tematikus sajátosságai; egy alkotó, egy alkotóközösség, egy fórum bemutatása

*Stílussajátosságok a diaszpórák irodalmában

*Hangsúlyváltások a diaszpóra irodalmában a magyarországi rendszerváltozást követően

*Hiányok a diaszpórák irodalmában

Címmel és rövid leírással jelentkezés: 2018. szept. 15-ig az MNYKNT címén: anyanyelvi@mnyknt.hu, vagy közvetlenül a konferencia szervezőinél: balazs.geza@gmail.com, blanko.miklos@gmail.com.

 

Konferenciafelhívás

Lokális, regionális: az irodalom és kultúra éltető közege, Nagyvárad, 2018. nov. 5—6.

A helyi közösségek, a lokális és regionális miliő tényleges táptalaja a később magasabb szintre emelkedő irodalomnak és kultúrának, amely válhat akár nemzeti, akár világméretekben is meghatározó vagy hatást kifejtő tényezővé. Meg vagyunk győződve arról, hogy az igazán fontos, egész életutakat meghatározó tényezők mindenkor helyi szinten történnek, csak a lokális értékből válhat nemzeti vagy nemzetközi hatású életmű. Miként a világörökségi helyszínek is mindenkor a helyi kulturális örökségből nőnek ki, ugyanúgy a lokális irodalom és kultúra produktumai és művelői sem azonnal a „csúcs”-ra születnek, hanem oda kitartó és a helyi közösséget meggyőző munkával jutnak el. Így válik a lokális vagy regionális közeg a kiterjedt alkotói recepció előkészítőjévé, próbaterepévé, sokszor valódi tartós ösztönzőjévé. Írják konferenciafelhívásukban a Partiumi Keresztény Egyetem Nyelv- és Irodalomtudományi Tanszéke. A 2018. november 5-6-i nagyváradi konferencia a következő témákban vár előadókat:

*A lokális irodalom és/vagy kultúra mint fogalom története és meghatározása. Az irodalom- és kultúratudomány viszonya a lokálishoz, a regionálishoz

*A társadalom viszonya a lokális és regionális irodalmi és kulturális örökséghez. Oktatás- és művelődéspolitika

*Helyi alkotók és/vagy közösségek által létrehozott irodalmi és kulturális örökség

*A helyi emlékezet helyei: lokális és regionális emlékezethelyek. Emlékezetpolitika

*Ikonikus személyek, szimbolikus helyek egy-egy lokális közegben

*Elfeledett vagy a magas irodalom színterére ki nem jutott alkotások és alkotók

*Negatív irodalmi és kulturális örökség. Szembenézés a múlt problematikus jelenségeivel

*A helyi értékek helye az irodalmi és a kulturális kánonban

*Az irodalomtanítás lokális-regionális jellege

*Műkedvelő irodalmi-művészeti tevékenységek a lokális és az összmagyar irányzatok tükrébe

A konferencia néhány előadás erejéig fókuszba kíván állítani olyan szerzőket, alkotókat, akik valamilyen módon kapcsolódnak Nagyvárad lokális, illetve a Partium vagy Erdély regionális közegéhez, és bizonyítják, hogy a magas irodalom és kultúra kizárólag a helyiből nőhet ki. Idén választásuk a 130 éve született Karácsony Benőre (1888–1944) esett, aki életművével jól példázza azt a helyzetet, amelybe jelenleg a lokális és regionális irodalom és kultúra megítélése esik az általános – és tegyük hozzá: sokszor a kanonizált – közvéleményben (is): Németh László szerint ugyanis a koncentrációs táborban életét vesztő szerző „egészen társtalan a magyar irodalomban”. Várják tehát olyan előadók jelentkezését is, akik – a fentebbi témák mellett, azokkal párhuzamosan vagy azokba ágyazva – a Karácsony Benő-i életmű bármely aspektusát vizsgálják, különös tekintettel a genius locira, amelyet Gyulafehérvár és Kolozsvár jelentett az író számára. Jelentkezni lehet 2018. augusztus 31-ig ezen a címen: irodalmi.konferencia.pke@gmail.com.

 

Hírek

A 3. Bihari Nyári Egyetemről szóló beszámolók

*Tévés összeállítás itt: http://www.e-nyelv.hu/2018-08-07/harmadik-bihari-partiumi-szabadegyetem/

*Rádiós összeállítás: Kossuth Rádió, Édes anyanyelvünk, 2018. aug. 31. 20.31. Az adást követően Márta Renátó tudósítása meghallgatható a mediaklikk.hu-n.

*Szöveges beszámoló itt: http://www.e-nyelv.hu/2018-07-27/bihar-partium-szabadegyetem/

*Képriport itt: http://www.e-nyelv.hu/2018-07-27/iii-partiumi-szabadegyetem/

 

MNYKNT – Hasznos tudnivalók

Tagdíjfizetés

Bankszámlánk adatai (nemzetközi és hazai) utaláshoz (tagdíjfizetés): SWIFT KÓD: BUDAHUHB. Nemzetközi IBAN bankszámlaszám: HU49-10100716-01517103-00000004. A bank neve: Budapest Bank, címe: 1138 Budapest, Váci út 193. Magyarországi utaláshoz: Budapest Bank 10100716-01517103-00000004. Ezeken a számlaszámokon folyamatosan várjunk tagjaink tagdíjbefizetéseit (2015. május 15. óta 3000 Ft/év, diákoknak 1500 Ft/év). – Egyes bankok a tagdíjbefizetéssel csaknem megegyező összeget vonnak le átutalási díjként. Kérjük, az utalás előtt tájékozódjanak, s ha lehet, magyarországi bankból utaljanak (pl. magyarországi ismerősön keresztül) vagy személyesen intézzék a befizetést.

Honlap: www.mnyknt.hu, információk: anyanyelvi@mnyknt.hu

Az E-NYÉK folyamatosan várja a tagság híreit, cikkeit, hozzászólásait. (www.mnyknt.hu).

Elérhetőségek: Anyanyelvi Konferencia: 1072 Bp., Rákóczi út 38. I/2. Mobil: +36-30-371-8430 (Iroda, Győrfi Gizi), E-mail: anyanyelvi@mnyknt.hu vagy iroda@mnyknt.hu. További címek: Balázs Géza elnök +36-30-474-9601, e-mail: balazs.geza@gmail.com, Moritz László alelnök, e-mail: laszlomoritz@gmail.com, Pusztay János alelnök janos_pusztay@hotmail.com,  Pomogáts Béla tiszteletbeli elnök, e-mail: kpom@freemail.hu, Asszonyi Krisztina gazdasági vezető: krisztina@asszonyi.hu.

A www.mnyknt.hu honlap megújult. Valamennyi írásunkat látogatószámlálóval láttuk el. Valamennyi írásunkhoz észrevétel fűzhető, ami megjelenik a honlapon, a friss észrevételek külön is.

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

A Nyelvünk és Kultúránk elektronikus változatát – E-Nyék – a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság 2013. október 31-én bejegyezte.
Címünk: H-1072 Budapest, Rákóczi út 38. I/2.
E-mail: anyanyelvi@mnyknt.hu