Legutóbbi hozzászólások

  1. Azt tanultam Mestereimtől: A. Jászó Annától, Békési Imrétől, B. Fejes Katalintól, Bozsik Gabriellától, Büky Lászlótól, Deme Lászlótól, Dobcsányi Ferenctől, Keszler…

  2. Az én névadóm, Forray Tamás, 25. Losonci Gyalogezred őrmestere a másik podmeleci temető 32. sírjában van eltemetve két másik hősi…

AK-Hírlevél, 2020. augusztus 11. (61. szám)

2020.08.11. kedd, 07:00

1 135 megtekintés

A Magyar Nyelv és Kultúra Nemzetközi Társasága/Anyanyelvi Konferencia (1970-)

AK-Hírlevél, 2020. augusztus 11. (61. szám)

Összeállította: Balázs Géza

 

 

Az MNYKNT, a Rákóczi Szövetség és a Anyanyelvápolók Szövetségének együttműködésében jelent meg a Nyelvünk és Kultúránk 200. számaként a Nyelvünk és kultúránk 50 fiatal szemszögéből című kötet (szerk.: Blankó Miklós és Cservenka Judit), melynek ünnepélyes bemutatója – 50 fiatal közreműködésével – 2020. augusztus 18-án kedden 18.00 órakor lesz az Uránia Nemzeti Filmszínház első emeleti társalgójában (1088 Budapest, Rákóczi út 21.) Minden érdeklődőt szeretettel várunk!

 

 

A kötetről megjelent első ismertetés:

 

 

 

2020.aug. 9. Constantinovits Milán: „Bárki is kérdezi, mindig büszkén válaszoljuk, hogy magyarok vagyunk” – fiatalok a magyarságról

 

A magyar nyelvről, a magyar kultúráról, saját magyarságukról vallottak pályakezdő fiatalok Nyelvünk és kultúránk 50 fiatal szemszögéből című „beszélgetőkönyv” hasábjain.

 

 

A Magyar Nyelv és Kultúra Nemzetközi Társasága 50. évfordulója alkalmából összeállított Nyelvünk és kultúránk 50 fiatal szemszögéből című beszélgetőkötetben 50 fiatal – orvos, tanár, mérnök, művész, természettudós határon innen és túlról meglepő őszinteséggel vall nyelvünkhöz és kultúránkhoz való viszonyáról.

 

Ahogy Blankó Miklós, a Magyar Nyelv és Kultúra Nemzetközi Társaság főtitkára lapunknak elmondta: „A kötetben szerkesztőtársammal, Cservenka Judit alelnök asszonnyal szerettük volna megmutatni, hogy a huszonéves értelmiség milyen mély gondolatokat és érzelmeket képes megfogalmazni saját identitásáról.”

 

A kötetben különféle tudományterületekről érkező fiatalok járják körül a magyarsághoz tartozás érzését, a magyar nyelvhez való viszonyukat. Csomos Attila vegyészhallgató szerint például: „Az én magyarságom, és azt gondolom, az igazi magyar szellemiség a nemzethez tartozás, a büszkeség érzetéből fakad. Abból, hogy bárhol is legyünk a világban, amikor az otthonra gondolunk, mindig eszünkbe jusson Magyarország, vagy bárki is kérdezi, mindig büszkén válaszoljuk, hogy magyarok vagyunk.”

 

Mások a magyar nyelv veszélyeztetettségére hívták fel a figyelmet, ahogy Szép Vanessa jogász fogalmaz: „Én nagyon szeretem a magyar nyelvben, hogy vannak szép magázódó formuláink, és ha nem is kifejezetten zavar, de sajnálom, hogy egyre nagyobb divat a tegeződés, és egyre kevesebb az olyan helyzet, amikor magázódunk. Szerintem nem tesz jót a magyar nyelvnek, hogy egyre több idegen szó épül be, és szívesebben használjuk ezeket, mert választékosabbnak tartjuk, pedig sokszor nem is helyesen használjuk őket.”

 

Pintér Zsolt Balázs fogorvostan-hallgató arról értekezett, hogy a magyar nyelvhez pozitív érzések, visszajelzések társulnak külföldön, ahogy írta: „Kifejezetten pozitív élményekről tudok beszámolni mind a magyarországi egyetemeken tanuló külföldi hallgatótársaim részéről, mind a külföldi időtöltéseimről, mert ha határainkon túl valaki felismerte a magyar nyelvet, akkor szeretettel üdvözölt.”

 

A több mint 200 oldalas kiadványt zenés műsor és pódiumbeszélgetés keretében 2020. augusztus 18-án, kedden 18.00 órakor az Uránia Nemzeti Filmszínház első emeletén mutatják be. Az esemény védnöke Szili Katalin miniszterelnöki megbízott, az Országgyűlés volt elnöke, kiemelt támogatója pedig a Rákóczi Szövetség.

 

Forrás: https://mandiner.hu/cikk/20200809_barki_is_kerdezi_mindig_buszken_valaszoljuk_hogy_magyarok_vagyunk_fiatalok_a_magyarsagrol

 

 

MNYKNT – Hasznos tudnivalók

 

Bankszámlánk adatai (nemzetközi és hazai) utaláshoz (tagdíjfizetés): SWIFT KÓD: BUDAHUHB. Nemzetközi IBAN bankszámlaszám: HU49-10100716-01517103-00000004. Magyarországi utaláshoz: Budapest Bank 10100716-01517103-00000004. Ezeken a számlaszámokon folyamatosan várjunk tagjaink tagdíjbefizetéseit (2015. május 15. óta 3000 Ft/év, diákoknak 1500 Ft/év)

 

Honlap: www.mnyknt.hu, információk: anyanyelvi@mnyknt.hu

 

Paypass-befizetési lehetőség itt: www.e-nyelv.hu Könyvesbolt (bankköltség nélkül).

 

 

Az E-NYÉK folyamatosan várja a tagság híreit, cikkeit, hozzászólásait.  Elérhetőségek: Anyanyelvi Konferencia: 1072 Bp., Rákóczi út 38. I/2. E-mail: anyanyelvi@mnyknt.hu. Balázs Géza, az E-NYÉK szerkesztője:  +36-30-474-9601, e-mail: balazs.geza@gmail.com.

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

A Nyelvünk és Kultúránk elektronikus változatát – E-Nyék – a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság 2013. október 31-én bejegyezte.
Címünk: H-1072 Budapest, Rákóczi út 38. I/2.
E-mail: anyanyelvi@mnyknt.hu