Legutóbbi hozzászólások

  1. Azt tanultam Mestereimtől: A. Jászó Annától, Békési Imrétől, B. Fejes Katalintól, Bozsik Gabriellától, Büky Lászlótól, Deme Lászlótól, Dobcsányi Ferenctől, Keszler…

  2. Az én névadóm, Forray Tamás, 25. Losonci Gyalogezred őrmestere a másik podmeleci temető 32. sírjában van eltemetve két másik hősi…

Állami jog és erkölcsi rend

2021.10.06. szerda, 19:47

586 megtekintés

Ernst-Wolfgang Böckenförde (1930—2019) német jog- és vallásfilozófus államelméleti munkássága nagy hatással volt az NSZK-ra, kimutathatóan Ratzinger bíborosra, a későbbi XVI. Benedek pápára, aktualitása pedig – az Európa előtt álló gondok miatt – egyre inkább növekszik. Tanulságos az ún. Böckerförde-paradoxon (vagy lemma): „A szabadelvű jogállam struktúrájának sajátja, hogy az állam létalapját olyan előfeltevések alkotják, amelyeket az állam maga nem tud anélkül garantálni, hogy ne tenné kérdésessé szabadelvű voltát”. Böckenförde legfontosabb írásait dr. Arató Balázs jogász, a Károli Gáspár Református Egyetem docense gyűjtötte csokorba, és fordította le pontosan, egyúttal közérthetően. A kötetbemutatón, a Károlyi-Csekonics-palotában kiderült, hogy Balog Zoltán püspök nagy tisztelője Böckenfördének – egyébként ő írta a kötet előszavát is. A német jogfilozófus munkásságának aktualitását méltatta Miskolczi-Bodnár Péter, a KRE ÁJK dékánja, valamint Cservák Csaba tanszékvezető egyetemi tanár. A kötetről szóló beszélgetésbe bekapcsolódott Jancsó András Böckenförde- és Ratzinger-kutató (NKE). A kötetet a L’Harmattan kiadó jelentette meg (Állami jog és erkölcsi rend). (Mnyknt)

 

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

A Nyelvünk és Kultúránk elektronikus változatát – E-Nyék – a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság 2013. október 31-én bejegyezte.
Címünk: H-1072 Budapest, Rákóczi út 38. I/2.
E-mail: anyanyelvi@mnyknt.hu